Yrd. Doç. Dr. İskender Dölek: Toprak yangının sebebi torf

Muş Merkeze bağlı Yelalan köyünde toprağın yanması ile ilgili açıklama yapan Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Afet Araştırma, Uygulama ve Yönetim Merkezi yetkililerinden Yrd. Doç. Dr. İskender Dölek, daha önceleri sulak olan arazide suların...

Google Haberlere Abone ol
Yrd. Doç. Dr. İskender Dölek: Toprak yangının sebebi torf

Muş Merkeze bağlı Yelalan köyünde toprağın yanması ile ilgili açıklama yapan Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Afet Araştırma, Uygulama ve Yönetim Merkezi yetkililerinden Yrd. Doç. Dr. İskender Dölek, daha önceleri sulak olan arazide suların çekilmesiyle bitkilerin çürüdüğünü ve torf oluşumlarının meydana geldiğini söyledi.

Muş merkeze bağlı Yelalan köyünde araziden çıkan alevler toprağı cayır cayır yakması köy halkını tedirgin etmeye devam ediyor. Toprak yanması ile ilgili bir açıklama yapan Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Afet Araştırma, Uygulama ve Yönetim Merkezi yetkililerinden Yrd. Doç. Dr. İskender Dölek, Yelalan köyünde daha önceleri sulak olan arazide suların çekilmesiyle bitkilerin çürüdüğünü ve torf oluşumlarının meydana geldiğini tahmin ettiğini söyledi. Alanda gerekli incelemelerin yapılması gerektiğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Dölek, torfların, toprakta oluşan çatlaklardan içeri giren oksijen ve hava sıcaklığındaki artışla tutuştuğunu belirterek topraktaki yanmanın da bundan kaynaklandığını kaydetti.

Toprağın yandığı alanın sulak alan özelliğini yitirmemesi gerektiğinin altını çizen Dölek, şunları söyledi: “bu oluşumlar sıcak havada kendiliğinden tutuşabilir. Arazide suların çekilmesine engel olunması yangınların da önüne geçilmesini sağlar. Bu alanın sulak alan özelliğini yitirmemesi gerekiyor.”

"YETKİLİLER DUYARSIZ KALDI"

Yangının nasıl oluştuğuna akıl erdiremediklerini ifade eden köy Muhtarı Suphi Yaşlı, yetkililerin duyarsız kalmasından dolayı yakındı. Yangının nasıl oluştuğuna akıl erdiremediklerini ifade eden deden Muhtar Yaşlı, "Şuan ateş çıkan yer köyün ortak arazisidir. Burası 2011 yılına kadar bataklık bir araziydi. Su ihtiyacı için köyün arazisine vurulan su sondajlarından dolayı daha önce bataklık olan bu arazinin suyu tamamen çekildi. Suyu çekilen arazide kediliğinden yangın oluşmaya başladı. Yetkililerden bu yangının nasıl oluştuğunu ve neden çıktığının sebebinin araştırmalarını istiyoruz. Geçen yıl, ben muhtar olmadan önce İl Tarım Müdürlüğüne bir müracaatımız oldu fakat sorunumuzla ilgilenen olmadı. Yetkililerden bu yangının sebebini araştırmalarını istiyoruz."

"BİR HAFTADIR TOPRAK YANIYOR"

Araziden suyun çekilmesinden sonra yerde çatlaklıkların oluşmaya başladığını ve daha sonra topraktan ateş çıkmaya başladığını hatırlatan Muhtar Yaşlı, geçen yıl toprağın 15 gün boyunca yandığını ve bu yıl ise 1 haftadan beridir sürdüğünü vurguladı. Toprak yangının doğalgaz olup olmadığı ile ilgili bilimsel bir açıklama istediklerini kaydeden Muhtar Yaşlı, “Ateşin büyümemesi için her gün ateşi söndürmeye çalışıyoruz. Ateşin nerede çıkacağı belli olmuyor. Bir saat öncesinde söndürdüğümüz ateş daha sonra başka bir yerde çıkabiliyor. Geçen yıl yine 15 gün yanmaya devam etmişti. İşte yine bir haftadır yanmaya başladı." dedi.

BÖLGEDE BULUNAN BİR EV YANGIN TEHLİKESİ GEÇİRDİ

Toprağın yandığı bölgede evi bulunan Emin Karasu isimli vatandaş ise buna bir çözüm bulunmasını istediğini ifade ederek “hem evim yanma tehdidi altında hem de çocuklarım ve hayvanlarım. Buna bir çözüm bulunması için rica ediyoruz. Bu ateşin ne kadar yayılabileceğini de bilemediğimiz için bu ateş şu an bizim için büyük bir tehdit oluşturuyor. Yetkililer bir çözüm bulmalıdır.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar