ÜSKİM sanayicinin teknolojiye uyumunu kolaylaştırıyor

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) bünyesinde, bilimsel ve teknolojik gelişmelere katkı sağlamak amacıyla kurulan Üniversite- Sanayi- Kamu İşbirliği Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜSKİM), sanayicinin değişen üretim teknolojisine uyum.

Google Haberlere Abone ol
ÜSKİM sanayicinin teknolojiye uyumunu kolaylaştırıyor

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) bünyesinde, bilimsel ve teknolojik gelişmelere katkı sağlamak amacıyla kurulan Üniversite- Sanayi- Kamu İşbirliği Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜSKİM), sanayicinin değişen üretim teknolojisine uyum sağlamasını kolaylaştırıyor.

Bilim, teknoloji ve Ar-Ge faaliyetlerinin yürütüldüğü, girişimcilerin yeniliklerle buluşturulduğu ÜSKİM’de, girişimci ve akademisyenlerin ortak fikirler geliştirmesinin yanı sıra sanayi ve kamu kuruluşlarının da ihtiyaçlarına cevaplar aranıyor. Üniversite ve sanayinin imkanlarının kamu eliyle birleştirilerek ortak fayda sağlama anlayışının esas alındığı merkez de ayrıca, dünya genelinde kabul gören laboratuvar tahlilleri şehirde faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarına kolaylıklar sağlıyor.

Kamu-üniversite-sanayi işbirliğinin ülkelerin kalkınmasında önemli bir yer tuttuğuna işaret eden ÜSKİM Müdürü Prof. Dr. Yüksel Bölek, akademik bilginin endüstriyel ürüne dönüşebilmesi için gerekli her türlü bilimsel donanıma sahip olduklarını ifade etti. Üniversite ve sanayi kuruluşları arasındaki iş birliğinin katma değeri yüksek ürünlerle sonuçlandığını belirten Prof. Dr. Bölek, “Üniversitede teknoloji ver, fikir var, sanayide girişimcilik var. Dolayısıyla bu iki unsur bir araya getirildiğinde katma değeri yüksek ürünler ortaya çıkıyor.” dedi.

    Türkiye'de sanayinin gelişiminde Ar-Ge çalışmalarının öneminin yeni anlaşıldığını kaydeden Bölek, “Firmalarda araştırma geliştirme bölümlerinin olması gerekiyor, çünkü gelişen dünyada arz-talep dengesi sürekli değişiyor. Bunun sonucunda sanayicilerin yeni ürünler geliştirmesi gerekiyor. Bunun başaramayan firmalar ise zamanla yok oluyorlar.” diye konuştu.

    ÜSKİM’in tam da bu noktada devreye girdiğini aktaran Bölek, merkezin kuruluş amacını şöyle anlattı: “ÜSKİM’in temel amaçlarından birisi de sanayi ve üniversiteyi bir araya getirmek. Burada sanayi’ye yönelik analiz yapıyoruz. Tekstil sektöründe yapılamayan analizleri biz burada yapabiliyoruz. Bu analizlerle başlayan sanayi üniversite birlikteliği kuyumculuk, çelik tencere ve diğer sektörlerin katılımıyla devam ediyor. Merkezimizde görevli akademisyen arkadaşlarımız haftalık belli sanayi guruplarına giderek önce kendimizi tanıtıp sonrada firma yetkililerini merkezimize davet ediyor. Birliktelik arttıkça daha çok proje çıkacak.”

    “BAKANLIK GİRİŞİMCİLERE DESTEK VERİYOR”

    Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın girişimcilere yönelik hibe desteği sağladığını da belirten Bölek, “Üniversite öğrencilerine ürün geliştirmeye yönelik teşvik desteği de veriliyor. Devlet şunu istiyor, artık sanayici kendi ayakları üzerinde durmaya başlasın, Ar-Ge çalışması yapsın, kendini geliştirsin ve dünyaya ile rekabet edebilir hale gelsin.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar