Yaşlıların büyük bir bölümü gününü televizyon başında geçiriyor

Melikşah Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülşen Terakye, yaptıkları bir anket çalışmasında, 9 ilde 715 yaşlıya sorular yönelttiklerini açıkladı. Yaşlıların bu ankete göre büyük...

Google Haberlere Abone ol
Yaşlıların büyük bir bölümü gününü televizyon başında geçiriyor

Melikşah Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülşen Terakye, yaptıkları bir anket çalışmasında, 9 ilde 715 yaşlıya sorular yönelttiklerini açıkladı. Yaşlıların bu ankete göre büyük bir bölümünün gününün televizyon başında geçirdikleri ortaya çıktı.

    Melikşah Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü, Yaşlılık Platformu ve Geriatri Hemşireliği Derneği işbirliği ile Melikşah Üniversitesi’nde 'Yaşlılığa Duyarlılık Sempozyumu' düzenlendi. Melikşah Üniversitesi İİBF-Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve Melikşah Üniversitesi Hemşirelik Bölümü öğrencilerinin yoğun katılım gösterdiği programın açılış konuşmasını Melikşah Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülşen Terakye yaptı. Prof. Dr. Terakye, Türkiye’de 9 ilde 715 yaşlı üzerinde yapılan bir anket çalışması yapıldığını ve bu ankete göre yaşlıların vakitlerinin büyük kısmını TV başında geçirdikleri, yüzde 10’unun yalnız yaşamayı tercih ettiğini ve Mutlu Yaşlılık nedir? sorusuna sağlıklı olmak cevabını verdikleri ve bu anketin kendileri için kaba bir profil oluşturduğunu söyledi. Prof. Dr. Terakye, “Hepimizin yaşlanmayı istemediğini ancak uzun yaşamayı istediğini görüyorum. Uzun yaşarken sağlıklı yaşlanabilmek ve mutlu, sağlıklı ve huzurlu yaşayabilmek son derece önemli.” dedi.

    Programda üniversite adına bir konuşma yapan Melikşah Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut D. Mat, “Belli yaşın üzerinde vatandaşlarımız bizim için çok güzel örnek ve tecrübe kaynağı, onların tecrübelerinden her zaman istifade etmemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.

    KAYSERİ’DEKİ YAŞLILAR NE DURUMDA

    Gün boyu süren sempozyumun sabah oturumunda Kayseri’de yaşayan yaşlılar üzerinde yapılan araştırma sonuçlarını Melikşah Üniversitesi Hemşirelik Bölümü öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sibel Arguvanlı ve Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Sibel Akın Yanmaz katılımcılarla paylaştı.

    Araştırma çalışmasını Eylül ayının sonunda başladıklarını ve Ocak ayında tamamladıklarını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Sibel Arguvanlı, çalışma boyunca 960 bireyle bilinçsel ve depresif bozukluklar üzerine görüştüklerini ve her birinin farklı hikayelerinin olduğunu söyledi.

    Yrd. Doç. Dr. Sibel Arguvanlı, Kayseri’de yaşayan 60 yaş ve üstü bireylerin yüzde 27’sinin bilinçsel bozukluğunun yüzde 25’inin ise depresif sıkıntısının olduğunu belirlediklerini ifade etti. Araştırmalarının diğer sonuçlarını da açıklayan Yrd. Doç. Dr. Sibel Arguvanlı, bilinçsel bozuklukların ve depresif sıkıntıların kadınlarda, okur yazar olmayanlarda, gelir durumu orta ve kötü durumda olanlarda daha çok görüldüğünü söyledi. Yrd. Doç. Dr. Sibel Arguvanlı, depresyon sıkıntısı olmayanlarda, bilinçsel bozukluk bulunmadığını fark ettiklerini de sözlerine ekledi.

    Programa katılan tüm katılımcılara katılım sertifikası verildikten sonra sempozyum sona erdi. CİHAN

Yorumlar