Uzmanlar uyardı: Tatiller kilo alamaya dönüşmesin!

Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzman Diyetisyen Yeşim Çelik, sınırlı da olsa tatil günlerinin bazen kilo konusunda sıkıntılara, hatta sağlık sorunlarına neden olabileceğini söyledi.Uzman Diyetisyen Çelik, dikkat...

Google Haberlere Abone ol
Uzmanlar uyardı: Tatiller kilo alamaya dönüşmesin!

Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzman Diyetisyen Yeşim Çelik, sınırlı da olsa tatil günlerinin bazen kilo konusunda sıkıntılara, hatta sağlık sorunlarına neden olabileceğini söyledi.

Uzman Diyetisyen Çelik, dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın 1-2 dakikada yenilen kalorili bir yiyeceğin yakılması için 2 saatten uzun süre egzersiz yapılması gerektiğinin unutulmaması olduğunu kaydetti. Çelik, “Tatil döneminde nasıl olsa yüzüyorum.” diyerek besin alımını artırmanın doğru bir davranış olmadığına vurgu yaptı.

‘BAL VE RECELDEN UZAK DURUN’

Kahvaltıda bal ve reçelden uzak durulması gerektiğine dikkat çeken Çelik, “Kahvaltıda bal ve reçel gibi tatlı yiyecekleri tüketmemek gerekmektedir. Çünkü ilerleyen saatlerde kişi dondurma, meyve veya tatlı yemek isteyebilir. Tatlı için arkadaşlar ve aile ile ortak tabak hazırlanması önerilmektedir. Sadece tadımlık birkaç lokma alacak şekilde daha çok hafif tatlıları tercih etmeye çalışılmalı, sütlü tatlılar, dondurma, meyve salatası, dondurmalı içecekler, buzlu meyveli içecekler seçilerek şerbetli ve hamurlu tatlılardan kaçınılmalıdır. Tatlı yanında kaymak ve krema gibi yağlar tüketilmemelidir.” ifadelerini kullandı.

BAHARATLAR İŞTAH AÇIYOR

Diyetisyen Çelik’in bir diğer uyarısı ise ekmek konusunda oldu. Yemeklerle beraber en çok tüketilen besinin ekmek olduğunu ifade eden Çelik, “Tatildeyken masada ekmek bulundurmamak veya 1-2 dilim tahıllı ekmeği tabağa almak yeterli olacaktır. Yemeklere konulan baharatlar tat değiştirerek iştah artışına neden olabilmektedir. Özellikle bol baharatlı ve acılı besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Öğün atlamak bir sonraki öğünde aşırı besin tüketilmesine yani gereksiz kalori alımına neden olacaktır. Atlanan öğünden sonra tüketilen besinlerin çoğu yağ olarak vücutta depolanmaktadır.” şeklinde konuştu.

BOL BOL SU İÇİN

Çelik, suyun ise bol bol içilmesi gerektiğini belirtti. Vücut suyunu dengede tutabilmek için günde en az 2-3 litre su içilmesi gerektiği kaydeden Çelik, “Her yemekten önce 1 bardak su tüketmeyi alışkanlık haline getirmek önemlidir. Yaz günlerinde serinletici alternatifler olan meyveli sodalar ve karışımlar serinlemeye yardımcı olacaktır.” dedi.

Egzersizler konusunda da uyarılarda bulunan Çelik, “Tatil dinlenmek demektir, düşüncesi ile fiziksel aktivitelerden kaçınmamak önemlidir. Yazın yüzme, hafif yürüyüşler ve bisiklet binme gibi aktiviteler tatilde de formunuzu korumaya yarımcı olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

CİHAN

Yorumlar