Yanlış nefes alıp vermek hastalıklara davetiye çıkarıyor

Soğuk kış günlerinde burun yerine ağızdan nefes alıp vermek, hastalıklara davetiye çıkarıyor.

Google Haberlere Abone ol
Yanlış nefes alıp vermek hastalıklara davetiye çıkarıyor

Soğuk kış günlerinde burun yerine ağızdan nefes alıp vermek, hastalıklara davetiye çıkarıyor. Uzman Dr. Göktuğ Özdemir, solunum yolu rahatsızlığı sık tekrarlayan kişilerin büyük çoğunluğunun, doğru nefes alıp verme ve burnuyla ilgili sorun yaşadığını söyledi.

Havaların soğumasıyla solunum yolu hastalıklarında artış yaşanıyor. Bunun nedeni ise genellikle bu havalarda bulaşıcı gribal virüslerin havada tutulma sürelerinin uzaması ve bunların solunum yoluyla başkaları tarafından alınması. Bu nedenle özellikle solunum yolu hastalıklarına yakalanmamak için burundan nefes alıp ağızdan verilmesi çok önemli. Çünkü burun yapısı itibariyle soğuk havayı ısıtarak akciğerlere gönderiyor. Adeta klima görevi yapan burun organı, bazı mikrop ve partiküllerin tutulmasını ve nemlendirici görevi üstleniyor. Ağızdan nefes alıp vermenin enfeksiyon riskini önemli oranda artırdığını söyleyen Uzman Dr. Göktuğ Özdemir, solunum yolu rahatsızlıkları sık tekrarlayan kişilerin büyük çoğunluğunda doğru nefes alıp vermeyle ilgili bir sorun olduğunu kaydetti. Burunun yapısı itibariyle klima görevi yaptığını anlatan Özdemir, “Nefes ağızdan alındığı zaman filtreden geçmeden hava ciğerlere ulaşıyor. Burundan alınan nefes filtreden geçtiği için bulaşıcı mikroplar ciğere kadar gitmiyor.” dedi.

Uzman Dr. Özdemir, özellikle mikroplara karşı dirençleri daha düşük çocukların burudan nefes alıp ağızdan vermeye dikkat etmeleri gerektiğini ifade etti. Herkesin bu yönde egzersiz yapması gerektiğini belirten Özdemir, “Konuşmada ses değişikliği, horlama, sık sık uyanma, ağızdan nefes alıp verme gibi durumlarda mutlaka buranla ilgili bir sorun araştırılmalı. Burunda eğrilik, geniz eti ya da nefes yolunu tıkayan şişlik olabilir. Kişi kendisinin doktoru olmalı. Burunda tıkanıklık olup olmadığını, ağızdan mı burundan mı nefes alıp verdiğini kontrol etmeli. Bu şikâyetleri bulunan kişiler enfeksiyona daha meyillidir.” diye konuştu. Uzm. Dr. Göktuğ Özdemir, gribal enfeksiyonlardan ve soğuktan korunmak için mevsime uygun giyinme, eldiven, atkı, bere kullanımı ile uzun süre soğukta kalınmamasının çok önemli olduğunu kaydetti. CİHAN

Yorumlar