YGS Soruları Yine Sızdırıldı İddiası

ÖYSM, internete düşen soruları, yayınevi sahibinin paylaştığını ve adli işlem başlatıldığını açıkladı. Bu olay soruların önceden sızdırıldığı iddiasını akıllara getirdi.

Google Haberlere Abone ol
YGS Soruları Yine Sızdırıldı İddiası

2 milyon 46 bin öğrencinin girdiği üniversiteye geçişte ilk etap bulunan YGS sınavının arkasından İmtihan soruları çalındı veya sızıdırıldı iddialarına 'Sayfa görüntüsünün İmtihan öncesi ve esnasında alınması ihtimal dışı' diyen ÖYSM, internete azalan matematik sorularını ise bir yayınevi sahibinin paylaştığını ve adli muamele başlatıldığını açıkladı.

Bu hadise soruların önceden sızdırıldığı iddiasını akıllara getirdi. Bunun üstüne sosyal medyada 'YGS soruları sınavdan öncelikle mi ele geçirildi?' yorumları yapıldı. ÖSYM Başkanlığı, soruların sosyal medyaya düşmesi üstüne kriz masasını topladı.

'ŞARTLI PAYLAŞIM OLACAK'

Anayasa Mahkemesi ve Danıştay'ın verdiği, 'şeffaflık prensibi gereği soruların açıklanması gerekir' kararını 'şartlı' uygulayacaklarını bildiren ÖYSM, geçe sene bulunduğu benzeri sınavın arkasından soruların yüzde 20'sinin ÖSYM'nin resmi internet sitesi üstünden yayımlanacağı; soruların tamamının ise sınava giren adaylar için 'aday işlemleri sistemi' üstünden 10 günlüğüne erişime açılacağı kaydedilmişti.

SORULAR SIZDI MI?

YGS sınavının arkasından ÖSYM, sınavda çıkan 160 sorunun sırf 32'sini resmi internet sitesi üstünden yayımladı. Ancak bir zaman sonra bilinmeyen bir fondan bir takım sorular internete yüklendi. Sınava giren Twitter kullanıcıları bütün soruların sosyal medyada yayımlandığı anlamında mesajlar paylaştı; fakat internete sırf matematik ve sosyal bilimler testlerinden bir takım soruların görüntüsü düştü. Bunun üstüne sosyal medyada 'YGS soruları sınavdan öncelikle mi ele geçirildi?' yorumları yapıldı. ÖSYM Başkanlığı, soruların sosyal medyaya düşmesi üstüne kriz masasını topladı.

Önceki akşam yapılan izahatda şunlar kaydedildi:

'İHTİMAL DIŞI'

'2015-YGS ile ilgili şekilde bugün sosyal medya üstünden paylaşılan soru kitapçığı sayfasına ilişkin görüntü, sınavdan çıkan bir adayın İmtihan kurallarına marjinal şekilde İmtihan sonrasında İmtihan salonundan çıkardığı bir kitapçık veya kitapçıktan koparmak şekli ile dışarı taşıdığı bir tarafına aittir. Söz konusu sayfa görüntüsünün İmtihan öncesi ve İmtihan esnasında tahsil edilmiş olması ihtimal dışıdır. Sınav herhangi bir menfi vaziyet yaşanmadan hak ve adalet ölçüsünde güven içinde tamamlanmıştır. Soru kitapçığını veya bir bölümünü İmtihan binasından alıp giderek İmtihan sonrasında sosyal medya üstünden söz konusu sayfanın görüntüsünü paylaşan namzet saptama edilir edilmez ile alakalı lüzumlu adli muamele başlatılacaktır. Adayların ve kamuoyunun endişesine yol açacak herhangi bir vaziyet söz konusu olmayıp İmtihan sonuçlarının en süratli biçimde açıklanması için hummalı bir emek devam etmektedir.'

'BUYRUN ŞİKAYET EDİN KORKMUYORUM'

İnternette yayılan bir takım matematik soruları, bir bireyin Facebook hesabından '2015 YGS Matematik, bütün sorular ÖSYM'ye inat. Hepsi işte buyurun geometri de dahildir. Hiçbir şeyden korkmuyorum şikayet edecekseniz de buyurun' mesajıyla paylaşıldı.

