'Çekilmeyiz' diyen PYD de çekilmeye başladı

Fırat'ın batısından çekilmeyeceklerini açıklayan PYD de ÖSO'nun taarruzu ve Türk topçularının ateşiyle çekilmeye başladı

Google Haberlere Abone ol
'Çekilmeyiz' diyen PYD de çekilmeye başladı
Türkiye'nin Cerablus harekatından sonra Fırat'ın batısından çekilmeyeceğini açıklayan PYD, ÖSO'nun taarruzu ve Türk topçularının atışlarıyla birlikte güneye doğru çekilmeye başladı. Başbakan Binali Yıldırım, PYD'nin Fırat'ın doğusuna çekilmemesi halinde devam edeceğini açıklamıştı. Yıldırım'dan sonra bir açıklama yapan PYD ise çekilmeyeceklerini açıklamıştı. Bunun üzerine ÖSO güçleri PYD'nin bulunduğu bölgelere doğru ilerlemeye başaldı. 

PYD: ÇEKİLMEYECEĞİZ

ABD ve Türkiye, YPG’yi Fırat Nehri’nin doğusuna dönmeleri konusunda uyarırken, YPG’den yeni bir açıklama geldi. YPG Sözcüsü Redur Xelil, Türkiye’nin operasyonu IŞİD’e değil, Kürtlere karşı yaptığını iddia ederek, Fırat’ın batısından çekilmeyeceklerini ve hiç kimsenin kendilerine bu dayatmada bulunamayacağını söyledi. Xelil, “Kimse bizim kendi topraklarımızdan geri çekilmemizi isteyemez” dedi.

ÖSO İLERLEYİNCE PYD ÇEKİLDİ

Türkiye destekli ÖSO güçleri, Fırat Nehri boyunca güneye doğru ilerledi. YPG’nin omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) de kuzeye ilerleyerek, ÖSO’nun önünü kesmeye çalıştı. Lübnanlı El Meyadin TV’nin haberine göre, ÖSO ve SDG arasında çatışma çıktı. Muhalif kaynaklara göre SDG güçleri Türk topçusunun ateş açmasıyla Ayn el-Beyda’dan çekilmek zorunda kaldı.

ABD: KÜRTLERİN İLERLEYİŞİNİ DURDURDUK

Öte yandan, Wall Street Journal(WSJ) gazetesine konuşan ABD’li yetkililer, Türkiye’yle ortak hareket ettiklerini, PYD'nin Menbiç'den geri çekilmemesine ilişkin olarak da “Kürtlerin ilerleyişine son verdiklerini” söyledi. ABD'li yetkililer, Türkiye’nin Cerablus’tan IŞİD’i atmak ve YPG’nin Fırat’ın batısına ilerlemesini durdurmak için düzenlediği operasyona ABD yönetimi tam destek verdiğini belirtti. 

WSJ gazetesinin İstanbul ve Ankara muhabirlerinin geçtiği habere göre, üst düzey bir ABD’li yetkili, “Kürtlerin ilerlemesinin, hem ABD hem de Türkiye’yi endişelendirdiğini ve ortak operasyon düzenlemek için iki ülkenin hızla harekete geçmesine yol açtığını” dile getirdi. 

Bununla birlikte Kürt güçleri ile Türkler arasında “doğrudan çatışma istemediklerini” belirten yetkili “Bu, hiç kimse için iyi bir senaryo değil. Bunu Türklere de izah ettik” dedi.

Türkiye’nin “Fırat Kalkanı” adını verdiği operasyonun “Kürtlerin endişe veren ilerleyişine son verdiğinden emin olduklarını” dile getiren yetkili, Kürtlere Cerablus’a ilerlemeleri halinde ABD’nin askeri desteğini alamayacağını net biçimde gösterdiklerini belirtti.
pyd

Yorumlar