Yaşlı ve engellilere bakanlara eğitim verilecek, varsa istismar engellenecek

Türkiye’de bakıma muhtaç yaşlı, engelli ve kronik hastalığı olan yakınlarına evde bakım yapan 425 bini aşkın kişi aylık 765 lira maaş alıyor. Halen 14 bin 765 kişinin evde bakım hizmeti aldığı Bursa’da örnek bir proje hayata geçirildi....

Google Haberlere Abone ol
Yaşlı ve engellilere bakanlara eğitim verilecek, varsa istismar engellenecek

Türkiye’de bakıma muhtaç yaşlı, engelli ve kronik hastalığı olan yakınlarına evde bakım yapan 425 bini aşkın kişi aylık 765 lira maaş alıyor. Halen 14 bin 765 kişinin evde bakım hizmeti aldığı Bursa’da örnek bir proje hayata geçirildi. Bursa Valiliği Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi’nin Bursa, Eskişehir, Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) desteğiyle geliştirdiği ‘Dostluk Kapısı’ projesiyle yakınlarına evde bakım hizmeti veren kişilere toplamda 444 saat eğitim verilecek. Proje kapsamında, evde bakım hizmetini istismar eden kişiler de tespit edilecek.

BEBKA binasında düzenlenen toplantıda, Bursa Valiliği Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi’nin geliştirdiği 650 bin liralık bütçeyle geliştirilen ‘Dostluk Kapısı’ ile BEBKA İşbirliği ve Gelişim Mali Destek Programı kapsamında, 663 bin lira destekle geliştirilen Bursa Valiliği Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi Projesi'nin protokolü imzalandı. Protokole, Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta ile BEBKA Genel Sekreteri Taner Değirmenci imza attı. Projeler hakkında bilgi veren Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, ‘Dostluk Kapısı’ projesinin uygulama süresinin 18 ay olarak belirlendiğini söyledi. Usta, şunları kaydetti:

"Hedef kitlesi; engelli, yaşlı, kronik hastalığı olan bireylerden oluşan projenin genel amacı; bakıma muhtaç engellilerin bulundukları ortamda destekleyerek, bağımsızlıklarını en üst düzeyde tutarak sosyal yaşama ayak uydurabilmelerini sağlamaktır. Yaşamlarını mutlu ve huzurlu bir biçimde sürdürerek toplumsal entegrasyonlarını gerçekleştirmek, bütün kamusal hizmetlere ve bilgiye erişiminin artırılması yönünde alınan tedbirlere katkı sağlanacaktır. Bursa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü verilerine göre; şehrimizde evde bakım hizmeti alan 14 bin 765 kişi bulunuyor. 2007-2013 yılları arasında evde bakım hizmetini gerçekleştiren kişilere toplamda 320 milyon liranın üzerinde ödeme yapılmıştır. Osmangazi, Gemlik, İnegöl, Mustafakemalpaşa, Gürsu ve Keles’te evde bakım hizmeti yapanlara günde 6 saat olmak üzere 74 günde toplam 444 saat eğitim verilecek."

Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Toplum Sağlığı Merkezi, Müftülük ve Uludağ Üniversitesi’nden 3 sosyal uzman, 3 psikoterapist, 2 doktor, 2 akademisyenden oluşan 10 kişilik bir komitenin kurulacağını anlatan Vali Yardımcısı Usta, evde bakım hizmeti yapanlara duygu yönetme, stres, kaygı gibi duygularla baş edebilmek becerisi verileceğini dile getirdi. ‘Bursa Valiliği Avrupa Birliği ve Dış ilişkiler Koordinasyon Merkezi’ projesi hakkında da bilgi veren Usta, şunları söyledi: "Kamu, özel sektör, üniversite ve sivil toplum işbirliğine dayalı, bölgeye özel şartları dikkate alarak; bölgenin Ar-Ge ve inovasyon potansiyelini hareket geçirecek projelerle rekabet gücünü artırmayı amaçlıyoruz. Özellikle kamu kurum ve kuruluşlarının, yerel yönetimlerin proje hazırlama, mali yönetim, izleme-değerlendirme alanlarında idari kapasitenin güçlendirilmesi ve kurumsal yapının oluşturarak fonlardan yararlanmasına katkı sağlayacaktır."

EVDE BAKIM HİZMETİ VEREN 4 BİN KİŞİNİN ÜCRETİ KESİLDİ

İmza töreninde konuşan Bursa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yetkilileri ise Bursa’da halen 14 bin 765 kişinin bakıma muhtaç yakınlarına evde bakım hizmeti verdiğini belirterek, "Geçtiğimiz yıl yapılan denetimlerde 4 bin kişinin maaşı kesildi. Geçtiğimiz yılın başında şehrimizde 14 bin 150 evde bakım hizmeti veren kişi vardı. Normalde ayda 500 müracaat yapılıyor. Normal şartlarda sayının daha da artması gerekiyordu, ancak yapılan denetimlerde 4 bin kişinin ücreti kesildi. Şehrimizde bu hizmeti veren 8 bin kişi denetlendi. Geliştirilen yeni projeyle hem bu kişilerin denetimi sağlanacak hem de evde bakım hizmeti veren kişilerin eğitim alması sağlanacak." diye konuştu. BEBKA Genel Sekreteri Taner Değirmenci ise bu sene 5 başlık altında destek çağrısına çıktıklarını belirterek, Bursa Valiliği tarafından geliştirilen iki projenin toplamda 1 milyon 300 bin lira olduğunu söyledi.

CİHAN

Yorumlar