Unutulmaya yüz tutmuş şapkacılık mesleğini 45 yıldır yapıyor

Gelişen teknoloji bir çok el işi mesleği bir bir unutturmaya neden oluyor. O mesleklerden biri de şapkacılık. Eskişehir’de şapka imalatı yapan Naci Umut, baba yadigarı mesleğinin yaşaması için var gücüyle çabaladığını söylüyor. Odunpazarı...

Google Haberlere Abone ol
Unutulmaya yüz tutmuş şapkacılık mesleğini 45 yıldır yapıyor

Gelişen teknoloji bir çok el işi mesleği bir bir unutturmaya neden oluyor. O mesleklerden biri de şapkacılık. Eskişehir’de şapka imalatı yapan Naci Umut, baba yadigarı mesleğinin yaşaması için var gücüyle çabaladığını söylüyor. Odunpazarı Hamamyolu Caddesi'nde bir dükkanda şapka imalatı yapan Naci Umut, döneminin de son ustalarından. Mesleği, Naci ustaya, babasından yadigâr kalmış. Babasından devraldığı bu mesleği Naci Usta tam 45 yıldır kendi imkânlarıyla yapmaya çalışıyor.

Şapka imalatını dededen toruna 1957'den beri yaptıklarını belirten Umut, “Önce kumaşlara makine yardımıyla astar yapıştırılıyor. Ardından parçalar belli bir kalıba göre kesiliyor. Kesilen parçalar bir bir birleştiriliyor. Dikilen şapkaların kolay şekil alsın diye bir miktar buharda bekletiliyor. Daha sonra kalıba konularak ütüleniyor. En son işlem ütü oluyor ütüden sonra işlem bitiyor.” diye konuştu.

Şapka yapımının birçok aşaması olduğu için birden fazla elemana ihtiyaç duyulduğunu aktaran Umut, “Şapkacılık zor meslek, işçiliği zor, kendisi ufak ama işçilik çok. Bu hemen hemen bir gömlekle eş değer bir işçilik var şapkada. Dışarıdan küçümsenen bir meslek ama çok meşakkatli. Kolay bir şekilde eleman yetişmiyor. Eleman yetiştirmek zor, kimseyi bulamıyoruz.” dedi.

Bütün bu sıkıntılara karşın bu mesleği devam ettireceğini vurgulayan Naci Usta, “Bizim elimiz ayağımız tuttuğu müddetçe bu işe devam edeceğiz. Allah bize vücut sağlığı versin sağlığımız el verdiğince bu mesleği yürüteceğiz. Seviyoruz mesleği. Çok emek isteyen bir meslek. Herhalde onun içinde gelen elemanlar çok fazla durmuyor. Yorucu bir meslek yani. Ama bu günümüze bin şükür, çok memnunuz.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar