Yargıtay: Seçim kurulu başkanları, seçim suçu davalarına bakamaz

Siirt Ağır Ceza Mahkemesi’nin ‘Seçim kurulu başkan ve üyelerinin seçim işlerini bozması’ davasında verdiği kararı değerlendiren Yargıtay 8.

Google Haberlere Abone ol
Yargıtay: Seçim kurulu başkanları, seçim suçu davalarına bakamaz

Siirt Ağır Ceza Mahkemesi’nin ‘Seçim kurulu başkan ve üyelerinin seçim işlerini bozması’ davasında verdiği kararı değerlendiren Yargıtay 8. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu. Yargıtay kararında, il ve ilçe seçim kurulu başkan ve üyeliklerini yapan yargıçların kendi çevreleri içinde vukua gelecek seçim suçlarına mütaallik davalara bakamayacaklarının altı çizildi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi de seçim suçlarından doğan kamu davasının, seçimin bittiği tarihten itibaren 2 yıl içinde açılmadığı takdirde kovuşturma yapılamayacağını hatırlatarak, seçimden 2 yıl geçtikten sonra açılan davayı reddetti.

Siirt Ağır Ceza Mahkemesi’nde, 2008 yılında açılan Seçim kurulu başkan ve üyelerinin seçim işlerini bozması’ davasında verilen karar Yargıtay’a taşındı. Yargıtay 8. Ceza Dairesi, 298 sayılı yasanın 177/1. madde ve fıkrasında düzenlenen "İl ve ilçe Seçim Kurulu Başkan ve Üyeliklerini yapan yargıçlar kendi çevreleri içinde vukua gelecek seçim suçlarına mütaallik davalara bakamazlar." hükmü karşısında; sanık avukatının temyizi yerinde buldu. Yargıtay kararında, "Temyiz dilekçesinde kararı veren mahkeme başkan ve üyelerinin aynı zamanda suç tarihinde il seçim ve ilçe seçim kurullarında görev yaptığını belirtilmesi nedeniyle anılan hususun araştırılması ve sonucuna göre bu hakimlerin karar verip veremeyeceği hususunun tespitinde zorunluluk bulunması bozmayı gerektirmiş, sanık müdafiinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı sair yönleri incelenmeksizin kararın bozulmasına karar verilmiştir."

SEÇİM SUÇLARINDA ZAMANAŞIMI İKİ YILDIR
Öte yandan Kahta Asliye Ceza Mahkemesi’nin "Hükümlü veya tutuklunun hak kullanımını engelleme" davasında verdiği karar Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından bozuldu. Yargıtay kararında, 298 sayılı Kanunun 177/1. maddesindeki "İl ve ilçe seçim kurulu başkan ve üyeliklerini yapan yargıçlar kendi çevreleri içinde vukua gelecek seçim suçlarına müteallik davalara bakamazlar." şeklindeki düzenleme karşısında ilçe seçim kurulu başkanı olan hakimin davaya bakamayacağı gözetilmeden yargılamaya devamla yazılı şekilde hüküm kurulmasının yasaya aykırı bulunduğu belirtildi. Kararda şu ifadelere yer verildi: “Cumhuriyet savcısı, sanık ve katılanın temyiz itirazları bu nedenle yerinde görülmüş olduğundan, hükmün bozulmasına oy birliği ile karar verildi."
CİHAN

Yorumlar