'Zekeriya Öz'e, Başbakan'ın rica ve tehditlerini iletenler istifa etmelidir'

Gaziantep Baro Başkanı Ali Elibol, savcı Zekeriya Öz’ün Başbakan tarafından gönderilen iki yüksek yargı mensubu tarafından uyarılması iddialarını korkunç olarak değerlendirerek, o kişilerin derhal istifa etmesi gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
'Zekeriya Öz'e, Başbakan'ın rica ve tehditlerini iletenler istifa etmelidir'

Gaziantep Baro Başkanı Ali Elibol, savcı Zekeriya Öz’ün Başbakan tarafından gönderilen iki yüksek yargı mensubu tarafından uyarılması iddialarını korkunç olarak değerlendirerek, o kişilerin derhal istifa etmesi gerektiğini söyledi. Elibol: “Eğer savcı Zekeriya Öz'e yüksek yargıdan iki kişinin gidip Başbakan'ın ricalarını veya tehditlerini iletmişlerse, o isimlerin bir dakika bile o görevde durmamaları gerekiyor, istifa etmeleri lazım. Yüksek yargıçlar, ülkeyi idare eden insanların aracısı değildir, onların denetleyicisidir. Bunu söyleyen Zekeriya Öz gibi, başsavcı vekilidir. Onun için bu konuyu ciddiye almak zorundayız.” dedi.

Baro Başkanı Ali Elibol, HSYK'nın yapısının yeniden değiştirilerek Adalet Bakanı'nın tek yetkili kişi yapılmak istenmesini “korkunç” bir durum olarak değerlendirdi. Hukukun ayaklar altına alındığını belirten Baro Başkanı Elibol, şunları kaydetti: “Demokrasilerin olmazsa olmazları yasama, yürütme ve yargıdır. Bu üç erk içinde denetleme ve dengeleme işlerini yerine getirecek bu bağlamda birey hak ve özgürlüklerini güvence altına alıp koruyacak erk ise yargı erkidir. Şu anda uygulanmak istenen bu şeylerle, yargının bağımsızlığı ortadan kaldırılmak isteniyor. Hak arayan, adalet talep eden insanların haklarının korunmasında ve halkın yargı sistemine güveninin sürmesinde, asıl olan yargının tarafsızlığının sağlanmasıdır. Toplumda adalet duygusunun sağlanmasını ve korunmasını sağlayacak bağımsız ve tarafsız yargı demokrasinin olmazsa olmaz koşuludur. Tarafsız yargıyı ortadan kaldırdığınız zaman, demokrasiye de büyük darbe vurmuş olursunuz. Bu güçler ayrılığı ilkesinin tamamen ortadan kaldırılması anlamına gelmektedir.”

Yargıya olan güvence bu uygulama ile ortadan kalkacağına dikkat çeken Elibol, "Hakimin görevi vatandaşa tarafsız olarak adil ve hızlı bir şekilde adalet hizmeti vermektir. Hakimin görevi, devletin menfaatini korumak değildir. Hakim bağımsızlığına, yargı bağımsızlığına dikkat edilmesi gerekir. Hakimler kararını verirken, kesinlikle korkmasınlar. Hakimlerin, halkın alkışlaması ya da nefret etmesinde benim adalet dağıtma görevimi hakkıyla yerine getirmemde, hiçbir etkisi yoktur demesi gerekir. Yargıçlar, seçimle gelen kişiler değildir. Demokrasinin, olmazsa olmazlarıdır.” açıklamalarına yer verdi.

HSYK'da bu şekilde değişikliğe gidilirse demokrasinin 'D'sinin dahi ortadan kalkacağını vurgulayan Elibol, bu düzenlemeden biran önce vazgeçilmesi gerektiğini yineleyerek, “İktidar tarafından devlet içerisinde bir paralel yapılanma olduğu iddia ediliyor. Paralel yapılanma ile mücadele bu şekilde olmaz. Hukuku ayaklar altına alarak bu şekilde mücadele olmaz. Mücadele, hukuka ve demokrasiye daha çok sarılarak olur.” diye konuştu.

İZMİR MİLLETVEKİLİ AŞLIK’IN AÇIKLAMALARI DEMOKRASİYE VE HUKUKA SAPLANAN BİR BIÇAKTIR

AK Parti İzmir Milletvekili Ali Aşlık’ın Twitter adresinden yazdığı tehdit mesajını da değerlendiren Baro Başkanı, yapılan tehditkar mesajı densizlik olarak nitelendirdi. Aşlık’ın açıklamalarını sert dille eleştiren Elibol, konuyla ilgili olarak şunlara değindi: “İktidar partisinden bir milletvekilinin savcı Öz'ü tehdit eden açıklamalar yapması büyük bir densizliktir. Bir savcı, nasıl bu şekilde tehdit edebilir? Bu açıklama, savcı Öz'ü ölümle tehdit etmektir. Bu çatışmalardan inşallah, demokrasimiz galip olarak çıkacaktır. Sayın Başbakan'ın savcıya, 'daha seninle işimiz bitmedi' diye açıklamasının arkasında bundan cesaret alınarak bu şekilde bir şey yapılmıştır. Bu açıklama demokrasiye ve hukuka saplanan bir bıçaktır.”
CİHAN

Yorumlar