Yücelik: Huzur ve sükun ortamı, ekonomik istirarı tetikliyor

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, 2013 yılının Erzurum açısından değerlendirmesini yaparak, ülkede huzur ve sükun ortamının sürdürülmesinin, ekonomik istikrar açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Yücelik: Huzur ve sükun ortamı, ekonomik istirarı tetikliyor

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, 2013 yılının Erzurum açısından değerlendirmesini yaparak, ülkede huzur ve sükun ortamının sürdürülmesinin, ekonomik istikrar açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

ETSO olarak, Erzurum’un ve bölgenin sorunlarını tespit edip, bu sorunlarla ilgili çözüm önerileri üretmenin gayreti içerisinde olduklarını belirten Lütfü Yücelik, “Bu hedeflerimize, üyelerimizden aldığımız güç ve motivasyonla ulaşıyoruz. Şehrimizin kalkınması, sosyal ve kültürel bakımdan gelişmesi ancak bölgeler arası kalkınmışlık farkının giderilmesiyle mümkündür. Bu noktadan hareketle oda olarak üzerimize düşen görevi layıkıyla yerine getirmeye çaba gösteriyoruz. Bu kapsamda, 2012'nin sonu, 2013 yılının başında, istihdam konusundaki teşviklerinin sürdürülmesi için aralıksız lobi çalışmalarında bulunduk. Bu konudaki düşüncelerimizi ve önerilerimizi başta Sayın Başbakan Recep Tayip Erdoğan olmak üzere ilgili bakanlıklara ilettik.” dedi.

GÜÇLÜ KOBİ İÇİN TEŞVİKLER SÜRMELİ

Erzurum'un 2013'e yeni istihdam teşvikleriyle başladığını, bunun ildeki KOBİ’lerin hayatiyetini sürdürmek açısından büyük önem taşıdığına işaret eden ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, yılbaşında açıklanan yeni istihdam teşviklerinin ildeki KOBİ’leri ve eleman istihdam eden bütün ticaret erbabını mutlu ettiğini söyledi. Zor ekonomik şartlarda mücadele eden bölge işletmelerinin ayakta kalabilmesi için bu teşviklerin hayati önem taşıdığını kaydeden Başkan Yücelik, KOBİ’lerin özellikle istihdama yaptıkları katkılar açısından son derece önemli bir rol üstlendiklerini belirterek, “Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde, dünya çapında rekabet edebilir ulusal işletmelerin ortaya çıkması için dinamik ve istikrarlı bir KOBİ yapısı büyük önem taşıyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin bu istikrar ve dinamizmlerini korumak adına devletin sağladığı teşvikleri sürdürülmesi gerekir.” diye konuştu.

TEŞVİKTE REVİZYON ŞART

1,5 yıllık son teşvik uygulaması dikkate alındığında, bölge açısından revizyona ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Başkan Yücelik şunları söyledi: “Yatırım aşamasında kamu desteğinin olması önemli, finansal destek unsuru devam ettirilmeli, 6. Bölge’de verilen yüzde 80’lik yatırım aşamasındaki kamusal destek, 5. Bölge’ye de verilmeli. Aksi takdirde 6. Bölge, 5. Bölge’nin cazibesini bu noktada düşürüyor. SGK işçi ve işveren desteklerinin maliyetleri azaltıcı etkisi kuşkusuz. Ancak 6. Bölge ayrıcalıklarının 5. Bölge için de geçerli olması gerektiğini düşünüyorum. Zira 6. Bölge’de SGK işçi maliyeti de teşvik kapsamında. Yine bedelsiz arsa tahsisi, enerji desteği gibi uygulamalar da yerinde ve mutlaka olmalıdır. Ancak, teşvik yasası kapsamında stratejik yatırımlarda tüm bölgelerin 5. Bölge desteklerinden faydalanması bölgemiz için ciddi dezavantaj oluşturuyor. Eğer bu yatırımlara teşvik verilecekse; kanaatimizce ayrıcalıklı sektör ve bölge olmalıdır. Aksi takdirde kalkınmada öncelikli yöreleri kalkındırmayı amaçlayan bir teşvik sistemi de her yerde geçerli olan bir teşvik sayılmaz.”


BÜYÜME RAKAMLARI VE CARİ AÇIK

Türkiye’nin yakaladığı yıllık büyüme rakamlarının da gelecek için umut verdiğini söyleyen Başkan Yücelik, “Yıllık büyüme beklentilerinin yüzde 4 seviyelerinde olması bizleri umutlandırıyor. Ancak 2023 hedeflerine ulaşabilmemiz için yıllık büyüme oranlarının yüzde 6-7 seviyelerinde olması gerekiyor. Ayrıca, ekonomik büyümede önemli olan bunun sürdürülebilir olmasıdır. Büyümenin daha nitelikli bir yapıya kavuşması için özel sektörün daha da güçlenmesi gerekliliği de göz ardı edilemez.” şeklinde konuştu.

2014’ün, geçmiş yıllardan daha fazla üretim ve ihracatın yapıldığı bir yıl olmasını temenni eden Başkan Yücelik, Erzurum’dan 2011 yılında, 22 milyon 907 bin dolar, 2012 yılında da, 45 milyon 874 bin dolarlık ihracat yapıldığını hatırlatarak; “Yine 2011'de 50 milyon 336 bin dolar, 2012 yılında 77 milyon 801 bin dolarlık ithalat yapıldı. Erzurum’da 2013 yılı Ocak-Kasım döneminde ise 71.08 milyon dolar tutarında ihracata karşılık, 31.9 milyon dolar ithalat gerçekleştirildi. Yani ithalat bir önceki yıla göre yüzde 56,6’lık bir düşüş gösterdi. İhracat rakamlarımızın ithalatın önüne geçmesi ilimiz için sevindiricidir. Bunun 2014’te de artarak devam etmesi en büyük arzumuzdur.”

HIZLI TREN ERZURUM’UN DA HAKKI

Erzurum’da 2013'ün yılının son günlerinde gündeme oturan hızlı tren konusuna da değinen başkan Yücelik, “Mesafeleri kısaltacak, ulaşımı rahatlatacak olan hızlı tren projesini Erzurum fazlasıyla hakediyor. Çünkü; bölgemizin ekonomik anlamda kalkınması, sosyal ve kültürel bakımdan gelişmesi, kentsel dönüşümün sağlanması, altyapısının modernize edilmesi, insanlarının zenginleşmesi ve yaşam kalitesinin artması için de hızlı tren gibi önemli projelerden nasibimizi almamız gerekiyor.” diye konuştu.

Hızlı tren projesinin Erzincan’dan sonra Erzurum’a geleceği daha önce hükümet yetkilileri tarafından dile getirildiğini hatırlatan Yücelik, “Bu noktada Erzurum’un topyekun projeye sahip çıkması ve ilimizi de kapsayacak şekilde revize edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Konuyla ilgili olarak sayın valimiz de bu yönde düşüncelerini dile getirdi. Hızlı tren projesine Erzurum’un da dahil edilmesi; Türkiye’nin ve dünyanın gözde kış turizmi merkezlerinden birisi olan Palandöken’e yerli ve yabancı turistlerin ilgisini daha da artıracağı gibi, iki devlet üniversitesi ve odamız tarafından kuruluş çalışmaları sürdürülen 1 vakıf üniversitesiyle öğrenci sayısı 100 bini aşacak olan şehrimiz için önemli bir ulaşım aracı olacaktır.” dedi.
CİHAN

Yorumlar