Yerli Gemi Turkuaz, Dualarla Denize İndirildi

Türkiye'nin yerli ilk sismik araştırma gemisi 'MTA Turkuaz' Bülent Arınç, Taner Yıldız ve Vali Vasip Şahin'in de katıldığı törende dualarla deniz indirildi.

Google Haberlere Abone ol
Yerli Gemi Turkuaz, Dualarla Denize İndirildi

Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü işbirliğiyle İstanbul Tersanesi sebebi ile inşa edilen Türkiye'nin yerli ilk sismik inceleme gemisi 'MTA Turkuaz' törenle denize indirildi.

Tuzla'daki İstanbul Tersanesi'nde düzenlenen törene Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İstanbul Valisi Vasip Şahin de katıldı.

ARINÇ: BU BİR DESTANDIR

Törende konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, tersaneler sahasına ilk kere geldiğini dile getirerek, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Ankara'daki sıkı iş trafiği nedeni ile açılışa gelemediğini fakat kendilerine selam ve muvaffakiyet dileklerini sunduğunu söyledi. Yurtdışından satın tahsil edilen Barbaros Hayrettin gemisinin Kıbrıs ve Doğu Akdeniz'de etkinlik gösterdiğini hatırlatan Arınç, bugün yapılan işin, ayrıcalıklı olduğunu söyledi. Arınç, 'Bugün ki iş, hususi girişimciliğimizin Savunma Sanayii Müsteşarlığı'yla, MTA'yla elele eda etmek şekli ile başardığı bir destandır. Bugün dünyadaki bu çeşit inceleme gemilerinde bulunması gereken bütün teknolojik donanım, uygar bütün aygıtlar bu gemimizde bulunuyor. Eser, Türk mühendislerinin, Türk işçi ve ustalarının ciddi bir projeyi başarma konusundaki iddialarını da ortaya koyuyor' dedi.

'CARİ AÇIĞIN GİDERİLMESİNE YÖNELİK BİR ÇABA OLARAK DA GÖRÜLEBİLİR'

Geminin 300 milyona yakın masrafı bulunduğunu belirten Arınç, bundan böyle Türkiye'de bu ve gibi gemilerin rahatlıkla üretilebileceğini dile getirdi. Yerli helikopter ve gemi üretimlerine de dikkat çeken Bülent Arınç, 'Şüphesiz cari açığın giderilmesine yönelik bir gayret şekilde da görülebilir. Çünkü bütün malzemeleriyle, işçiliğiyle, emeğiyle Türkiye'de yapılmamış olsaydı, biz bunun fazla aşırı daha fazlasını yurtdışından almak şekli ile bütçemizden karşılamış olacaktık' diye konuştu.

'TÜRKİYE'NİN GELİŞMİŞLİĞİNİN DENİZLERDE DE SÜRDÜĞÜNÜN GÖSTERGESİ'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise bu açılışın Türkiye'nin gelişmişliğinin ve büyümesinin, maden inceleme aramasında da, denizlerde de sürebileceğinin bir işareti olduğunu söyledi. Türkiye'de ve derin denizlerde maden aramacılığıyla ilgili bütün çalışmaları dünyada takribî 20 ülkenin sürdürdüğüne dikkat çeken Bakan Yıldız, 'Böyle bir çağda söz sahibi olabilmek için bu gemi, Savunma Sanayii Müsteşarlığıyla birlikte MTA'nın dizaynıyla bu tersanede üretilerek bu günlere getirilmiş oldu' dedi.

'PETROLE RASTLANIRSA SONDA PLATFORMU DA BURADA YAPILACAK'

'MTA Turkuaz' gemisinin, yalnızca kendi denizlerimizde değil, tıpkı sürede ilişkilerimizi geliştirdiğimiz bütün ülkelerle birlikte bu çalışmaları yürüteceğini anlatım eden Yıldız, 'Gemi, kutuplardan okyanuslara kadar dünyanın bütün denizlerinde yeni ortaklarla birlikte arama faaliyetlerinde bulunacak' dedi. Yıldız, geminin maden aramanın yanı sıra, depreme sebep hadise fayların belirlenmesine, derin denizlerdeki su akıntılarının tespitine, deniz altındaki hayat ve denizlerdeki berraklık ve kirlilik oranlarının bilimsel çalışmalarına da yardım sağlayacağını anlatım etti. Bakan Taner Yıldız, arama çalışmaları sonucunda, petrol ve doğalgaza rastlamaları durumunda, sondaj platformunda bu çeşit tersanelerde yapılacağını sözlerine ekledi.

Konuşmaların arkasından 'MTA Turkuaz' sismik inceleme gemisi, İstanbul Müftüsü'nün okuduğu duanın arkasından kırmızı kurdelenin kesilmesiyle denize indirildi.


Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar