Uzlaşan İzmirliler 95 ihtiyaç sahibine elektrikli tekerlekli sandalye aldı

İzmir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kariyer Günleri'nde Cumhuriyet Savcısı Nazan Pekcan, öğrenciler ve akademisyenlerle biraraya geldi.

Google Haberlere Abone ol
Uzlaşan İzmirliler 95 ihtiyaç sahibine elektrikli tekerlekli sandalye aldı

İzmir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kariyer Günleri'nde Cumhuriyet Savcısı Nazan Pekcan, öğrenciler ve akademisyenlerle biraraya geldi. 2006 yılından bu yana adliyelik olan dosya tarafları arasında uygulanan uzlaşma yönteminde İzmir modelinin, elde ettiği başarıyla Türkiye’ye örnek olduğunu söyleyen Pekcan, “Akademik çalışmalara bile konu olan uzlaşmada İzmir modeli, sadece taraflar arasında değil, toplumsal fayda anlamında da önemli başarılara imza atmaktadır. Geçen yıl mavi kapak toplama kampanyasıyla alınan bin 650 elektrikli tekerlekli sandalyenin 95’i, uzlaşma için toplanması talep edilen 8 bin kapakla alındı.” dedi.

Uzlaşma teklifinin yapılmasının, kolluk kuvvetlerinden savcılık makamına aktarılmasının daha fazla teklife olumlu cevap alınmasının yolunu açtığını belirten Savcı Pekcan, “Uzlaşma teklifi kesinlikle olayın serinlemesinin ardından yapılıyor. Bilgilendirme toplantısı için tarafları adliyeye davet ediyoruz ancak sadece adliyede görüşmek zorunlu değil. Uzlaştırmacılarımız, talep edilmesi halinde bu görüşmeleri hastane, çay bahçesi, cezaevi ve hastanede de yapabiliyor. Yeter ki dosya barışla kapansın.” şeklinde konuştu. Son üç yılda yaklaşık 10 bin davanın uzlaşma çalışmaları sonucu barışla sonuçlandığını belirten Pekcan, “İzmir’de ceza davaları, asgari 13 ay ile 2 yıl arasında sonuçlanıyor. Bu da taraflara hem maddi hem de manevi külfet getiriyor. Her uzlaşma dosyasında en az iki kişi olduğunu düşünürsek, 20 bin kişinin bu modelle barış içinde yaşaması ve adliye koridorlarında yıllar süren davalar peşinde koşmaması sağlandı.” dedi.

İzmir Adliyesi’ne uzlaşma bilgilendirme görüşmeleri için her hafta 300 kişinin geldiğini söyleyen Savcı Nazan Pekcan, “Taraflar bir gazetede özür ilanı yayınlanmasını, bir hayır kurumunda çalışmasını isteyebilir ancak en çok dikkat ettiğimiz şey, maddi ve manevi tazminat taleplerinde mağdur açısından sebepsiz zenginleşmeye neden olunmaması.” diye konuştu. İlginç uzlaşma örnekleri de aktaran Pekcan, “Mağdurun isteği üzerine mesleği pidecilik olan bir taraf, huzurevine 100 pide yaptı ve ayranla dağıttı. Eşine şiddet gösteren eş, bir gün boyunca evinin bulunduğu sokağı süpürdü. İş kazası sonucu yaralanan işçisine ev ve engelli oğluna işitebilmesi için cihaz alan taraflarla da karşılaştık.” dedi.

Uzlaşma taraflarının yüzde 70’inin görüşmeler sonucunda tokalaşarak ayrıldığını belirten Pekcan, “30 yıllık meslek hayatımda, cezasını çekip de ıslah olana rastlamadım ancak uzlaşmayla biten dosya taraflarından yüzde 90’dan fazlası, bir daha aynı konuyla ilgili olarak adliyeye gelmiyor ancak karı koca arası anlaşmazlıklar yeniden gündeme gelebiliyor.” açıklamasında bulundu. CİHAN

Yorumlar