YÖK Başkanı: Açık öğretimdeki yüzdeliği düşürmeyi hedefliyoruz

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Gökhan Çetinsaya, Türkiye’nin dünyada yükseköğretim kapasitesi olarak ilk 10’da olduğunu ancak hiçbir sistemde açık öğretimin payının Türkiye’deki kadar yüksek olmadığını söyledi. Çetinsaya,...

Google Haberlere Abone ol
YÖK Başkanı: Açık öğretimdeki yüzdeliği düşürmeyi hedefliyoruz

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Gökhan Çetinsaya, Türkiye’nin dünyada yükseköğretim kapasitesi olarak ilk 10’da olduğunu ancak hiçbir sistemde açık öğretimin payının Türkiye’deki kadar yüksek olmadığını söyledi. Çetinsaya, “Önümüzdeki 10 yıl zarfında açık öğretimdeki yüzde 47’lik dilimi, yüzde 20’lere yüzde 15’lere çekmeyi hedefliyoruz.” dedi.

İstanbul Üniversitesi Baltalimanı Sosyal Tesisleri’nde ‘2. Açık ve Uzaktan Eğitim Ulusal Vizyon Çalıştayı' düzenlendi. Çalıştaya, YÖK Başkanı Gökhan Gökhan Çetinsaya, İstanbul Üniversitesi Rektörü Yunus Söylet ve çok sayıda akademisyen katıldı.

Programda konuşan Çetinsaya, yükseköğretim sistemindeki öğrenci sayısına bakıldığında, öğrencilerin yüzde 46.7’sinin açık öğretimden ibaret olduğunu söyledi. Çetinsaya, “Dünyada şu anda yükseköğretimimizin kapasitesi olarak ilk 10’dayız ama hiçbir sistemde açık öğretimin bu kadar yüksek payı yok. Resim çok açık; yüzde 46.7’lik bir sistem var. Buna karşılık uzaktan eğitimin payı ise açık öğretim hariç tutulduğunda 0.8 dahil edildiğinde ise 1.7 ile 0.8 arasında değişiyor. Pasif öğrenci yüzdesine baktığımızda ise yüzde 40 olarak görüyoruz. Kontenjan açısından baktığımızda ise açık öğretimin payı yüzde 24, öğrenci sayısı olarak baktığımızda ise yüzde 47, bu nedenle ortada üzerinde önemle durulması gereken bir konu olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki 10 yıl zarfında açık öğretimdeki yüzde 47’lik dilimi yüzde 20’lere yüzde 15’lere çekebilmeyi hedefliyoruz. Bunu yapabilmemiz için bir yandan yüz yüze eğitime teşvik etmemiz lazım. Diğer yandan da uzaktan eğitimin payını arttırmamız lazım. Buda birtakım önemli politika kararlarını gerektiriyor.” ifadelerini kullandı.

Açık eğitim yanında açık erişim uygulamasının da değerlendirilmesi gerektiğini belirten Çetinsaya, “YÖK’ün dil ve ulusal arşiv proje sisteminden Türkiye’nin neresinde olursa olsun. Öğretim üyeleri ve öğrenciler web tabanlı bir ortamda yabancı dillerini geliştirmeye çalışıyorlar. Bu iyi kullanıldığı taktirde Türkiye’nin bugünleri ve yarınları için çok önemli bir proje. Açık öğretime ve uzaktan eğitime uzmanlığıyla katkı yapan üniversitelerimizi yabancı dilin öğretilmesi ve uzaktan eğitim meselesine de katkı yapmasını bekliyorum.” diye konuştu.

Ulusal arşiv projesinin de çalışmaları arasında olduğunu söyleyen Çetinsaya, şöyle devam etti: “Bir de tez merkezimiz var. 1987’de sonrası yapılan 350 bin tez sisteme eklendi. Biz hem bu tez merkezini genişletiyoruz hem de üniversite tarihi boyunca yapılmış bütün tezleri buraya ekliyoruz. Ayrıca Türk vatandaşları tarafından yurt dışında yapılmış tezleri de bu siteme ekliyoruz. Ulusal erişim çerçevesi içerisinde bütün dünyanın istifadesine sunacağız. ”

CİHAN

Yorumlar