Yaşıtları tatil yaparken onlar 40 lira yevmiye için 38 derece sıcakta çalışıyor

Yağışlı geçen günlerin ardından sıcak hava etkisini iyice artırdı. Termometrelerin 38 dereceyi gördüğü Bursa’da birçok insan evinden dışarıya çıkmaya cesaret edemezken, tarım işçileri güneşin altında günlük 40 lira yevmiye için...

Google Haberlere Abone ol
Yaşıtları tatil yaparken onlar 40 lira yevmiye için 38 derece sıcakta çalışıyor

Yağışlı geçen günlerin ardından sıcak hava etkisini iyice artırdı. Termometrelerin 38 dereceyi gördüğü Bursa’da birçok insan evinden dışarıya çıkmaya cesaret edemezken, tarım işçileri güneşin altında günlük 40 lira yevmiye için 12 saat çalışıyor. Çeşitli illerden Bursa'ya gelen mevsimlik tarım işçileri çocuklarıyla birlikte aile boyu şafak vakti kalkıp yola düşüyor ve tarlada çapa sallıyor. Aile ekonomisine katkı sağlamak amacıyla okul yerine çalışmak zorunda kalan çocuklar da güneşin altında terliyor. Diyarbakır’dan ailesiyle birlikte Bursa’ya gelen 15 yaşındaki Şuayip Ayyıldız, tarlada çalışmaya mecbur olduğunu söyledi. Ayyıldız, "Okula gitmiyorum. İki senedir tarlalarda çalışıyorum. Okula gitmeyi ben de çok isterdim ama ekonomik sebeplerden dolayı olmadı. Günlük 40 lira kazanıyorum. Sabah 7’den akşam 7’ye kadar çalışıyorum. Ailemizin geçimine katkı sağlıyorum." diye konuştu.

Henüz 16 yaşında olmasına rağmen sıcak havada tarla kazan Rabia Buğdaycı da okula gidemeyen çocuklardan. Buğdaycı şunları kaydetti: "Diyarbakır’dan geldim. Evin ekonomisine katkıda bulunmak için çalışıyoruz. Çok sıcak ama mecbur yapmak zorundayız. Günlük 40 lira kazanıyorum. Ben de yaşıtlarım gibi okula gidip yazın da tatil yapmayı çok isterdim; ancak buraya geldim. İki üç gün okula gittim sonra ailem beni buraya getirdi. Yaşıtlarımız tatilde ama biz mecburuz."

20 yıldır mevsimlik tarım işçisi olarak yaz aylarında gurbete çıktığını belirten Mehmet Bakır (56), sıcak havada tarla kazarken zaman zaman büyük stres yaşadığını ifade etti. Bakır şöyle devam etti: "Çalışmaya geldik, güneşin altında çalışıyoruz. 35-40 derece sıcaklık altında çalışıyoruz günlük 45 lira alıyoruz. Yaşımız 56. Sıcakta zor oluyor ama mecburuz. Çalışmazsam kimse bana bir şey verir mi, yok vermez. Sıkıntı çok. Sıkıntım olmasa buraya gelmezdim. Bazen strese giriyorum. Kolay iş yok. Günde sabah 07.00’dan akşam 19.00’a kadar çalışıyorum, aile olarak 3 kişi birlikte geldik."

Karpuz tarlasında çalışan Sathı Tufan isimli kadın işçi de sabah 08.00’dan akşam 18.00’e kadar çalıştıklarını, buna karşılık 40 lira yevmiye aldıklarını dile getirdi.

CİHAN

Yorumlar