Yargıtay, 68'liler Birliği Vakfı'nı feshetti

Yargıtay, İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğünün açtığı dava sonucunda, amaçlarını gerçekleştirmek için hiçbir mal ve hakka sahip olmadığı gerekçesiyle 68'liler Birliği Vakfının dağılması ve kaydının sicilden silinmesi gerektiğine hükmetti.

Google Haberlere Abone ol
Yargıtay, 68'liler Birliği Vakfı'nı feshetti

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, amaçlarını gerçekleştirmek için hiçbir mal ve hakka sahip olmayan 68'liler Birliği Vakfının sona ermesi ve kaydının sicilden silinmesi gerektiğine karar verdi.

İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü, 68'liler Birliği Vakfının sona ermesi ve kaydının sicilden silinmesi istemiyle dava açtı. Dava dilekçesinde, Türk Medeni Kanunu uyarınca vakfın amacını gerçekleştirmesi için mal varlığına sahip olması gerektiği, 2008'de düzenlenen denetim raporuna göre, vakfın mal varlığının kalmadığının tespit edildiği, bu durumda tasfiye işlemi yapılması gerektiği savunuldu.

Davayı görüşen İstanbul 15. Asliye Hukuk Mahkemesi, davayı reddetti. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya, Yargıtay 18. Hukuk Dairesine geldi. Daire, yerel mahkemenin kararını bozdu. 

Bozma kararında, "Bir vakfın hukuki varlığı ve işlevlerini sürdürmesi, başkalarının insaf ve merhametine bağlı bulunan bağış veya yardımlarla sağlanamaz. Yargıtayın yerleşmiş uygulamalarında, vakfın ekonomik gücünün, amacın gerçekleşmesine imkan vermeyecek bir düzeyde olduğunun anlaşılması halinde dahi dağılması için yeterli görüldüğünden, amaçlarını gerçekleştirmek için özgülenmiş hiçbir mala ve hakka sahip olmayan davalı vakfın dağılmasına (sona ermesine) karar verilmesi gerekirken, yerinde bulunmayan gerekçe ile davanın reddi doğru görülmemiştir" ifadeleri kullanıldı.

Bozma üzerine dosyayı yeniden görüşen yerel mahkeme, ilk kararında direndi. Direnme kararı üzerine dosya, Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun gündemine geldi. Kurul, yerel mahkemenin direnme kararını bozarak, amaçlarını gerçekleştirmek için hiçbir mala ve hakka sahip olmayan 68'liler Birliği Vakfının dağılması ve kaydının sicilden silinmesi gerektiğine hükmetti.

Yorumlar