Azerbaycan: Karabağ için 20 yıl daha bekleyemeyiz

Azerbaycan'ın Viyana Büyükelçisi İsrafilov, Ermenistan'a son bir şans vereceklerini, ancak bir 20 yıl daha bekleyemeyeceklerini söyledi

Google Haberlere Abone ol
Azerbaycan: Karabağ için 20 yıl daha bekleyemeyiz

Azerbaycan'nın Viyana Büyükelçisi Galib İsrafilov, Azerbaycan topraklarının bir bölümünün Ermenistan'ın işgali altında olduğunu belirterek, "Biz bu sorunu müzakere yoluyla halletmek istiyoruz ama biz bir 20 yıl daha beklemek istemiyoruz" dedi.

İsrafilov, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Daimi Konseyinin özel "Karabağ" toplantısı sonrasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ermenistan tarafınının müzakere masasından kaçtığını söyledi.

AGİT toplantısında Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüne saygı duyulması, Ermenistan'ın işgal ettiği topraklardan çekilmesi ve tarafların çözüm masasına dönmesi çağrısının yapıldığını anlatan İsrafilov, "Ermenistan'ın halen bir şansı var. Biz müzakerelerden yanayız. AGİT çerçevesinde alınan bütün kararlar müzakere yoluyla çözümü önermektedir" dedi.

Aşamalı bir çözümün mümkün olduğunu belirten İsrafilov, bunun Ermenistan'ın işgal ettiği 5 bölgeden çıkması, mülteci durumundaki Azerilerin geri dönmesi ve topraklarının geri verilmesine bağlı olduğunu ifade etti. AGİT Minsk Grubunun daha etkili olmasını isteyen İsrafilov, Türkiye'ye verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

ERMENİSTAN MASAYA GELMELİ

Azerbaycan topraklarının bir bölümünün Ermenistan'ın işgali altında olduğunu kaydeden İsrafilov, şunları söyledi: "Biz bu sorunu müzakere yoluyla halletmek istiyoruz ama biz bir 20 yıl daha beklemek istemiyoruz. Barış imkanı var. Ermenistan masaya gelmeli ve bu sorunun sulh yoluyla çözülmesine katkı sunmalıdır. Ama Ermenistan masadan kaçıyor. Çünkü halihazırda topraklarımızı işgal altında tuttuğu için statükodan memnundur ve işgal ettiği topraklarda Azeri varlığını ve ırkını yok etmek istemektedir. Buna göz yumamayız. Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü kimseye danışmayız. Ermenistan'ın kendi öz arazisi vardır. Ermenistan'ın ikinci defa bizim öz topraklarımızda devlet yaratmasına imkan vermeyeceğiz."

AGİT MİNSK GRUBU İNCELEME YAPACAK

AGİT Daimi Konsey Toplantısı sonrasında yapılan yazılı açıklamada, AGİT Minsk Grubu üyelerinin Karabağ'da çatışmaların yaşandığı bölgelerde incelemelerde bulunacağı belirtildi. Açıklamaya göre Minsk Grubu eş başkanları ile AGİT Dönem Başkanı Özel Temsilcisi Andrzej Kasprzyk, askeri çatışmalardan etkilenen bölgeyi ziyaret edecek. Grubun, 10 Nisan'a kadar Ermenistan ve Azerbaycan'da da görüşmeler gerçekleştireceği öğrenildi.

Düşmanlığın sona erdirilmesine yönelik haberlerden dolayı memnuniyet duyulduğu belirtilen açıklamada, tarafların ateşkese uymaları ve bunun sürdürülebilir ateşkes temelinde siyasal sürece dönüşmesinin önemli olduğu belirtildi.

DÜŞMANLIKLAR KALICI BİR ŞEKİLDE DURDURULMALI

AGİT Dönem Başkanı ve Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de yaptığı yazılı açıklamada, düşmanlığın durdurulması haberlerinin teşvik edici olduğunu belirterek, "Öncelikli çabamız ateşkesi istikrarlılaştırmaya ve yeni çatışmaları önlemeye odaklanmak zorundadır. Düşmanlıklar, etkili ve kalıcı bir şekilde durdurulmalıdır" ifadelerini kullandı.

Toplantı sonrasında basın toplantısı düzenleyen ABD'nin AGİT Daimi Temsilcisi Büyükelçi Daniel Baer ise savaşın bir seçenek olmadığını belirterek, bölgeden ateşkesin yeniden kurulduğu yönünde haberler geldiğini ve tarafların bunu onaylamasını umduğunu ifade etti. Baer, ABD'nin bölgedeki düşmanlığın ateşkese bağlı olarak hemen durmasını ve yeni bir çatışma olmamasını istediğini kaydetti.

Yorumlar