YSK, 'Muhtar Adayı' yerine 'Muhtarı' yazan oy pusulalarını geçerli saydı

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde 3 mahallede mevcut muhtarların oy pusulalarında “Muhtar Adayı” yerine “Muhtarı” yazdığı için Zonguldak İl Seçim Kurulu tarafından, ilçe seçim kurulunun kararı iptal...

Google Haberlere Abone ol
YSK, 'Muhtar Adayı' yerine 'Muhtarı' yazan oy pusulalarını geçerli saydı

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde 3 mahallede mevcut muhtarların oy pusulalarında “Muhtar Adayı” yerine “Muhtarı” yazdığı için Zonguldak İl Seçim Kurulu tarafından, ilçe seçim kurulunun kararı iptal edilerek ellerinden alınan mazbatalar, 3 mahalle muhtarının itirazı üzerine Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından haklı bulundu. YSK, oy birliği ile aldığı karar doğrultusunda, oy pusulalarında “Muhtar Adayı” yerine “Muhtarı” yazılmasının seçim sonucuna etki etmeyeceğine hükmederek, 3 mahalle muhtarının muhtarlık haklarını geri iade etti.

Kdz. Ereğli ilçesinde, 30 Mart 2014 Pazar günü yapılan yerel seçimler sonucunda Uzun Mehmet Mahallesi’nde Seyfettin Yaman, Süleymanlar Mahallesi’nde Hüseyin Soyarslan ve Kirmanlı Mahallesi’nde ise Nurettin Yaman muhtar seçildi. Süleymanlar Mahallesi muhtar adayı Zihni Gürle, Uzun Mehmet Mahallesi muhtar adayı Hasan Coşkun ve Kirmanlı Mahallesi muhtar adayı Salih Akar, kazanan muhtarların oy pusulalarında “Muhtar Adayı” yerine “Muhtarı” yazıldığı gerekçesi ile ilçe seçim kuruluna itirazda bulundu. İlçe seçim kurulu, yapılan itirazı oy birliği ile reddedince 3 muhtar adayı bu kez Zonguldak İl Seçim Kurulu’na itirazda bulundu. Zonguldak İl Seçim Kurulu, yapılan itirazı “seçim sonuçlarını etkilediği” gerekçesi ile kabul ederek, seçimlerde en yüksek oyu alan muhtarların mazbatalarını iptal edip seçimlerde ikinci en yüksek oyu alan ve itirazda bulunan muhtar adaylarına verdi. Karara, bu kez de seçimlerde en yüksek oyu alan muhtar adayları itiraz etti. Yapılan itirazı değerlendiren YSK, oy birliği ile aldığı karar ile Zonguldak İl Seçim Kurulu’nun kararını bozdu. YSK’nın bozma kararı bugün Kdz. Ereğli İlçe Seçim Kurulu’na gönderilerek, Süleymanlar ve Uzun Mehmet Mahallesi muhtarlarına elden tebliğ edildi.

YSK’nın kararını gazetecilere değerlendiren Uzun Mehmet Mahallesi Muhtarı Seyfettin Yaman, adaletin tecelli ettiğini söyledi. Yaman konuşmasında, “Yüce adalet yerini buldu. Yüksek Seçim Kurulu’ndan kararlarımız geldi. Bundan sonra önümüze bakacağız. Bizim lehimize sonuçlandı. Bizim oylarımızda bir basım hatası olduğundan “Uzun Mehmet Mahallesi Muhtarı Seyfettin Yaman” yani “Muhtarı” yazısındaki “I” harfinden dolayı itiraz yapıldı. Ereğli İlçe Seçim Kurulu seçimi bize verdi. Ancak İl Seçim Kurulu itiraz eden arkadaşlara verdi. Ankara bu olayı bozdu. Doğru olan tecelli buydu bana göre. Yani 2 bin 300 kişiden oy almış kişiden sen mazbatayı alacaksın, 432 oyla mahallede muhtarlık yapacaksın. Azalar benim listemdeki azalardı. Öteki arkadaşlar muhtarlığa devam etselerdi, onlar benim azalarımla çalışacaklardı.” dedi.

Seçim sonuçlarına itirazda bulunan muhtar adaylarının Zonguldak İl Seçim Kurulu’nun iptal kararı nedeniyle kendilerini suçlu gibi göstermeye çalıştığını anlatan Süleymanlar Mahallesi Muhtarı Hüseyin Soyarslan, YSK’dan gelen kararın kendilerini mutlu ettiğini ifade etti. Soyarslan şunları söyledi: “Seçimlerde bizler üstün farklarla muhtarlığı aldık. Diğer aday arkadaşlarımız bizi muhtar değil de muhtarı yazdık gerekçesiyle itirazda bulundular. Önce İlçe Seçim Kurulu’na geldiler ancak İlçe Seçim Kurulu bunların itirazlarını reddetti. Ama İl Seçim Kurulu’na yapılan itiraz kabul gördü. Ondan sonraki süreçte de bizler de Yüksek Seçim Kurulu’na itirazda bulunduk. Yüksek Seçim Kurulu’ndan da bizim itirazlarımıza olumlu cevap geldi, belgeleri de bugün itibariyle elimize ulaştı. Hak ve adalet yerini buldu diyoruz. Yüksek farkla seçimleri kazanmamıza rağmen diğer aday arkadaşlar bizi suçlu duruma düşürmeye kalktılar. Ama çok şükür biz bu işi başarmış olduk.”

Kirmanlı Mahallesi Muhtarı Nurettin Yaman da adaletin sonunda tecelli ettiğini belirterek, böyle bir sürecin yaşanmasından ötürü mahalle halkından özür diledi. Yaman, YSK kendisi ile ilgili kararının çıktığını öğrendiğini, kararın Salı ya da Çarşamba günü kendisine tebliğ edileceğinin İlçe Seçim Kurulu yetkilileri tarafından kendisine söylendiğini belirtti.

CİHAN

Yorumlar