Vali Ata: Kayıt dışı çalışan Suriyeliler haksız rekabete sebep olmaktadır

Son zamanlarda Türk vatandaşlar ve Suriyeli mülteciler arasında çıkan olaylar hakkında sağduyu çağrısı yapan Gaziantep Valisi Erdal Ata, “Suriyelilerin çeşitli sektörlerde açtığı iş yerleri bizim esnafımızı rahatsız etmeye başlamıştır....

Google Haberlere Abone ol
Vali Ata: Kayıt dışı çalışan Suriyeliler haksız rekabete sebep olmaktadır

Son zamanlarda Türk vatandaşlar ve Suriyeli mülteciler arasında çıkan olaylar hakkında sağduyu çağrısı yapan Gaziantep Valisi Erdal Ata, “Suriyelilerin çeşitli sektörlerde açtığı iş yerleri bizim esnafımızı rahatsız etmeye başlamıştır. Bunların bir kısmının kayıt dışı çalışıyor olması da haksız rekabete sebep olmaktadır. Aynı işi yapan bizim kendi esnafımız ise bundan zarar görmektedir.” dedi.

Son günlerde şehir merkezinde Suriyeliler ile Türk vatandaşlar arasında çıkan olaylar ile ilgili Gaziantep Valiliği'nde, Suriyeli misafirlere ilişkin bilgilendirme ve değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya; Gaziantep Valisi Erdal Ata, Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, Emniyet Müdürü Ali Gezer, İl Jandarma Komutanı Albay Adnan Arslan, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Yaklaşık 200 bin Suriyeli'nin Gaziantep'te yaşadığını dile getiren Vali Erdal Ata, bunlardan 167 bininin kendi imkanları ile şehir merkezinde kayıt dışı yaşadığını açıkladı. 1 milyon 845 bin nüfusun yaşadığı şehirde 200 binin üzerinde Suriyeli misafir bulunmasının bazı sorunları da beraberinde getirdiğine dikkat çeken Vali Ata, “Gaziantep’le konut fiyatları ve kiralarda ciddi bir artış olması, bizim vatandaşlarımızı ev satın almakta veya kiralamakta sorunlar yaşamasına sebep olmaktadır. Trafik sorunu olan ilimizde 3 yıllık bir süreçte mevcut nüfusa 200 bin insanın gelmesi, 4 bin 500 ile 5 bin civarında Suriye plakalı araçların trafiğe çıkması, artan var olan trafik sorununun daha da artmasına sebep olmuştur.” diye konuştu.

Ata, “Suriyelilerin iş piyasaya girerek, bizim vatandaşlarımıza göre daha düşük ücretle çalışıyor olmaları, vergi, sigorta ödemeden kayıt dışı çalıştırılıyor olmaları, ister istemez bizim kendi vatandaşlarımızın iş bulmasını zorlaştırmaktadır. Bu da iş arayan vatandaşlarımızın tepkisine sebep olmaktadır.” şeklinde konuştu. Suriyelilerin çeşitli sektörlerde açtığı iş yerlerinin Türk esnafını rahatsız etmeye başladığını hatırlatan Ata, “Bunların bir kısmının kayıt dışı çalışıyor olması da haksız rekabete sebep olmaktadır. Aynı işi yapan bizim kendi esnafımız ise bundan zarar görmektedir. Park ve bahçelerde gelişi güzel bir şekilde yaşamaları, cadde ve sokaklardaki hal ve hareketleri, yaşadıkları, sokak ve mahallelerdeki bizim vatandaşlarımızı rahatsız eden rahat tavırları, toplumsal tepkilerin oluşmasına sebep olmaktadır.” dedi.

Uluslararası antlaşmalar gereğince bu insanların geri gönderilemeyeceğini belirten Ata, Suriyeliler ile birlikte sorunsuz yaşamanın çaresine bakılması gerektiğini kaydetti.

SURİYELİLER İŞLEDİKLERİ SUÇLARIN CEZASINI GÖRMELİ

Yaşanan sorunlar hakkında da önemli noktalarına değinen Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, şu açıklamalarda bulundu: “Suriyeliler hata yaparsa hatasının cezasını görmeli, suç işlerse suçun cezasını görmeli. Merhametimizin maraz doğuracağını bilerek hareket etmeliyiz. Kamu kuruluşlarında bizim insanımız için hangi noktalarda şart koşuyorsak, bu şartları Suriyeliler için de getirmeliyiz. Trafikte seyreden araçlar eğer trafik kurallarına uymuyorsa, kendi insanımız nasıl ceza görüyorsa aynı şekilde cezalandırılmalı. Belki ufak bir kıvılcımı hep birlikte önleyebiliriz ama bir yangın seli oluştuğu zaman birçok kuvvet seli de yığsanız onun önüne geçemezsiniz.”

Suriyelilerin karıştığı asayiş olaylarıyla ilgili sunum yapan Emniyet Müdürü Ali Gezer ise Suriyelilerin karıştığı asayiş olayların sayısının çok az olduğunu açıkladı. CİHAN

Yorumlar