Vangölü'nde inci kefali avlanma yasağı başladı

Türkiye’nin en büyük gölü olan ve inci kefali balığının yaşadığı tek yer olan Vangölü'nde 15 Nisan itibariyle avlanma yasağı başladı.

Google Haberlere Abone ol
Vangölü'nde inci kefali avlanma yasağı başladı

Türkiye’nin en büyük gölü olan ve inci kefali balığının yaşadığı tek yer olan Vangölü'nde 15 Nisan itibariyle avlanma yasağı başladı. 15 Temmuz’a kadar devam edecek olan yasak kapsamında gölde kaçak avlanmalar karşı Van ve Bitlis valilikleri koordinasyonunda polis, jandarma, ve tarım müdürlükleri tarafından önlemler alındı. Bu kapsamda 15 Nisan – 15 Temmuz tarihleri arasında Vangölü'nde kaçak avlananlara yönelik ciddi cezai işlemler uygulanacak.
İnci kefali balığının yumurtlama döneminin başlamasıyla birlikte uygulanmaya başlanan ve 3 ay devam edecek olan avlanma yasağı kapsamında Van ve ilçelerinin yanı sıra Bitlis’in Tatvan Ahlat ve Adilcevaz’da ki göl kıyılarında koruma amaçlı olarak 24 saat boyunca polis, jandarma ve tarım ekipleri görev yapacak. İnci kefalinin üreme döneminde üremesini en iyi şekilde sağlaması için ciddi manada yaptırım uygulama kararı olan Bitlis ve Van valilikleri bu kapsamda ortak çalışma yürüterek inci kefalinin 3 ay devam edecek olan üreme sürecinde koruma altında tutacak. Ayrıca bu yıl ilk defa diğer yıllara oranla av yasağını delenlere ciddi anlamda cezai işlemler uygulanacak.
15 Nisan itibariyle başlayan üreme döneminde inci kefalinin üremede dönemi yolculuğu da oldukça meşakkatli bir yoldan geçiyor ve 3 ay devam ediyor. İnci kefallerinin yumurtalarını bırakmak için Vangölü'nün sodalı suyunda sıcak sulara doğru suyun ters akıntısına karşı mücadelesi ise görülmeye değer görüntüler oluşturuyor.
Tatvan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Alli Kurban: “Vangölü'nün sodalı suyunda yaşayabilen tek canlı inci kefalidir ve özellikle yavru bırakma dönemi 15 Nisan’da başlayıp 15 Temmuz’a kadar devam etmektedir. Ve 15 Nisan itibariyle de yasak avlama yasağı konmuştur. Özellikle bu dönemde üremeye giden ve yumurta bırakan inci kefallerinin avlanmaması gerekmektedir. Ve bütün vatandaşlarımızda buna özellikle ilgi göstermesini temenni ediyoruz. Bu yasaklara uymayanlar hakkında da yasal işlem yapılacaktır. 1380 Sayılı Su Kanunu ilgili maddeleri gereğince gerekli idari yaptırımlar yapılacaktır.” dedi.

CİHAN

Yorumlar