'Yaz tatilinde her öğrencinin bir programı olmalı'

Üç aylık yaz tatilinde her öğrencinin mutlaka bir plan yapması gerektiğini belirten uzmanlar, dinlenmeye, gezmeye, arkadaşlıklara, eğlenmeye vakit ayrıldığı gibi başarısı düşük derslerin telafisinin de göz önünde mutlaka bulundurulması...

Google Haberlere Abone ol
'Yaz tatilinde her öğrencinin bir programı olmalı'

Üç aylık yaz tatilinde her öğrencinin mutlaka bir plan yapması gerektiğini belirten uzmanlar, dinlenmeye, gezmeye, arkadaşlıklara, eğlenmeye vakit ayrıldığı gibi başarısı düşük derslerin telafisinin de göz önünde mutlaka bulundurulması gerektiğini dile getirdi.

Umut Yıldızları Gençlik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve eğitimci Semiha Tıraş, gençlerin genelinde bir an önce okul bitse de tatile girsek düşüncesi olduğunu hatırlattı. Tıraş, "Öğrenciler, okulu bir esaret, tatili ise özgürlük olarak kabul ederler. En uzun olan yaz tatili öğrencinin adeta bayramlarıdır. Hoş geldin sınavsız, kaygısız, notsuz, öğretmensiz, kitapsız, ödevsiz, dertsiz, tasasız, sorumsuz günler diyen gençler gelecekte bunu sıkıntısını mutlaka çekerler. İpin ucu bir defa kaçtı mı bir daha yakalanması çok zordur. Ve her öğrenci mutlaka en az bir kitap okumalıdır.” dedi.

Yaz tatili programı hazırlarken dinlenmeye, gezmeye, arkadaşlıklara, eğlenmeye vakit ayrıldığı gibi dönem içerisinde akademik başarısı düşük olan derslerin telafisinin de göz önünde mutlaka bulundurulması gerektiğini dikkat çeken Tıraş, şunları ifade etti: “Özellikle okuldaki dersleri düşük ve ders konusunda eksiklikleri fazla olan öğrenciler için bu tatiller diğer arkadaşlarını yakalamada önemli bir fırsat olarak görmelidirler. Şu anda 8. sınıfa geçenler için TEOG sınavı ön hazırlığın başladığı, 12. sınıfa geçenler için ise YGS ve LYS hazırlığın başladığı bir dönemdir Gençler önünde duran yaz tatilini ele aldığında yakın hedef, orta hedef ve uzak hedef şeklinde günü, haftayı ve tatil sonunu planında kapsayan bir program yapmalıdır. Oluşturulacak hedeflerde çalışmayı artıracak, çalışma isteğini kamçılayacak hedefler olmalıdır. Hayali yüksek olan gençlerimiz ayakları yere sağlam basmayan plan ve hedeflerden uzak davranışlardan kaçmalıdır. Çünkü bu tür hedefler gençlerin çalışma azminin kırılmasına çalışmayı bırakmasına neden olan davranışlar oluşturur.”

Gençleri kendi hallerine bırakmayarak onlarla oyunlar oynanmasının sevgiyi, muhabbeti, kaynaşmayı artırdığına vurgu yapan Semiha Tıraş, sözlerine şöyle devam etti: “Ebeveyn olarak çevresel olanakları en iyi şekilde değerlendirerek, tatili öncesinde doğru programlamak, özellikle çalışan anne-babaların gençleri kendi hallerine bırakmamaları gerek. Saldım çayıra Mevla’m kayıra” anlayışı gençlere çok zarar vermektedir. Yalnız kalan genç, üzülerek belirtmem gerekir ki zamanının büyük bir kısmını bilgisayar, internet, televizyon, cep telefonu gibi sanal ortamlarda geçirmekte ve sanal bağımlılıkların oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Özellikle yoğun iş temposu sebebiyle çocuklarıyla yeteri kadar ilgilenemeyen babalar için ekstra fırsatlardır. Yapılan ortak etkinlikler, birlikte oynanan oyunları aile bağlarını kuvvetlendirir.” CİHAN

Yorumlar