"Yargı üzerinde panik ve korku oluşturulmak isteniyor"

Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, yargı mensupları üzerinde panik, korku ve endişe havası oluşturulmak istendiğini belirterek, "Hakim ve savcıların kanıtları takdiri ve vicdanlarına göre verdikleri kararlardan, kimse rahatsızlık...

Google Haberlere Abone ol
"Yargı üzerinde panik ve korku oluşturulmak isteniyor"

Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, yargı mensupları üzerinde panik, korku ve endişe havası oluşturulmak istendiğini belirterek, "Hakim ve savcıların kanıtları takdiri ve vicdanlarına göre verdikleri kararlardan, kimse rahatsızlık duymamalıdır." dedi. Çıtırık, Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç'ın AYM'nin kuruluş yıl dönümündeki konuşmalarından dolayı da kimsenin rahatsızlık duymaması gerektiğini söyledi.

Adana Barosu’nda düzenlenen ruhsat töreninde, 3 avukat yemin edip cübbelerini giydi. Çıtırık, buradaki konuşmasında, Türkiye'de son bir haftadır, özellikle Anayasa Mahkemesi’nin 52. kuruluş yıl dönümünde AYM Başkanı Haşim Kılıç’ın yaptığı konuşmalar üzerinden eleştiri ve değerlendirmeler yapıldığını hatırlattı. Çıtırık, mahkemelerce verilen kararlar hakkında çifte standart yaratmamak gerektiğini belirterek, "Sayın Kılıç, özellikle 17 Aralık’tan itibaren bir sürecin yansımasını, isyanını dile getirmektedir. AYM Başkanı'nın konuşması baştan sona irdelendiğinde; hukuk devletinin temel direğinin yargı olduğu, aynı zamanda yargının devletin vicdanı olduğu, hukuk güvenliğini sağlayacak olanın bağımsızlık ve tarafsızlık sorunları halledilmiş yargı organları olduğu gerçeği ortaya çıkmaktadır. Konuşmada, insan haklarını özne olarak kabul eden yasama ve yürütme organlarının uygulamaları, demokratik değerlerden ve hukukun üstünlüğü anlayışından geçmiştir ayrıca hukuk devletinin odağında, iktidar gücünün keyfi davranışlarının sınırlandırılması gerçeği yatmaktadır." diye konuştu.

"HAKİM VE SAVCILAR 'PARALEL DEVLET' İDDİASIYLA AĞIR BİR BASKI ALTINDADIR"

Başbakan'ın açıklamaları ile toplumu ayrıştırmaya, ötekileştirmeye ve kamplaştırmaya ısrarla devam ettiğine vurgu yapan Çıtırık, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye’nin bugün toplumsal huzursuzluğa ihtiyacı yoktur. Aksine her zamankinden daha mutlu, refah düzeyini daha da artıracak çalışmalara, birlikteliğe ve beraberliğe ihtiyacı vardır. Ancak Sayın Başbakan, 17 Aralık’ta yaşanan süreci, kendisini ve siyasi iktidarını adını da 'paralel yapı' olarak koydukları bir örgütlenmeyle, yargı eliyle darbe yapılmak istendiğini iddia etmektedir. Bu gelişmelere Sayın Anayasa Mahkemesi Başkanı kayıtsız kalmayarak, duyduğu bir rahatsızlığı dile getirmektedir."

Çıtırık, 29 baro başkanının siyasi iktidarı hukuk devleti sınırları dışına çıkmaması, uygulamalarını, eylem ve işlemlerini, hukuk devleti içerisinde kalarak yapması yönünde uyardığına dikkat çekerek, şunları kaydetti: "Son dönemlerde yaşananlar, yapılan açıklamalar, görev yeri değişiklikleri nazara alındığında yargı organları, hakim ve savcılar 'paralel devlet' olarak nitelendirilen ağır bir suçlamayla karşı karşıyadır. Baromuz ve Türkiye Barolar Birliği (TBB) bu süreçte, yargı mensuplarına yönelik bu tür haksız söylemlere karşı duruşunu sergilemiştir. 12 Eylül 2010 Anayasa değişikliğine dair referandumuyla yapılmak istenen; yandaş yargı oluşturmak, yargıyı rejimi dönüştürebilmenin ve iktidar mücadelesinin bir aracı haline getirmek olduğunu defalarca dile getirmiştik. Yargı mensupları üzerinde panik, korku ve endişe havası yaratılmaktadır. Hakim ve savcıların kanıtları takdiri ve vicdanlarına göre verdikleri kararlardan, kimse rahatsızlık duymamalıdır." CİHAN

Yorumlar