Yassıada’ya ziyaretçi akını

27 Mayıs 1960 askeri darbesinin yıl dönümünde Yassıada ziyaretçi akınına uğradı. Merhum Başbakan Adnan Menderes, bakanları Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’la beraber 15 kişiye idam cezasının verildiği salonu ve yattıkları hücreleri...

Google Haberlere Abone ol
Yassıada’ya ziyaretçi akını

27 Mayıs 1960 askeri darbesinin yıl dönümünde Yassıada ziyaretçi akınına uğradı. Merhum Başbakan Adnan Menderes, bakanları Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’la beraber 15 kişiye idam cezasının verildiği salonu ve yattıkları hücreleri gezen ziyaretçiler duygulu anlar yaşadı. Ziyaretçiler arasında Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal da vardı. Yassıada’nın 'Yaslıada' olduğunu ifade eden Uysal, “Milletimizin gönlünde tekamül ettiği yer hep hüzündür. Acılarla dolu hikayelerdir. O günleri milletimize yüce Yaradan bir daha yaşatmasın.” dedi.

27 Mayıs’ın yıl dönümünde Yassıada’ya ziyaretçi akını oldu. Adaya gelen ziyaretçiler yargılamanın gerçekleştiği spor salonuna karanfil bırakarak tarihi salonda fotoğraf çektirdi. Merhum Başbakan Adnan Menderes ve arkadaşlarının kaldığı hücreleri de gezen ziyaretçiler, bakımsızlıktan rahatsız oldu.

Yargılamanın yapıldığı salonda gazetecilere konuşan Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin uysal, “Türkiye’de darbe geleneğinin anası diyebileceğimiz 60 ihtilalının akabinde gelişen hadise bu büyük milletin yürüyüşünde kırılmaya tekamül etmiştir. Bizlere düşen vazife, bu kırılma anlarında milletin hizasında, hukukun hizasında, milletin vicdanının hizasında kalarak onun sesi soluğu olmaya gayret göstermişiz. Bugün de Demokrat Parti, Adalet Partisi, Doğru Yol Partisi ve Anavatan Partisi silsilesinden gelerek kök hücrede buluşmuş Demokrat Partililer olarak iddiamız, kurucu irademizin ortaya koyduğu o prensiplere sıkı sıkıya bağlı kalarak aynı idealleri kurucu irademizden aldığımız ilhamla 2014 Türkiye’sine bu idealleri söyletmek adına mücadele içerisindeyiz. Yassıada, yaslıada. Milletimizin gönlünde tekamül ettiği yer hep hüzündür. Acılarla dolu hikayelerdir. O günleri milletimize yüce Yaradan bir daha yaşatmasın. Bu millete bu acıların, ızdırabların yol göstericiliğinde hizmet etmiş ne kadar büyüğümüz varsa bir kez daha tarih ve millet huzurunda rahmetle, minnetle, şükran duygularımızla anıyoruz.” ifadelerini kullandı.

'BABAMLA O ADADAN DÖNEN TEK ÇOCUK BENİM'

Darbede yargılanan Demokrat Parti Samsun Milletvekili Naci Berkman’ın oğlu Sinan Berkman, Yassıada’da yaşananları anlattı. Beraat eden babasıyla birlikte İstanbul’a döndüğünü belirten Berkman, “Ben o gün babamla gemiyle beraber döndüm bu adadan. Yassıada mahkemelerinde tek yaşanan olaydır bu. 18 yaşındaydım. Ve o gün babam bana gemide yemin ettirdi. Siyasete atılmayacaksın diye. Benim de siyasetle alakam olmadı, olmaz da. Bundan sonrası için Adnan Menderes’in adına sahip çıkılmasını istiyorum. Bunu Demokrat Parti başkanından rica etim. Artık o görev onlara düşer. Bu salona girmek çok kolay bir şey değil. O gün yaşadıklarımı gördüm tekrar hissettim. Babamı da kaybettim. Demokrat Parti milletvekillerinin çoğu öldü. Allah rahmet eylesin.” diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar