Yıldız: İhmali olan varsa gözünün yaşına bakmayız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'daki maden faciasına ilişkin, "İhmali olan biri varsa ister kamudan, ister özel sektörden gözünün yaşına bakmayız. Burada hepimizin canı var. Bütün yurttaşlarımızın kalbi burada atıyor....

Google Haberlere Abone ol
Yıldız: İhmali olan varsa gözünün yaşına bakmayız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'daki maden faciasına ilişkin, "İhmali olan biri varsa ister kamudan, ister özel sektörden gözünün yaşına bakmayız. Burada hepimizin canı var. Bütün yurttaşlarımızın kalbi burada atıyor. O yüzden kimsenin ihmaline göz yummayız. Bu soruşturma sonrasında ortaya çıkacak konudur." dedi.

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu ELİ Müessese Müdürlüğü Eynez Yeraltı Kontrol Şube Müdürlüğü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den sonra açıklama yapan Yıldız, "Malumunuz 282 işçi kardeşimizin cansız bedenlerini ailelerine teslim ediyoruz. Bugün itibariyle yangın noktası, dün geceden bu yana uğraştığımız 250 metrelik konveyör yangınıyla karşı karşıya kaldık. Bu kurtarma çalışmalarını aksatıyor. Hamdolsun konveyördeki söndürme çalışmaları büyük bir artıya doğru gidiyor. Asıl yangın noktasına da inşallah ulaşıyoruz. Bu şu demek; karbondioksit seviyesi maden ocağında düşmeye başladı. Bu yangının küçüldüğü anlamına geliyor. Aldığımız bilgiler bu bilgiyi teyit ediyor. Ama tamamen söndürülmüş değil. İnşallah önümüzde 3-4 içinde söndürülürse kurtarma faaliyetlerine daha hız vermiş olacağız." diye konuştu.

Yıldız, şunları söyledi: "Adli ve idari soruşturmalar talimatımızla başlamıştı. Adli soruşturma savcılıkça sürdürülüyor. İhmali olan biri varsa ister kamudan, ister özel sektörden gözünün yaşına bakmayız. Burada hepimizin canı var. Bütün yurttaşlarımızın kalbi burada atıyor. O yüzden kimsenin ihmaline göz yummayız. Bu soruşturma sonrasında ortaya çıkacak konudur."

Soruları da cevaplayan Yıldız, ölü sayısına ilişkin soru üzerine şunları söyledi; "O rakam değişmedi. Konveyör bandından sıçrayan yangın 250 metre mesafede, yanmasına sebep oldu. Kurtarma çalışmalarında kullandığımız da konveyör var. Bir zarar gelmedi, bu kurtarma çalışmalarına kısmen olumlu katkı olacak. Ailelere teslim konusunda, akşama kadar 282 işçi kardeşimizin belki 3 veya 4 tanesinin haricinde ailelere teslim edilmiş olacak."

Yıldız, rakamlarla ilgili başka bir soru üzerine de, "Özel sektörden aldığımız rakamları çok itinalı kullanmaya çalışıyoruz. Elimizdeki somut net rakamları ancak kamuoyuyla paylaşıyoruz. Haklı olarak tabi ki aşağıda kaç kişi var diye soruluyor. Vereceğim rakamın spekülatif olma ihtimali var. Biz her rakamın teyidini alarak veriyoruz. Başbakanımızın kastettiği içeride kalanlarla alakalı değil." ifadelerini kullandı.

"Mühendis gözü ile ocağı nasıl gördünüz?" sorusunu ise Yıldız, "İşçi kardeşlerimize o kadar odaklandık ki... Ben mühendisten ziyade insan yönüyle burada bulunuyorum. İnşallah bütün işçi kardeşlerimizi çıkaralım. Ondan sonra da mühendis gözü ile bakarız." sözleri ile cevap verdi.

"Madeni daha önce ziyaret ettiğiniz iddia ediliyor." şeklinde bir hatırlatma üzerine de Yıldız, şu cevabı verdi: "Ziyaret ettiğimiz iddiaları dolaşıyor cümlesini düzeltmekte fayda var. Biz bütün maden işletmelerini ziyaret ediyoruz. Önemli olan teknolojinin nereden gelirse gelsin yaygınlaştırılmasıdır. İster benim mesai arkadaşım ister özel sektör olsun, burada bir vebal altındayız. O vebali de yerine getirmek zorundayız. Kimsenin tereddüdü olmasın. İftar yemeklerinde ve yılbaşları gecesinde, madende işçi kardeşlerimle beraber iftar yapmışımdır. Özel sektör de var kamu da var. Şimdiye kadar bunu yaptım, bütün görev sürem boyunca da devam edeceğim. Bana çok fazla yürümeyelim diyenlere 1650 metre beraber yürüdük. Samimi ve açık olmamız lazım. Buradaki kardeşlerimiz üzerinden herhangi politika üretmenin doğru olmadığını söylüyorum. Şu kardeşlerimizi bir çıkaralım, teknik boyutunu konuşuruz."

Yıldız, madendeki yangının henüz sönmediğini de sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar