Yeni nesil bencil yetişiyor

Erciyes Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Mustafa Atak, yeni neslin bencil yetiştiğini ve insanların çocukluktaki egosantrik (ben merkezli) dönemi atlatamadıklarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Yeni nesil bencil yetişiyor

Erciyes Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Mustafa Atak, yeni neslin bencil yetiştiğini ve insanların çocukluktaki egosantrik (ben merkezli) dönemi atlatamadıklarını açıkladı.

Kayseri İMKB Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde düzenlenen bir programda, öğrencilere 'İyilik terapisi' konulu konferans verildi. Konferansı Erciyes Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Mustafa Atak verdi. Atak konferansta öğrencilere yaşam ile ilgili karşılaşabilecekleri sorunlar konusunda neler yapabileceklerini ve nasıl davranırlarsa doğru bir davranış yapmış olacaklarını anlattı.

Mustafa Atak konuşmasında şu görüşlere yer verdi: “Baktığımızda yaşamın kendisi zordur ve baştan başa acılarla doludur. Lezzetli bir tarafı görünmemektedir. Bu acılar insanı olgunlaştırıyor ve yaşama bağlıyor. Logoterapinin kurucusu Victor Frankl, ‘Acılar insanı olgunlaştırır’ diyor. Bir yakınını kaybeden hastaya psikiyatristler antidepresan ilaç vermiyorlar. İlaçla acıyı baskılamamak için. Çünkü acı da sevinç de hayatın bir parçası. Acıyı yaşaması engellendiğinde kişinin olgunlaşması mümkün değil. Pazılın parçaları eksik demektir. Size önerebileceğim en güzel terapi iyilik terapisidir. Bugün Avrupa ve Amerika’da psikologlar iyilik terapisini depresyon ve anksiyete bozukluğu hastalarına öneriyorlar. Hadis-i Şerifte ‘Veren el alan elden üstündür’ buyruluyor. Yeni nesil maalesef narsist ve bencil yetişiyor. Çocukluktaki egosantrik (ben merkezli) dönem atlatılamıyor. Dünyanın sadece kendi etrafında döndüğünü düşünüyor gençler. Sadece biz yokuz dünyada. Beklentileri yüksek tutuyoruz. Herkes bize hizmet etsin yardımcı olsun diyoruz. Bak otobüs şoförü bana saygı göstermiyor. Halbuki ben en önemli insanım. Herkesin beni baş tacı etmesi gerekir. Etrafımda pervane olmaları gerekir. Bu durumu bulamayınca hayal kırıklığı yaşıyor genç nesil. Şunu kabullenmeli kişi, ben bir insanım diğerleri de benim gibi. Benimle aynı haklara sahip."

Siyasi olarak da olaya bakılırsa durumun değişmediğini anlatan Atak, başörtüsü örneğini verdi: "Benim başım açık herkes açmak zorunda, kapalı olarak üniversiteye girmesinler ya da ben üniversiteye kapalı giriyorum, herkes kapalı girmek zorunda gibi düşünceler geçmişte yaşandı. Tam narsizim ve bencillik. Halbuki herkes tercihine göre girmeli; ben bu şekilde üniversiteye nasıl girebiliyorsam diğerleri de istediği gibi girebilmeli.” CİHAN

Yorumlar