Vali Aksoy: Meme kanserine karşı 'Kadın Sağlığı Projesi'ni uygulamaya geçirdik

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, meme kanserinde erken teşhisin çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Kadınların karşı karşıya kaldığı kanser riski olan bu hastalıktan kurtulabilmeleri, tespit edilerek en az zararla atlatmaları adına biz 'Kadın...

Google Haberlere Abone ol
Vali Aksoy: Meme kanserine karşı 'Kadın Sağlığı Projesi'ni uygulamaya geçirdik

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, meme kanserinde erken teşhisin çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Kadınların karşı karşıya kaldığı kanser riski olan bu hastalıktan kurtulabilmeleri, tespit edilerek en az zararla atlatmaları adına biz 'Kadın Sağlığı Projesi'ni uygulamaya geçirdik."

Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi'nde, Valilik'in yanı sıra Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Amerikan Meme Derneği, Türkiye Meme Hastalıkları Derneği Federasyonu, ABD Pittsburgh Üniversitesi desteğiyle düzenlenen 'Meme Kanseri Sempozyumu'na çok sayısı bilim adamı katıldı. Sempozyumda konuşan Valisi Hüseyin Aksoy, kendi kendine meme muayenesi konusunda 333 bin 500 kadına eğitim verdiklerini söyledi. Türkiye geneline bakıldığında kanser türlerinde erkeklerde görülen en yoğun kanser türünün akciğer, kadınlarda ise meme kanseri olduğunu hatırlatan Vali Aksoy şöyle konuştu: “Özellikle meme kanserinde erken teşhis çok önemlidir. Bu amaçla kadınlarımızın karşı karşıya kaldığı kanser riski olan bu hastalıktan kurtulabilmeleri, tespit edilerek en az zararla atlatmaları adına biz 'Kadın Sağlığı Projesi'ni uygulamaya geçirdik. Özellikle hedef kitle olarak 15-60 yaş grubunu aldık. Samsun'da 15-60 yaş gurubu kadın sayısı 390 bin civarındadır. 2011 yılı Ocak ayında biz bu çalışmalara başladık. İl Sağlık Müdürlüğü ekipleriyle bu çalışmaları titizlikle sürdürüyoruz. Bugüne kadar hedef kitlemizin yüzde 85'ine ulaşmış bulunmaktayız. 333 bin 500 civarında bir sayıya biz bu eğitimleri verdik.”

Söz konusu eğitimlerin yanı sıra anne sütünün faydalarından, sigaranın zararlarına kadar bir çok konuda kadınları bilgilendirdiklerini belirten Aksoy, 333 bin kişinin bu eğitimlere fiilen katıldığını ve kayıt altına alındıklarını sözlerine ekledi.

2012 verilerine göre dünyada yaklaşık 14 milyon yeni kanser, 8 milyon da kanserden ölüm olduğunun kaydeden İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahit Özmen, bu konuda duyarlılık gösteren ve projeleri sahiplenen Samsun Valisi Hüseyin Aksoy’un eşi Hülya Aksoy’a teşekkür ederek konuşmasına başladı.

Kanser nüfus artışı, yaşlanma, obezite, stres, nükleer atıklar, tütün ve alkol kullanımdaki artış ile aynı orantıda artış gösterdiğini ifade eden Prof. Dr. Vahit Özmen, “Yeni kanserli hastaların yüzde 57'si ve kanserden ölümlerin yüzde 65'i gelişmekte olan ülkelerdedir. 2030 yılına gelindiğinde, yani kanserli hasta sayısı 21,3 milyona, kanserden ölenlerin sayısı ise 13 milyona ulaşacak ve kanser en sık ölüm nedeni olacaktır. 2030 yılında kanserli hastaların ve kanserden ölümlerin yüzde 75'inin gelişmekte olan ülkelerde olması beklenmektedir." diye konuştu.

Sempozyuma Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ve eşi Hülya Aksoy, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Samsun İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzman Dr. Hasan Rıza Aydın, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, kamu ve özel hastanelerde görev yapan sağlık personelleri ve çok sayıda davetli katıldı.

CİHAN

Yorumlar