Ziraat Odası Başkanı Ergezer: Bu yıl ürün rekoltesi yüzde 50 düşük

Kış aylarında yeteri kadar yağış düşmemesi, bunun yanında ise bahar aylarında fırtına, dolu ve aşırı yağış olması üreticileri olumsuz etkiledi. Bazı ürünlerin ya hiç yetişmemesi ya da verimin düşük olması da fiyatların yükselmesine...

Google Haberlere Abone ol
Ziraat Odası Başkanı Ergezer: Bu yıl ürün rekoltesi yüzde 50 düşük

Kış aylarında yeteri kadar yağış düşmemesi, bunun yanında ise bahar aylarında fırtına, dolu ve aşırı yağış olması üreticileri olumsuz etkiledi. Bazı ürünlerin ya hiç yetişmemesi ya da verimin düşük olması da fiyatların yükselmesine neden olarak tüketiciyi sıkıntıya sürükledi. Kurak geçen kış aylarının ardından baharla birlikte etkili olan olumsuz hava şartları, ülke genelinde olduğu gibi Tarsus çiftçisini de olumsuz etkiledi. Geride kalan Mart ayının son günlerinde etkili olan fırtına özellikle karpuz ve bağlarda büyük zararın yaşanmasına nende olmuştu. Bunun yanı sıra Nisan, Mayıs ve içerisinde bulunduğumuz Haziran ayı içerisinde zaman zaman etkili olan şiddetli sağanak ve dolu yağışı, Tarsus’un hem kırsal kesiminde, hem de ovada birçok üreticinin zarar görmesine neden oldu. Kurak geçen kış ayları ile başlayan ve bahar aylarında aşırı yağış, dolu, fırtına veya soğuk hava ile kendini gösteren olumsuz hava şartlarının çiftçileri oldukça zora soktuğunu ifade eden Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, bununda doğal olarak yüksek fiyat olarak tüketicilere yansıyacağına dikkati çekti.

    Olumsuz hava şartları nedeniyle verimin düşük olduğu karpuzda fiyatlarında oldukça düşük olduğunu kaydeden başkan Ali Ergezer, yaşanan olumsuzluklardan buğday üreticisi çiftçilerinde nasibini aldığını belirtti. Kırsal kesimde ekilen buğdayda verimin oldukça düşük olduğunu vurgulayan Ergezer, önümüzdeki günlerde hasadı başlayacak buğdayın ova bölümünde de verimin arzu edilen boyutlarda olmadığını ifade etti. Başkan Ergezer, “Bölgemizde buğday hasadında geçtiğimiz yıla oranla yüzde 50 daha az rekolte bekliyoruz. Bu durum üreticimiz açısından büyük olumsuzluklara neden olacaktır." dedi.

    Havaların serin gitmesinin bağcılarımızı da etkilediğini, üzüm hasadında da gecikmeye neden olacağına işaret eden Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, "Bu yıl hava şartlarında yaşanan olumsuzluklar ve mevsim normallerinden daha düşük hava sıcaklığı olması üzüm hasadını yaklaşık 20 gün geciktirdi." dedi.

    Yaşanan bu gelişmeler Tarsus Yaş Sebze ve Meyve Hal’inde de hareketliliğin, diğer yıllara oranla daha düşük olmasına sebep oluyor. CİHAN

Yorumlar