Afrin kent merkezi kuşatması başladı

Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'nin güvenliğini tehlikeye atan terör gruplarının temizlenmesi için 50 gün önce başlatılan Zeytin Dalı Harekatı'nda önemli bir aşamaya geçildi. Belde ve köylerinin tamamına yakını teröristlerden temizlenen Afrin şehir merkezi de üç koldan kuşatma altına alındı.

Google Haberlere Abone ol
Afrin kent merkezi kuşatması başladı

Sonhaberler.com | Haber Merkezi

Türk Silahlı Kuvvetleri ( TSK) ve Özgür Suriye Ordusu ( ÖSO) tarafından 20 Ocak’ta Suriye’nin Halep kentine bağlı Afrin İlçesi’ndeki terör örgütlerini yok etmek için başlatılan Zeytin Dalı Harekâtı’nda, 50 gün geride kaldı. Afrin’e bağlı 6 beldeden 5’ini ele geçiren askeri birliklerin kuzey, doğu ve güney hatlarından çevreledikleri ilçe merkezine hızlı adımlarla yaklaştığı öğrenildi.

Gazete Habertürk'ten Nurcan İnal'ın haberine göre sabah saatlerinden itibaren 20 köy, 2 askeri kamp, 2 dağ ve 1 tepe teröristlerden temizlendi. Afrin’in kuzeyinde bulunan Bülbül Beldesi’nde Bebek Uşağı, Havzan (Kurta), Kaşa, Aşağı Kadir, Dobira, Sulaklı, Kurt Farmez ve Ozan Köyü ele geçirildi. 10’dan fazla terörist etkisiz hale getirildi. 1 kadın YPJ’li, Hamza Tümeni tarafından yakalandı. Afrin’in kuzeydoğusunda ise Şeran Beldesi’ne bağlı Kurt Kulak, Kafr Rum ve Kastal Köşk köyleri ile Karatepe Köyü Dağı, Süleyman Şah Dağı teröristlerden temizlendi. Örgüte ait bir karargâh ile bir askeri kamp TSK ve ÖSO tarafından ele geçirildi.

Cinderes’in doğusunda ise Tallaf, Zelka, Kankurt, Şeyh Abdulrahman, Kuraybah, Kefer Zayta, Kila köyleri ile Afrin’in doğusundaki Halidiye ve Enab köyleriyle toplam 20 köy terör örgütü PYD/ PKK’dan arındırılarak kontrol altına alındı. Terör örgütü PKK/ PYD mensuplarının Raco, Cinderes, Şehy Hadid beldelerindeki cephelerinden kaçtığı gibi mevzilerini terk etmeye devam ettiği öğrenildi. Afrin kırsalındaki stratejik noktalarını kaybeden ve savunma hattı çöken PYD/PKK’nın, Türk ordusu karşısında direnemeden çekildiği belirtildi.

PYD’nin savunma hatlarını kıran askeri birlikler, Afrin İlçesi’nin doğusundaki 590 rakımlı tepeyi alarak ilçe merkezine bir adım daha yaklaşmış oldu. Stratejik tepenin alınmasıyla Afrin’e 4 kilometre kaldı ve ilçe TSK ile ÖSO’nun ateş menziline girdi. Afrin’in doğusundan ilerleyen birlikler, kritik noktalara mevzilendi. TSK’ya ait askeri konvoyun ise harekâta destek için Azez’e giriş yaptığı öğrenildi.

UÇAKLAR BOMBA YAĞDIRIYOR

Afrin’in doğusundaki Kibar Köyü’nde, PYD/PKK mevzileri savaş uçakları tarafından bombardımana tutulurken, ÖSO birlikleri terör hedeflerini yoğun ateş altına aldı. ÖSO birlikleri Afrin’in doğusundaki Kibar Köyü’nü de teröristlerden temizlemek için operasyon başlattı. Cinderes’in güneydoğusunda bulunan Celeme Köyü’ndeki teröristlere ait hedefler, Türk F-16’ları tarafından bombardımana tutuldu.

CİNDERES BOMBALI TUZAKLARDAN TEMİZLENİYOR

Öte yandan terör örgütleri YPG/PKK-DEAŞ’tan kurtarılan Cinderes beldesinde mayın ve patlayıcı temizleme çalışmalarını sürdürüyor. TSK ile ÖSO, Afrin ilçe merkezine yaklaşık 20 kilometre mesafede bulunan Cinderes belde merkezini 8 Mart'ta bölücü terör örgütü YPG/PKK'dan arındırmıştı.

Cinderes'te devam eden mayın temizleme çalışmalarıyla bazı aileler evlerine dönmeye başladı. Bölgedeki AA muhabirleri de Cinderes'i ilk defa yakından görüntüledi. Havadan yapılan çekimlerin görüntülerinde Cinderes'te kısmen de olsa sivillerin evlerine dönmeye başladıkları ve ara sokaklarda sivillere ait motosiklet ve araçların bulunması dikkati çekti.

Bu arada ÖSO çatısı altındaki Nasır Ordusu sözcüsü Muhammed Raşit, Cinderesli sivillerin evlerine dönüşünü güvenli bir şekilde sağlamak için beldeye terör örgütlerinin döşediği mayın ve patlayıcıları temizlemeye devam ettiklerini söyledi. Raşit, "Türkiye'nin milli güvenliğini ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü tehdit etmesi ayrıca bölgedeki halka zulüm yapmasından dolayı bölücü terör örgütüne karşı mücadele ortak hedefimizdir." dedi. Cinderes’i, Suriye’nin bütünlüğünü tehdit eden bölücü terör örgütü YPG/PKK'dan şiddetli sokak çatışmalarının ardından kurtardıklarını aktaran Raşit, "İşgal etmek için değil özgürleştirmek için buradayız. Afrin Afrinlilerindir." diye konuştu.

Terör örgütünün, bölgenin sokaklarına, çevresine, yollarına mayınlar ve el yapımı patlayıcılar döşediğini ifade eden Raşit, "korkak" olarak nitelendirdiği örgütün sivilleri canlı kalkan olarak kullanmaya çalıştığını dile getirdi. Arındırılan yerleşimlerde mayın temizleme, inceleme, can ve mal güvenliğini sağlama çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Raşit, "Temizlenen köylerde halkı evlerine geri dönmeye çağırıyoruz. Bizim arındırılan köylerde varlığımız geçicidir. Afrin özgürleşene kadar savaşacağız." dedi.

AA, 6 Mart'ta uzaktan da olsa Cinderes belde merkezini havadan görüntülemişti. Belde merkezinin büyük ölçüde boşaltılmış olduğu dikkati çekmişti. YPG/PKK'nın belde sakinlerini canlı kalkan olarak kullanmak için Afrin merkeze göçe zorladığı öğrenilmişti. TSK ve ÖSO, Afrin'in güneybatısındaki Cinderes beldesini terör örgütlerinden şiddetli sokak çatışmalarının ardından dört gün önce temizlemişti.

Yorumlar