Ürünleri zarar gören çiftçilere kredi borcu ertelemesi

Çeşitli afetler nedeniyle zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan düşük faizli kredi borçları ertelenecek.Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe...

Google Haberlere Abone ol
Ürünleri zarar gören çiftçilere kredi borcu ertelemesi

Çeşitli afetler nedeniyle zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan düşük faizli kredi borçları ertelenecek.

Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu Kararı’na göre; 28 Ağustos 2013 tarihi ile 31 Aralık 2014 tarihleri arasında meydana gelen yangın, aşırı sıcak zararı, samyeli, çığ, heyelan, taban suyu yükselmesi, sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, kar fırtınası, dolu, kırağı, don, kuraklık, yıldırım düşmesi ve hortum gibi afetlere maruz kalan ve bu afetler nedeniyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri ve seraları zarar gören çiftçilerin, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan düşük faizli kredi borçlarının erteleneceğini belirtti.

EN AZ YÜZDE 30 ZARAR GÖREN ÜRETİCİLER FAYDALANACAK

Muhsin Temel, ürünleri ve hayvan varlıkları en az yüzde 30 oranında zarar gören üreticilerin bu ertelemeden faydalanabileceğini, borçlarını erteletmek isteyen çiftçilerin de İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri ile borçlu oldukları kurumlara başvurmaları gerektiğini söyledi.

Kış aylarında don veya benzer nedenlerle ürünlerinin zarar gördüğünü bildiren çiftçilerin taleplerini geri çevirmeyerek zarar tespiti yaptıklarını ifade eden İl Müdürü Temel, bundan sonra ilçelerde hasar tespit komisyonları kurularak, ürünleri en az yüzde 30 zarar gören Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı çiftçilerin istekleri takdirde kredi borçlarını erteletebileceklerini söyledi.

Çiftçiliğin zor ve tabiat şartlarına bağlı bir meslek olduğunun altını çizen Temel, üreticilerin zarar görmemeleri için muhakkak tarım sigortası yaptırmaları gerektiğini vurgulayarak, “Çiftçilik doğa şartlarına büyük oranda bağlı bir iş. Don, fırtına gibi önlem alamayacağınız riskler içeriyor. Bu nedenle tarım sigortası çok önemli. Tarım sigortası yaptıran çiftçilerimiz rahatlar. Ürünlerini sigortalatan çiftçilerimizin prim bedellerinin yarısı Bakanlığımızca karşılanıyor. Çiftçilerimizden tarım sigortası yaptırmayı ihmal etmemelerini rica ediyoruz. Tabii afetler nedeniyle ürün kaybı yaşayan çiftçilerimizi bu ertelemenin rahatlatacağını umuyoruz” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar