Vali Öztürk: Bitlis artık yer altı ve yer üstü zenginlikleri ile tanınacak

Bitlis Valisi Orhan Öztürk, kadim şehirlerden biri olan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan Bitlis’in şimdiye kadar hep yer üstündeki zenginlikleri, tarihi ve doğal güzellikleri ile tanındığını ancak bundan sonra sadece yer üstü zenginlikleri...

Google Haberlere Abone ol
Vali Öztürk: Bitlis artık yer altı ve yer üstü zenginlikleri ile tanınacak

Bitlis Valisi Orhan Öztürk, kadim şehirlerden biri olan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan Bitlis’in şimdiye kadar hep yer üstündeki zenginlikleri, tarihi ve doğal güzellikleri ile tanındığını ancak bundan sonra sadece yer üstü zenginlikleri ile değil, bir tarihe ışık tutan yer altındaki evliyaları ile de tanınacağını söyledi.

Basınla düzenlenen programda bir araya gelen Bitlis Valisi Orhan Öztürk, Bitlis’e kısa süre önce atandığını hatırlatarak, “Atandıktan sonra geçen süre zarfında Bitlis’i her yönüyle tanımaya çalıştık. Bu kapsamda sık sık ziyaretlerimiz oldu. Bu ziyaretler sayesinde Bitlis’in dışarıdan bildiğimizden çok daha fazla zenginliği olduğunu keşfettik. Bitlis şimdiye kadar hep yer üstündeki tarihi değerleri, doğal güzellikleri ve diğer birçok değeriyle tanınıyordu. Ancak şu da bir gerçek ki Bitlis’in yer üstü zenginliklerinden çok daha fazla bu zenginlerin içinde unutulan yer altındaki zenginlikleri de var. Bitlis’in bir dönem tarihe ışık tutan evliyaları ve enbiyaları, kanaat önderleri ve daha nice ismini sayamadığımız zatları var. Bu yüzden Bitlis bundan sonra gelişirken sadece yer üstü zenginlikleri ile değil yer altında ki zenginlikleri ile de bilinip gelişecek.” dedi.

“BİTLİS’İ TANIDIKÇA DAHA ÇOK SEVİYORUM”

Bitlis’i her geçen gün daha çok tanıma fırsatı bulduğunu da anlatan Vali Öztürk, “Bitlis’i her geçen gün daha çok tanıyorum ve daha çok anlıyorum. Bu yüzden de Bitlis’i her geçen gün daha çok seviyorum. Bitlis gerçekten bölgenin önemli şehirlerinden biridir. Bitlis en önemlisi evliyalar ve enbiyalar diyarıdır. Bitlis Bediüzzaman Sait Nursi’nin doğduğu memlekettir. Bitlis Abdurrahman Gazi’nin memleketidir. Bitlis Feyzullah El Ensari, Bitlis Gavsi Hizan-i hazretlerinin, Bitlis Kotom Baba’nmın memleketidir. Zülküf Peygamberin memleketidir. Bitlis’te bu kadar çok zenginlik varken, Bitlis’in yer altında yatan sayısızca isimsiz kahramanı varken Bitlis gelişecekse işte bu değerle ancak gelişebilir.” diye konuştu.

Bitlis’in inanç turizmi açısından önemli bir bölge olduğuna da işaret eden Vali Öztürk şöyle konuştu: “Başta Said Nursi’nin doğduğu köy olan Nurs Köyünde proje kapsamında çalışmalar yapılıyor. Bunun yanında diğer önemli ve tarihi alanlarımızın envanteri çıkarılıyor. Bunlar tamamlandığı zaman Bitlis o zaman gelişip büyüyecek. O zaman Bitlis’e sayısız turist çekebileceğiz. Bunları göz önüne aldığımda Bitlis’e atanmaktan çok mutluluk duyuyorum. Böyle kadim bir şehirde Valilik yapmak herkese nasip olmaz diye düşünüyorum.”

Kabri İstanbul Eyyüp’te bulunan ve dünyaca tanınan büyük İslam alimlerinden olan ve türbesi her gün binlerce ziyaretçinin akına uğrayan Eyyüp Sultan Hazretlerinin kardeşi olan Feyzullah El Ensari Hazretlerinin türbesinin Bitlis’te olduğunu ilk defa Bitlis’e geldikten sonra öğrendiğini de anlatan Vali Öztürk, “Bitlis’te önce bilmemiz gereken sonra ise öğretmemiz ve tanıtmamız gerek birçok değer bulunuyor. Bunun için önce kendimiz öğreneceğiz. Daha sonra ise bunları tanıtacağız. Bitlis’i ve Bitlislileri tanımaya ve anlamaya çalışıyorum. Bu bir süreç. Tanıtım sadece materyal bastırarak ve belgesel hazırlayarak olmuyor. Bitlis'te deniz isterseniz var. Hatta sodalısı. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan bu sodalı suda bir de özel bir balık yetişiyor. Dağ, doğa ve tarih bir arada. Ayrıca Bitlis'in altında yatanları da söylemeden geçemeyeceğim. İstanbul'da binlerce kişinin ziyaret ettiği Eyüp Sultan'ın kardeşi Feyzullah El Ensari'nin Bitlis'te yattığını ben de buraya gelince öğrendim. Bu bağlamda bakıldığında Bitlis’i tanımak ve tanıtmak için önce yer altındaki değerleri bilmek gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Vali Öztürk ayrıca, görevden alınarak merkeze çekilen önceki Vali Veysel Yurdakul, döneminde başlatılan jeopark ve jeotermal gibi projelerinde kesintiye uğramadan devam edeceğini sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar