Yenilenebilir enerji de devlet desteği son bulsun

Elektrik fiyatlarının en pahalı olduğu ülkelerden Almanya, 'Yenilenebilir Enerji Yasası’yla ülkedeki bu sorunu gidermeye çalışıyor.

Google Haberlere Abone ol
Yenilenebilir enerji de devlet desteği son bulsun

Elektrik fiyatlarının en pahalı olduğu ülkelerden Almanya, 'Yenilenebilir Enerji Yasası’yla ülkedeki bu sorunu gidermeye çalışıyor. Yeni hükümet sözleşmesinde de bu konuya yer verilirken, özellikle Hıristiyan Demokrat Partili siyasiler, devlet tarafından yapılan maddi yardımları eleştiriyor. Yeşiller ise bu konuda desteklerin durdurulması halinde işyerlerinin tehlikeye gireceği kanısında.

Enerji konusu Almanya ve Avrupa’nın gündeminden düşmüyor. Hafta içinde CDU/CSU Avrupa Parlamentosu Meclis Grubu Başkanı Herbert Reul’un davetlisi olarak Brüksel’e giden sekiz Kuzey Ren Vestfalya Parlamento Muhabiri Avrupa Parlamentosu (AP) ve Avrupa Birliği Komisyonu’nu ziyaret etti.

Burada Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Enerji Komiseri Günther Oettinger’in yanı sıra CDU’lu vekiller Michael Pieper, Werner Langen ve EVP Meclis Grubu İçişleri Danışmanı Michael Speiser ile görüşen gazeteciler enerji, çevre koruma ve yoksulluk göçü konularında bilgi alış-verişinde bulundular.

Almanya’daki koalisyon görüşmelerine katılan CDU/CSU Avrupa Parlamentosu Meclis Grubu Başkanı Herbert Reul, hükümet sözleşmenin içerisine güneş ve rüzgar enerjisi konusunda devletin yaptığı maddi yardımları hemen durdurulması şartını koyan bir maddenin yerleştirilmesini ve Yenilenebilir Enerji Yasası’nda (EEG) temel bir değişiklik yapılmasını talep etti.

Reul, "Hükümet Sözleşmesi doğru tarafa doğru gidiyor, ancak yeterli değil." sözlerini kullandı. Herbert Reul, Almanya’daki EEG Yasası’nın AB Rekabet Komisyonu Komiseri Joaquin Almunia tarafından kabul edilmeyeceğini tahmin ettiğini dile getirdi. Bu kararın gelecek yılın ortasında açıklanması bekleniyor.

Tecrübeli siyasi Reul, kararla birlikte yenilenebilir enerjilerdeki devlet desteğine son verme baskısının artacağını ifade etti. Dün Brüksel’e çıkarma yapan Yeşiller KRV Meclis Grubu Başkanı Reiner Priggen ise teklifin 150 bin işyerini tehlikeye attığını savundu.

OETTİNGER: HÜKÜMET SÖZLEŞMESİ YETERLİ DEĞİL

AB Komisyonu'nun Enerji Komiseri Günther Oettinger ise Almanya’nın dünyanın en yüksek elektrik fiyatlarından birine ve Amerika Birleşik Devletleri’nden iki kat pahalı olan elektriğe sahip olduğunu hatırlatırken, bunun da Almanya’daki yeni hükümet sözleşmesinde çözüme kavuşturulamamasını eleştirdi.

YOKSULLUK GÖÇÜ ÜLKELERE ZORLUK YAŞATIYOR

Michael Speiser ise yoksulluk göçü hakkında bilgiler verirken, AB’deki uzmanların dahi konu hakkında bazı endişelerinin olduğu ortaya çıktı. Speiser, AB ülkelerinin yoksulluk göçü nedeniyle zorluk çeken ülkelere verilen desteklere değinirken, hala sorunların mevcut olduğunu söyledi.

Buna göre Almanya’da suç işleyerek ceza yiyen ve ülkesine geri gönderilen bir göçmen daha sonra yeniden ülkeye giriş yapabiliyor. Göçmenlerin Almanya’ya gelip sosyal yardımlardan faydalandıklarını ve işsizlik parası aldığı iddialarına da netlik getiren Speiser, göçmenlerin 3 ay serbest dolaşabildiklerini ve an az 6 ay iş aramaları gerektiğini söyledi. CİHAN

Yorumlar