Yargı, Kurtoğlu’nu haklı buldu: Araç ihalesinde kanuna aykırılık yok

Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesi, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği tarafından yapılan araç ihalesinde kamu zararı olmadığına kanaat getirerek, aralarında, görevden alınan Genel Sekreter Doç.

Google Haberlere Abone ol
Yargı, Kurtoğlu’nu haklı buldu: Araç ihalesinde kanuna aykırılık yok

Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesi, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği tarafından yapılan araç ihalesinde kamu zararı olmadığına kanaat getirerek, aralarında, görevden alınan Genel Sekreter Doç. Dr. Muhammet Güzel Kurtoğlu’nun da bulunduğu 11 hastane yöneticisi hakkında soruşturma açılmasına gerek olmadığına hükmetti. Kararı değerlendiren Kurtoğlu, “Adalet yerini buldu. Yaptığımız tüm ihaleleri şeffaf bir şekilde adalete uygun yaptık. Bu çalışma azmimiz, Diyarbakır’ı çıkar amaçlı üs seçen kişilerin oyununu bozduğundan, bizi karalamaya çalıştılar.” dedi.

Diyarbakır Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği tarafından 2013 yılında yapılan 5 araç ihalesine girmeyen bazı kişilerce BİMER'e yapılan şikayetler üzerine bakanlık müfettiş görevlendirdi. İki hafta önce görevden alınan Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammet Güzel Kurtoğlu ve 10 ihale komisyon üyesinin ifadesine başvuran müfettişler, ‘Kamu zararı olmadığına’ karar verdi. Yerel ve ulusal medya organlarının ihalede ‘usulsüzlük’ yaptığı haberleri üzerine Diyarbakır Valiliği adli soruşturma izni verdi. Bunun üzerine Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesi ön inceleme başlattı. İhale komisyonu üyelerinin itirazını değerlendiren Bölge İdare Mahkemesi, 'Yapılan araç ihalesinde hukuka ve mevzuata aykırı bir işlemin yapılmadığına' hükmetti. Mahkeme, müfettişler tarafından yapılan inceleme sonucunda soruşturma izni verilmesinin hukuki bir dayanağının olmadığını karara bağladı.

Mahkeme, görevden alınan Doç. Dr. Muhammet Güzel Kurtoğlu’nun daha önce valiliğe verdiği ifadelerine benzer gerekçelerle kurumun zarara uğratılmadığını belirtti. Kararda, “Diyarbakır Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’nin yeni kurulmuş bir kurum olduğu, bünyesinde herhangi bir araç olmadığı, merkez ilçelerle birlikte toplamda 17 ilçede 14 hastane ve semt poliklinikleri aracılığıyla sunulan sağlık hizmetlerinden sorumlu olduğu dikkate alındığında, ivedi olarak araç temin etmesinin hizmetin gerektirdiği bir zorunluluk olduğu, bu nedenle hizmetin aciliyet arz etmesi karşısında ihalenin Kamu İhale Kanunu’nun 21/b maddesi uyarında pazarlık usulü ile gerçekleştirilmesinde kamu ihale mevzuatına aykırılık teşkil etmediği görülmüştür. İhale sürecinde, ihale uhdesinde kalan firmanın yaptığı indirimlerle birlikte, ihale bedelinin 525 bin 600 TL olarak gerçekleştiği, bu miktarın Şoförler ve Otomobilciler Odası'ndan alınan ve rayiç bedeli yansıttığı belirtilen 540 bin TL’nin altında kaldığı dikkate alındığında, bu hususta mevzuata aykırılık bulunmadığı sunucuna varılmaktadır.” denildi.

KURTOĞLU: ADALET YERİNİ BULDU

Bölge İdare Mahkemesi’nin karanın isabetli olduğunu söyleyen dönemin Diyarbakır Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammet Güzel Kurtoğlu, “Adalet yerini buldu. Yaptığımız tüm ihaleleri şeffaf bir şekilde adalete uygun yaptık. Bu çalışma azmimiz, Diyarbakır’ı çıkar amaçlı üs seçen kişilerin oyununu bozduğundan, bizi karalamaya çalıştılar. Bölge İdare Mahkemesi bizi haklı buldu. Ancak buna rağmen bizi kamuoyunda ‘hırsız’ gibi gösteren bazı medya organlarını Allah’a havale ediyoruz. Gerek biz gerekse bizleri karalamaya çalışanların gerçek değeri Diyarbakır halkının vicdanında saklıdır. Hakkımızda karalamada bulunanlar hakkında davacı olacağız. Yargının karar vermediği bir olay hakkında, bizi ve çalışma arkadaşlarımızı karalamaya hiç kimsenin hakkı yoktur.” diye konuştu.


CİHAN

Yorumlar