Vefat eden ablasının böbreği ile hayata tutundu

Yaklaşık 7 yıldır diyalize mahkum olan böbrek hastası 19 yaşındaki Ayşegül Yılmaz, vefat eden ablasının böbreği ile sağlığına kavuştu. Ayşegül Yılmaz, Uludağ Üniversitesi'nde (UÜ) Tıp Fakültesi'nde geçirdiği ameliyatla 41 yaşında...

Google Haberlere Abone ol
Vefat eden ablasının böbreği ile hayata tutundu

Yaklaşık 7 yıldır diyalize mahkum olan böbrek hastası 19 yaşındaki Ayşegül Yılmaz, vefat eden ablasının böbreği ile sağlığına kavuştu.

Ayşegül Yılmaz, Uludağ Üniversitesi'nde (UÜ) Tıp Fakültesi'nde geçirdiği ameliyatla 41 yaşında beyin kanaması sonucu aniden vefat ablası Nadire Kaçar'ın böbreği ile yeniden hayata tutundu. Nadire Kaçar'ın ailesinin "Kızımızın bir böbreği eğer diğer kızımız Ayşegül'e nakil yapılırsa diğer organlarının da bağışlarız." şartı sonrasında yapılan ameliyatla Ayşegül Yılmaz yeniden sağlıklı bir hayata kavuşurken Nadire Kaçar'ın diğer organları da başka hastalara yeniden umut oldu. Bursa Uludağ Üniversitesi'nde (UÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Vuruşkan, kendilerinin yıllardan beri tanıdığı ve takip ettiği hastası Ayşegül Yılmaz'ın doğuştan idrar kesesinde bir anormallik yüzünden defalarca ameliyat ettiklerini ve en sonunda da kendi bağırsaklarını kullanarak yeni bir mesane yaptıklarını belirterek. "Zaman içinde böbrek yetmezliği gelişip yaklaşık 7 yıldır da diyaliz tedavisi alan bir hastamızdı. Kendisinde ki idrar kesesi problemleri nedeniyle uzun süre nakil yapma konusunda tereddütlerimiz vardı. Ancak bu sene Ocak ayında kendisine nakil için uygun olduğunu düşündük ve ilginç bir şekilde kaderin bir cilvesi olacak şekilde üzücü de olsa ablasında gelişen ani bir beyin kanaması ona bağlı bir beyin ölümü neticesinde ablasının böbreğini kendisine takma şansımız oldu. Altıda altı uyumu olan çok iyi bir böbrekti. Her iki vücutta da benzer dokular vardı. Bugün kendisin de yaklaşık onuncu gününde son derece iyi gidiyor. böbrek fonksiyonları tamamen normale döndü. Teknik olarak gerçekten zor ve riskli bir ameliyattı. Bundan sonra bu riskleri birlikte inşallah atlatacağız diye düşünüyoruz. Buraya kadar çok iyi geldik. Ablasının böbreği ile ikinci kez yeni ve güzel bir hayata başlamış oldu. Diyalizden kurtuldu." dedi.

Yıllardır kendisini tanıdıkları için daha çok sevindiklerini belirten Yavuşkan, böbrek naklinin çok önemli olduğunu Ayşegül vasıtasıyla bir kez daha gördüklerini belirterek, vatandaşlardan da organ nakli konusunda daha duyarlı olmalarını istedi.

"ABLAMIN ACISI VAR AMA ÇOK MUTLUYUM"

Ablasının böbreği ile yeniden hayata tutunan Ayşegül Yılmaz ise ablasının acısına rağmen sanki yeniden doğmuş gibi kendisini hissettiğini belirterek, "Çok mükemmel bir ameliyat geçirdik. Umarım bundan sonrada böyle güzel devam eder. Benim mesajım ise herkesten organ nakline daha duyarlı olmalarını istiyorum. Ehliyet sınavlarına girerken bile organlarını bağışlamalarını rica ediyorum. Ben bir haftadır diyaliz almıyorum, sanki 5 yıldır diyalize girmemişim gibi hissediyorum, Ablamın acısı da var ama herkesin organlarını bağışlamasını rica ediyorum. Çok ayrı bir mutluluk." şeklinde sözlerini tamamladı. CİHAN

Yorumlar