Velilerden İnsan Hakları Günü'nde dershanelerin kapatılmasına tepki

Mersin Kültürlerarası Diyalog ve Düşünce Merkezi Derneği (MEKADİM) tarafından gerçekleştirilen İnsan Hakları Günü etkinliğinde veliler dershanelerin kapatılmaması çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Velilerden İnsan Hakları Günü'nde dershanelerin kapatılmasına tepki

Mersin Kültürlerarası Diyalog ve Düşünce Merkezi Derneği (MEKADİM) tarafından gerçekleştirilen İnsan Hakları Günü etkinliğinde veliler dershanelerin kapatılmaması çağrısında bulundu. Başbakan Erdoğan'ın 'dindar gençlik' sözüne atıfta bulunan veliler, “Dindar gençlik sokakta yetişmiyor" ifadesini kullandı.
MEKADİM Başkanvekili Avukat Erdoğan Günal basın toplantısında yaptığı konuşmada 'ben yaptım oldu' mantığının demokrasi ile bağdaşmadığını dile getirdi. Son dönemde bu konunun dershanelerin kapatılması tartışmaları yine gündeme geldiğini ifade eden Günal, "İdare tarafından dönüştürme adı altında niteliği itibariyle kapatma sonucunu doğuracak olan yasa çalışması her şeyden önce bir temel insan hakkı olan ve Anayasa’nın 48. maddesinde "Herkes, dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetine sahiptir. Özel teşebbüsler kurmak serbesttir" şeklinde düzenlenen Çalışma ve Sözleşme Hürriyetinin ihlali anlamına geliyor.” Özgür düşüncenin ve liberal ekonominin faziletlerinin anlatıldığı bir dönemde taslağın topluma dayatılmak istenmesinin tutarsızlık olduğunu dile getiren Günal, "Yine aynı yasa çalışması ile anayasanın "eğitim ve öğrenim, bilim ve sanat hürriyeti ve demokratik hukuk devleti ilkesi’ de göz ardı edilmektedir. Bu haliyle söz konusu düzenleme milyonlarca yurttaşın hak ihlallerine ve mağduriyetine yol açacak niteliktedir." diye konuştu.

Dershane velilerinden Servet Akgül ise bu müesseselerin evlatlarına her yönüyle sahip çıktığını söyledi.
Dershanelerde çocuklarına ilim, ahlak, anne ve baba sevgisini öğretildiğini ifade eden Akgül "Evlatlarımla gurur duyuyorum. Oğlumun bir tanesi üniversitede okuyor. Dershanelerde yetiştiği için binlerce şükrediyorum. Eğer bu dershaneler kapanmış olsa idi biz ne yapardık. Dershanelerin kapatılması gündeme geldiğinden beri huzursuzluk yaşıyoruz. İmkanlarımızı zorlayarak çocuklarımızı dershaneye gönderiyoruz. Dershanelerin okulları dönüştürülmesi deniliyor. 2-3 bin lira dershaneye vermeye zorlanırken özel okullara dönüştüğü zaman okutmamız hiç mümkün değil." şeklinde konuştu.

Kendisinin emekli asker olduğunu söyleyen Mensur Akhan ise çocukları için dersin her şey olmadığını söyledi. Ergenlik çağındaki bir çocuğun sadece derslerle yol gidemeyeceğini vurgulayan Akhan "Çocuklar tam bunalım çağında. Bir veli olarak ben çocuğumu zapt edemiyorum. Dershanedeki öğretmeni onu aradığı zaman çocuğum rahatlıyor nefes alıyor. Fikren ve ruhen kendini derse hazır hissediyor. Çocuğum gecenin birinde dahi öğretmenini aradığı zaman (sen niye beni rahatsız ettin) demiyor. Efendim diyerek sanki ayakta imiş gibi cevap veriyor. Onun için bu dershaneler sadece okul dersleri ile ilgili değil çok yönde öğretmenlerimiz cefakarane çalışıyorlar. Bu sistemlerin kapatılmasını ben doğru görmüyorum. Çocuğumun bu noktada yetişmesi bu kurumların çok büyük katkısı var. Ben bu değerler çerçevesinde hizmet edenlere minnetle teşekkür ederim." şeklinde konuştu.

Halit Sarı isimli öğrenci velisi de diliyle, diniyle kültürüyle, eğitimiyle dershane sayesinde 2 çocuğunu üniversiteli ettiğini üçüncü çocuğunun da dershaneye gittiğini söyledi. 40 lira yevmiye ile çalıştığını belirten Sarı, "Çocuğum baba toplantı var dediğinde hemen geldim. Dershanelerin kapatılması eğitime bir darbedir. Kesinlikle ben bunu böyle bilirim.” diye konuştu.

DİNDAR GENÇLİK SOKAKTA YETİŞMİYOR
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı balkon konuşmalarını hatırlatan Mehmet Turan ise şunları söyledi: "Başbakanımız 'dindar gençlik yetiştirmek istiyorum' diyor. Dindar gençlik sokaklarda yetişmiyor. Dindar gençlik bu dershanelerde yetişiyor. Zerre kadar vicdanları varsa gelsin bu insanları içine girip araştırsınlar. Nasıl öğrenci yetiştirdiklerini görsünler. O öğretmenlerin saat birde talebenin peşinden gittiğini gördüm. Daha bir aylık evli bir öğretmenin o çocuğu üniversiteye yetiştirmek için uğraştığına şahit oldum. Bu güne kadar Başbakanı destekledim. Ama şikayetimi de yapmak istiyorum. Eğer bizim Başbakanımızsa nasıl biz onu destekledi isek oda bu toplumun bu insanların sözünü duysun ve bir karar versin."

DERSHANEYE VERDİĞİM PARA HİÇ BİR ZAMAN ZORUMA GİTMEDİ
Ümmü Gülsüm Kul isimli anne ise çocuklarının dershane sayesinde üniversite kazandığını söyledi. Hayatında tek harcadığı paranın dershanelere verdiği para olduğunu anlatan Kul, "Onu verdiğim zaman içim çok rahat etti. Çünkü çocuklarım çok iyi yerler kazandılar. Başbakanımızdan rica ediyorum lütfen dershanelerimizi kapatmasın. Fakir fukaranın, garibanın çocukları bu dershanelerde okuyor. Zengin zaten çocuklarına özel ders aldırıp okutuyor. Bu dershaneler fakir fukaranın bizlerin kapısı oldu. Kapatırsa fakir fukarayı ezmiş olacak. Fakir fukaranın çocukları sokakta kalacak." şeklinde konuştu.
CİHAN

Yorumlar