Uzak köylerdeki yangınlara 'gönüllü itfaiyeciler' müdahale edecek

Yerel yönetim alanında yapılan ve halk arasında 'büyükşehir yasası' olarak bilinen düzenleme sonrası en ücra noktaya bile hizmet götürmeyi amaçlayan Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, 'gönüllü itfaiyecilik' uygulamasını hayata geçirec.

Google Haberlere Abone ol
Uzak köylerdeki yangınlara 'gönüllü itfaiyeciler' müdahale edecek

Yerel yönetim alanında yapılan ve halk arasında 'büyükşehir yasası' olarak bilinen düzenleme sonrası en ücra noktaya bile hizmet götürmeyi amaçlayan Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, 'gönüllü itfaiyecilik' uygulamasını hayata geçirecek.

Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Rıza Zengin, Türkiye’de 13 ilde 30 Mart itibariyle hayata geçecek olan büyükşehir yasası sonrası ilde bulunan tüm köylerin mahalle olacağını kaydetti. Zengin, söz konusu yerlere en iyi şekilde hizmet götürmek için çeşitli projeler geliştireceklerini ve bunları zamanla hayata geçireceklerini söyledi. Önlerindeki en büyük engelin ise ilçe merkezine 50-60 kilometre uzaklıkta bulunan köyler olduğunu sözlerine ekleyen Zengin, bunu için ise Avrupa ülkelerinde yaygın olarak kullanılan gönüllü itfaiyecilik uygulamasını hayata geçirmeyi düşündüklerini belirtti.

"GÖNÜLLÜ İTFAİYECİLERİ PRATİK VE TEORİK OLARAK EĞİTECEĞİZ"

İlkadım ilçesindeki merkez binanın dışında Tekkeköy ve Atakum ilçelerinde istasyonları bulunduğunu, 30 Mart sonrasında ise tüm ilçelerdeki istasyonların kendilerine devredileceğini hatırlatan Rıza Zengin, şöyle dedi: “Biz devredilecek olan ilçelerdeki itfaiye istasyonlarındaki personel, araç ve gereç tespitini yaptık. Bunlar arasında yeterli sevide bulunmayan istasyonlara takviye yaparak iyileştirmelere gideceğiz. Samsun’un 9 bin 500 kilometrelik bir alanı var. Buna bağlı olarak da bine yakın köyü var. Bunların hepsi büyükşehir yasasıyla mahalle oldu. Böylesine geniş bir alana en ideal şekilde konuşlanmak ve hizmeti eksiksiz götürmek gerekiyor. Bu hizmetin aksaması ve sistematik bir şekilde ilerleyen yıllarda da devam etmesi için bir takım projelerimiz ve hedeflerimiz olacak. Mesela bunlardan bir tanesi ilçeye uzak olan köylerimizde ‘gönüllü itfaiyeciler’ adı altında bir uygulamayı hayata geçirmeyi düşünüyoruz. Bu konuda hazırladığımız bir yönetmeliğimiz de var. Bu konuyu ilk dillendirmeye başladığımızda bu konuda bazı köylerimizin muhtarlarından gönüllü olma konusunda talepler de geldi. Seçimler sonrası ekiplerimiz gönüllüleri tespit edip, önce bilinçlendirme, ardından teorik ve pratik eğitim vermek suretiyle bu uygulamayı yaygınlaştırmak istiyoruz. Gönüllü itfaiyecilerimizi eğittikten sonra belki imkanlar ölçüsünde söz konusu köylere ekipman yardımı yapmanın da yollarını arayacağız.”

"YANGINLARDA İLK ANDA MÜDAHALE ÇOK ÖNEMLİ"

Yangınlarda ilk 5 dakikanın çok önemli olduğunu vurgulayan İtfaiye Daire Başkanı Rıza Zengin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizim buradaki amacımız, bizim yangın mahalline ulaşacağımız zaman zarfına kadar ilk müdahaleyi yaparak yangının büyümesini önlemek, varsa can ve mal kaybının en aza indirilmesidir. Mesela Vezirköprü ilçe merkezine 50-60 kilometre uzaklıkta yolu düzgün olmayan köyler var. Siz buradaki bir yangına yarım saatten önce ulaşıp müdahale etmeniz zor. Bu nedenle bu durumda olan köylerde en sağlıklı ve kalıcı çözüm gönüllü itfaiyecilik. Belediye olarak bu şekilde riskli olan köylere altyapı hizmeti yapıldığında yangına müdahale için su kaynağı noktasında hidratları koydurmak gibi bir düşüncemiz var. Çünkü yangınlarda ilk 5 dakika çok önemli. Uluslararası standartlarda da ilk 5 dakikada müdahalenin yapılması esastır. Her ülke yangın yerine ortalama varış süresinde ilk 5 dakikayı baz alır. Ben Haziran ayında göreve başladım. Dolayısıyla bizim olaylara ortalama varış sürecimizle ilgili bugün itibariyle net bir bilgi elde edemedik. Ama Samsun’un merkeze bağlı 4 ilçesinde varış süremiz fena değil. Bu konuda en kısa sürede varış süremizi istatistikî olarak ortaya koyduktan sonra kendimize yeni hedefler belirleyeceğiz.”

"2013 YILINDA 1776 OLAYA MÜDAHALE ETTİK"

İtfaiye deyince hep yangının akla geldiğini kaydeden Zengin, yangın dışında birim olarak cankurtaranlıktan kazada aracında sıkışan kişiyi kurtarmaya, asansörde mahsur kalandan göçük altında kalan kişileri kurtarmaya kadar geniş bir alanda hizmet verdiklerini söyledi.
Vatandaşların, karşılaştıkları sorunlarda muhatap bulamaması durumunda ilk aradığı numaranın 110 olduğunu belirten Zengin, “Biz mesela yangınlara müdahalenin dışında her türlü kazaya da müdahale ediyoruz. Kaza deyince trafik kazası, patlama, göçük, her türlü asansör gibi mahsur kalma olaylarında bir kedinin ağaçta ya da çatıda kalması gibi kurtarma gerektiren her olaya biz gidiyoruz. Çünkü itfaiye 24 saat çalışıyor. Bizim diğer bir hizmetimiz sahillerde cankurtaran ve dalgıçlık hizmeti veriyoruz. Yine aşırı yağmurlarda su baskınları bölgemizde oldukça yoğun bu sebeple ev ve iş yerlerine dolan suları tahliye hizmeti veriyoruz. Geçtiğimiz yaz döneminde 250 adreste su tahliyesi yaptık. Afet ve yangın konularında kamu ve kurumlarda çalışanları bilinçlendiriyoruz. Biz geçtiğimiz 2013 yılı itibariyle bin 776 olaya müdahale etmişiz. Bu bin 776 olaydan 996’sı yangın, 122’si trafik kazası, 245’i kurtarma şeklinde. Kurtarmanın içine sahilde boğulma vakaları, asansörde kalma, araç motoruna sıkışan kedi, göçükte kalma gibi vakalar giriyor. Vatandaş, muhatap bulamadığı bir işte direk bizi arıyor, dolayısıyla vatandaşa yardım etmek görevimiz, bu sebeple ‘hiç kimsenin olmadığı görev bizim görevimizdir’ yaklaşımıyla hizmet ediyoruz.” şeklinde konuştu.
CİHAN

Yorumlar