Vatandaş, en çok bankalardan şikayetçi oldu

Elbistan’da 2013 yılında 3 bin 597 vatandaş, aldığı malın ayıplı çıkması ya da bankacılık işlemlerinden yapılan kesintiyi geri alabilmek için Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’nin yolunu tuttu.

Google Haberlere Abone ol
Vatandaş, en çok bankalardan şikayetçi oldu

Elbistan’da 2013 yılında 3 bin 597 vatandaş, aldığı malın ayıplı çıkması ya da bankacılık işlemlerinden yapılan kesintiyi geri alabilmek için Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’nin yolunu tuttu. Vatandaşlar en çok bankalardan şikayetçi olurken, Elbistan Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, geçtiğimiz yıl değerlendirdiği dosyaların 2 bin 855’ini tüketici lehine karara bağladı.

Tüketicilerin haklarını korumak amacıyla 2003’te kurulan Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri, tüketici mağduriyetlerinde yargıya göre daha kısa sürede çözüm üretmesi, vatandaşın bu sisteme ilgisini artırdı. Bankaların kredi kullandırırken aldıkları dosya masrafı adı altındaki kesintilerle ilgili olarak açılan davalarda mahkemelerin tüketiciler lehine karar vermesi, tüketici hakem heyetine adeta akın edildi. Son yıllarda başvuru sayısında ciddi artışın yaşandığı hakem heyetlerinin başında da Elbistan geldi. Elbistan Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanı Mustafa Gören, heyetin 2013 yılı çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Yoğun bir çalışma dönemini geride bıraktıklarını belirten Gören, Elbistan Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’nde özellikle dosya masrafı, yeniden yapılandırma masrafı, ekspertiz ücreti, 10 yıl geriye dönük kredi kartı aidatı, gibi bankacılık işlemlerinde alınan ücretlerin, tüketicilerin en çok şikayet ettiği konular olduğunu söyledi. Gören, bankacılık işlemleri ilgili olarak 2013 yılında 3 bin 330 başvurunun alındığını bunlardan 2 bin 671’inin tüketici lehine 20’sinin de aleyhine sonuçlandığını söyledi.

Elbistan genelinde tüketicinin bilinçlendiğinin altını çizen Gören, şu bilgileri aktardı: “2013 yılı içerisinde mesafeli sözleşmeler ve abonelik sözleşmeleri, tüketici kredileri, kredi kartları ve konut finans sözleşmeleri, taksitli ve kapıdan satışlar, ayıplı mal ve hizmetler konularında toplam 3 bin 597 başvuruyu kabul ettik. Bunlardan 2 bin 855’i tüketici lehine sonuçlandı. Dosyalardan 351’i tüketici aleyhine sonuçlanırken 742 dosya da 2014 yılına devredildi. Başvurulardan 3 bin 330’u bankacılık işlemleri, 78’i mesafeli sözleşmeler, 36’sı kampanyalı ve kapıdan satışlar ve 153’ü de ayıplı mal ve hizmetler konularından oluştu. Bankacılık işlemleri ile ilgili olarak gelen başvuruların 2 bin 401’i tüketici lehine sonuçlandı.”

2014 yılında tüketicinin bilinçlenmesi için eğitim programlarına ağırlık vereceklerini belirten Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanı Mustafa Gören, özellikle okullarda olmak üzere genel bir eğitim programı düzenleyeceklerini de sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar