Vali Hüseyin Aksoy, engelleri ortadan kaldırmada herkese görev düşüyor

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, engelli vatandaşların toplumsal hayata katılımlarının sağlanması ve hayat standartlarının yükseltilmesi, çağdaş toplum anlayışının bir parçası olduğunu söyledi. 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanılan...

Google Haberlere Abone ol
Vali Hüseyin Aksoy, engelleri ortadan kaldırmada herkese görev düşüyor

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, engelli vatandaşların toplumsal hayata katılımlarının sağlanması ve hayat standartlarının yükseltilmesi, çağdaş toplum anlayışının bir parçası olduğunu söyledi.

10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanılan Engelliler Haftası nedeniyle bir mesaj yayımlayan Vali Aksoy, engelli olmanın asla bir kusur olarak görülmemesini ve engelli bireylerin hiçbir zaman yaşama azmini yitirmemesi gerektiğini söyledi.

Engellilere sahip çıkmanın, onların sorunlarının çözümüne katkıda bulunmanın ve yaşamlarını kolaylaştırıcı önlemler almanın herkesin ortak sorumluluğu olduğunu hatırlatan Vali Aksoy mesajında şöyle dedi: “Engellilik, sadece engellilerin ve ailelerinin içinde bulunduğu bir sağlık sorunu değil, sosyal boyutlarıyla hepimizi yakından ilgilendiren ve herkesin ortak çabasını gerektiren bir konudur. Eğitimden sağlığa, iş ve mesleki rehabilitasyondan, kültür ve sanata, spor ve kent standartlarının iyileştirilmesine, ulaşımdan psikolojik ve sosyal desteğe ihtiyacı olan engelli vatandaşlarımızın sorunlarının çözümlerinde her zaman yanlarında olmalıyız. Devletimiz, engellilerin sosyal hayata katılımlarını sağlamak için hızlı ve yoğun çalışmalar yürütmektedir. Devletimiz bu kapsamda engelli çocukların eğitimleri, tedavileri için resmi ve özel eğitim kurumlarının açılmasına destek olmakta, ağır engelli vatandaşlarımızın yaşadıkları ortamlarda yakınları tarafından bakılmaları için bakım ücreti ödemekte, sosyal güvencesi olmayan engelli vatandaşlarımıza da aylık bağlamaktadır. Sosyal devlet anlayışı ile engelli vatandaşların sorunlarına çözüm üretmek, onların da toplumun birer parçası olduğunu, toplum hayatından eşit ve üretken birer birey olmaları için herkesin görevi olduğunu unutmamalı, her bireyin birer engelli adayı olduğunu hatırlayarak, engelli vatandaşlarımıza karşı her zaman duyarlı olmalıyız. Engelli vatandaşlarımıza sadece bu hafta değil, tüm yaşamları boyunca sahip çıkmalıyız. Kendimizi onların yerine koyarak düşünmeli ve engelli insanlarımızın daha rahat yaşayabileceği bir dünya kurmak için hepimiz elimizden geleni yapmalıyız.”

Samsun’da yaşayan engelli vatandaşların; nüfus, çalışma, eğitim, meslek, engeline ilişkin bilgiler, sosyal durum, engellinin sosyal yaşam paylaşımı ile ilgili tüm bilgilerin valilik bünyesinde oluşturulan Engelli Veri Tabanı Projesi ile kayıt altına alındığını kaydeden Aksoy mesajında şu bilgilere yer verdi: “Valiliğimizin hazırladığı Samsun Engelli Tespit ve Destek İzleme Sistemi SEDİS projesi ile de engelli bireylerin ve nedenlerinin tespitinin yapılarak başta sağlık hizmetleri olmak üzere, engelli bireylere sunulan koruyucu, önleyici ve destekleyici hizmetlerin sayısının ve kalitesinin artırılması amaçlanmıştır. Ülkemizin en önemli duyarlılıklarından biri olan engelli vatandaşlarımızla ilgili farkında lığın 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Engelliler Haftasında daha da artması dileğiyle, Engelliler Haftası'nı kutluyor, tüm engelli vatandaşlarımızı ve ailelerini sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum.”

CİHAN

Yorumlar