Yılın Fotoğraf Ödülleri'ne Zaman damga vurdu

Foto Muhabirleri Derneği'nin düzenlediği Yılın Fotoğraf Ödülleri'nde Zaman gazetesi muhabirleri 13 ödül kazandı. Yılın Çevre Fotoğrafı, AB Yolunda Türkiye, Yılın Serbest Fotoğrafı, Sabahattin Yılmaz Cem Emir Özel Ödülü dallarında...

Google Haberlere Abone ol
Yılın Fotoğraf Ödülleri'ne Zaman damga vurdu

Foto Muhabirleri Derneği'nin düzenlediği Yılın Fotoğraf Ödülleri'nde Zaman gazetesi muhabirleri 13 ödül kazandı. Yılın Çevre Fotoğrafı, AB Yolunda Türkiye, Yılın Serbest Fotoğrafı, Sabahattin Yılmaz Cem Emir Özel Ödülü dallarında birincilik alan Zaman muhabirleri, başarıyı ekip çalışmasına bağladı. Zaman Fotoğraf Editörü Selahattin Sevi de, "Bu başarı azimli, istikrarlı ve kararlı çalışmanın ürünüdür" dedi. Kamu bankalarını sponsorluktan çekilmesini ise hükümetin baskıcı antidemokratik uygulamalarına bağladı.

Foto Muhabirleri Derneği'nin düzenlediği Yılın Fotoğraf Ödülleri Akatlar Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, ödül kazanan muhabirler ve aileleri katıldı.

Yarışmada bu yıl Zaman muhabirleri 13 ödül birden aldı. 4 dalda birincilik kazanan Zaman muhabirleri önemli bir başarıya imza attı. Foto Muhabiri Mehmet Ali Poyraz 5 ödüle layık görüldü. Yılın Çevre Fotoğrafı ve Sabahattin Yılmaz Cem Emir Özel Ödülü dallarında Kürşat Bayhan, AB Yolunda Türkiye dalında İsa Şimşek, Yılın Serbest Fotoğrafı dalında Mehmet Ali Poyraz birinciliği göğüsledi. Celil Kırnapçı, Hüseyin Sarı ve Mevlüt Karabulut da çeşitli dallarda ödül aldı.

26 ödülün 13'ünü kazanan ekibin başındaki Selahattin Sevi, "Zaman gazetesi muhabirlerinin geçtiğimiz yıllardaki başarısını bu sene üst düzey bir seviyeye çıkarması yıllardır süren istikrarlı, azimli ve gayretli çalışmalarının bir ürünüdür" dedi. "Arkadaşlarımız azimli ve güzel şeyler ortaya koymaya kararlı" diyen Sevi, "Hepsine tek tek teşekkür ediyorum. Hem gazetemizin adının duyulmasına hem de foto muhabirliğinin doğru yolda gitmesine katkıda bulundular. Ekip çalışmasının önemli bir etkisi var. Bu bir takım oyunu gibi. Herkes bir diğerinin eksiğini tamamlıyor. Herkes bildiklerini diğerine aktarmaya çalışıyor. Sadece biz onlara usta çırak ilişkisi gibi değil, ağabeylik yapmaya çalışıyoruz. Bunun olumlu sonuçlarını her geçen gün görüyoruz" şeklinde konuştu.

Sponsorluk sorununa da değinen Sevi, "Gezi olaylarınının fotoğrafları ve Zaman gazetesinin başarısından kaynaklandığı söyleniyor. Fotoğrafçılık aslında partiler üstü bir şey. Siz olay yerine gittiğinizde kişinin kimliğine, bu olaydan nasıl etkileneceklerine bakmıyorsunuz. Kamu bankalarının sponsorluğunun iptal edilmesi Türkiye'de her geçen gün artan baskıcı uygulamaların antidemokratik uygulamaların bir sonucu" ifadelerini kullandı.

Üçüncü köprü güzergahındaki çalışmalarla ilgili fotoğrafı ile birincilik kazanan Kürşat Bayhan, fotoğrafı helikopterle uçuş yaparken çektiğini anlattı. Bayhan, "Fotoğraf gazetelerde yayınlandıktan sonra çalışmaların olduğu alan helikopter uçuşuna kapatıldı. Çünkü bunlar medyaya yansısın istenmiyordu. Bu fotoğrafı Foto Muhabirleri Derneği'ne gönderdim ve ödül aldım" dedi. Bayhan, Zaman gazetesi muhabirlerinin başarısının genç ve dinamik yapısından kaynaklandığını belirterek, "Bizdeki sistem biraz daha Avrupa menşeli bir sistem. Fotoğraf editörü bağımsız ve her foto muhabiri kendi içlerinde bağımsızdır" şeklinde konuştu.

Sultanahmet'te çektiği fotoğrafla AB Yolunda Türkiye dalında birincilik kazanan İsa Şimşek de "Zaman gazetesi fotoğraf servisi Türkiye'nin en iyi fotoğraf servislerinden birisi. Bunu herkes bilir. Tek tek bakıldığında her birimiz en iyi foto muhabirleri değiliz belki ama bir araya geldiğimizde Türkiye'nin en iyi fotoğraf servisini oluşturuyoruz" ifadelerini kullandı.

Yarışmada, Reuters'tan Osman Örsal Yılın Basın Fotoğrafı ödülünü kazandı. Habertürk gazetesinden Sedat Yılmaz Spor Fotoğrafı birinciliğini göğüsledi. Anadolu Ajansı'ndan Berk Özkan ise ikincilik elde etti. Yılın Siyaset Fotoğrafı birincisi Anadolu Ajansı'ndan Volkan Furuncu, Yılın Foto Röportajı birincisi AFP'den Bülent Kılıç oldu. Sabah Gazetesi'nden Murat Şengül Foto Muhabirleri Derneği Özel Ödülü'nü, DHA'dan Uğur Can Mustafa Pekcan Özel Ödülü'nü, Agence La Journal'dan Emin Özmen Rağfet Hüner özel ödülünü kazandı. Anadolu Ajansı'ndan Ali İhsan Öztürk ise Yılın Jüri Ödülü'ne layık görüldü. CİHAN

Yorumlar