YAYINEVİ SAHİBİ PAYLAŞTI, ADLİ İŞLEM YAPILACAK

Bir öteki tahminde arasında kitapçıktaki soruların soru dizilimlerinin ayrıcalıklı şekilde yer aldığı, fakat ÖSYM'nin sayfa düzenine benzemeyen görüntüler paylaşıldı. Soruların her birinin doğru yanıtları da ayrıntılı biçimde yer aldı. Ancak ÖSYM 2015-YGS Matematik sorularının 'sınava namzet şekilde giren bir yayınevi sahibi vasıtası ile sınavdan sonra el yazısı ile sosyal medyada paylaşıldığı'nı kaydetti.

Açıklamada, 'Söz konusu yayınevi ve benzer paylaşımlar ile alakalı adli muamele başlatılmıştır. Sınavdan sonra vaki bulunan bu türden paylaşımlar İmtihan güvenliğine asla ziyan verecek nitelikte değildir' denildi.

KİTAPÇIK GÖRÜNTÜSÜ

İnternette matematik sorularının dışında sosyal bilimler testine ilişkin bulunduğu iddia edilen bir sayfa görüntüsü daha paylaşıldı. Görüntünün, ÖSYM'nin 32 soruyu ve doğru yanıtlarını yayımladığı kitapçıktaki görüntüye benzemesi ve soru dizilimi bakımından ilk sorularının tıpkı olması kafaları karıştırdı. Sınavın yapıldığı her sınıfta kamera olması ve görevlilerin adaydan kitapçığı denetim ederek teslim alması gerekirken, İmtihan kitapçığı yada sayfasının İmtihan salonundan nasıl çıkarılabildiği bilinmiyor.

ÖSYM, twitter hesabı üstünden kuruluşa reaksiyon işaret eden adayları da tek tek engelledi. Bu vaziyet ÖSYM yetkililerince 'Sosyal medyada ÖSYM'ye yönelik ağır hakarette bulunan, doğru olmayan kopya iddiaları meselesi için görüşlerini söz eden veya başkalarının yazdıklarını paylaşanların hesabımıza ulaşmasını engelliyoruz. Olumsuz paylaşımda bulunmayanlara yönelik ise böyle bir uygulama söz konusu değil' diye açıklandı.

ÖSYM'NİN ÖNCEKİ SKANDALLARI

- 2010 KPSS'de 500'ün üstünde namzet 'Eğitim Bilimleri' testinde 120 sorunun tümünü doğru yaptı. Kopyanın yankıları bitmeden Açıköğretim Sınavı'nda bir astsubayın üstünden soru ve yanıtları çıktı. Kopya iddiaları savcılık soruşturmasıyla doğrulandı. ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan istifa etti. Yerine Ali Demir geçti.

- 2010 TUS'da, kusurlu bulunan dört soru iptal edildi. Geri kalan beş soru için Danıştay iptal karar verdi.

- 2011 YGS'de şifre bulunduğu ortaya çıktı. Başkan Demir öncelikle iddiaları reddetti sonra 'Şifre var, kopya yok' dedi. Sonuçlar bütün tyükselişmaların gölgesinde açıklanırken bir takım puanların hata hesaplandığı ortaya çıktı.

- 2011 memleket dışı yükseköğretim diplomaları denkliği için düzey saptama sınavı, 100 sorudan 75'i önceki senenin soruları bulunduğu için iptal edildi.

- 2012 KPSS'de ikinci celse devam ederken iki ayrıcalıklı fondan sabah sorulan sorular internete düştü.

- 2012 LYS puanları hata hesaplandığı iddia edildi.

- 2012 hakim savcı sınavında birinci ve ikinci karı yetişkin çıktı. 2011'de sıfır çeken 26 aday, 2012'de ilk 50'ye girdi. ÖSYM sınavı iptal etti.(Kaynak: Milliyet)

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar