Yrd. Doç. Dr Gürkan: Devlet hastanesiyle yarışla bilim üretemezsiniz

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr.

Google Haberlere Abone ol
Yrd. Doç. Dr Gürkan: Devlet hastanesiyle yarışla bilim üretemezsiniz

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hakan Gürkan, üniversitelerin birinci görevinin bilim üretmek olduğunu belirterek devlet hastaneleriyle yarışla bilimin üretilemeyeceğini söyledi.
İçinde bulundukları siyasi konjonktürün üniversiteleri devlet hastaneleri ile yarışır hale getirdiğini vurgulayan Gürkan, “Yani siz devlet hastanesiyle yarışırsınız bilim üretemezsiniz. O zaman bilim üretemezseniz ortaya anlamlı sonuçlar çıkmıyor.” dedi.

    Bugün performans sistemi denilen bir sistemin olduğunu anlatan Gürkan, “Performans sisteminde ne kadar çok hasta bakarsanız o kadar daha fazla ek ödeme alıyorsunuz. İnsanlar da daha fazla ek ödeme alabilmek için daha fazla rutin yapıyorlar. Rutin yaptınız zaman bilimsel araştırmalara vakit ayıramıyorsunuz.” açıklamasını yaptı.

    Dün itibariyle İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde asistanların greve başladığını hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Gürkan, “Çünkü asistanın temel görevi eğitilmek, uzman olmak için hastaneye geliyor. Eğitilemiyor. Çünkü çalıştırılıyorlar. Sürekli çalıştırılıyorlar. İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde geçen 5 yıl içerisindeki asistan sayısı 320’lerden 200’lere düşmüş. Asistan alınmıyor.” diye konuştu.

    Şimdi Sağlık Bakanlığı’nın uyguladığı politikada Türkiye’de uzman ihtiyacına göre asistan alındığını kaydeden Dr. Gürkan, “Ama mesela burada çocuk cerrahisinde bir tane asistan var. Kontenjanı bakanlık belirliyor. Bir asistanla üniversite hastanesinde çocuk cerrahisinde ne kadar iş yapabilirsiniz ki, çocuk cerrahisi. Dolayısıyla burada Başhekim hocamız da çocuk cerrahisinde profesör o bile gece icap nöbetine kalıyor asistan sayısı tek olduğu için. Yani bakanlığın söylemleriyle birazcık tezatlık oluşuyor. Maalesef burum böyle.” tespitinde bulundu. CİHAN

Yorumlar