Ünlü klarnetçi Sesler, Keşan’da toprağa verildi

Klarnetin ünlü isimlerinden Selim Sesler, İstanbul’da tedavi gördüğü özel hastanede hayatını kaybetti. 57 yaşında vefat eden Sesler’in cenazesi vasiyeti üzerine Edirne’nin Keşan ilçesinde 2 Şerefeli Çarşı Camii’nde kılınan ikindi...

Google Haberlere Abone ol
Ünlü klarnetçi Sesler, Keşan’da toprağa verildi

Klarnetin ünlü isimlerinden Selim Sesler, İstanbul’da tedavi gördüğü özel hastanede hayatını kaybetti. 57 yaşında vefat eden Sesler’in cenazesi vasiyeti üzerine Edirne’nin Keşan ilçesinde 2 Şerefeli Çarşı Camii’nde kılınan ikindi namazının ardından Enez Yolu Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Cenazeye katılan klarrnet sanatçısı Serkan Çağrı, Sesler’i dünyanın tanıdığını ve bir çok film ve dünya müziğine konu olduğunu belirtti. Çağrı, Sesler’in ismini ve klarnetinin sesini müzisyenler olarak dünyaya duyurmaya devam edeceklerini ve dünyanın onu çok iyi tanıdığına işaret etti.

Oyuncu Mustafa Avkıran’da, Selim Sesler'in, Türkiye’nin yetiştirdiği en iyi müzisyenlerden biri olduğunu ve ismini yaşatmaya devam edeceklerini kaydetti.

Sesler, bir süredir kalp rahatsızlığı nedeniyle İstanbul'da özel bir hastanede tedavi görüyordu.

SELİM SESLER KİMDİR?

1957 yılında Edirne ili Keşan ilçesinde doğdu. Dramalı (Yunanistan) profesyonel bir zurnacı ailesinden gelmektedir. 1923'te mübadele sonucu Keşan'ın İbriktepe köyüne yerleştiler, daha sonra Keşan'ın Yeni Mescit Mahallesi'ne taşındılar. Selim, önce zurna çalmayı öğrendi, ancak 60'larda davul-zurnacı ailelerden gelen birçok genç, ince çalgı enstrümanlarını öğrenmeye başladığı sırada, o da klarnete geçti. On dört yaşındayken köy düğünlerinde ve panayırlarda çalmaya başladı.1980'lerde, daha büyük merkezlerde çalmaya giden Roman müzisyenlerine katılarak, müzik yeteneğini geliştirmek üzere İstanbul'a gitti. İstanbul'da, restoranlarda fasıl heyetlerinde, Ferhan Şensoy tiyatrosunun müzikallerinde, Romanlar'ın ve Roman olmayanların düğünlerinde çaldı ve birçok kayıt yaptı. 1998'de Brenna MacCrimmon ile birlikte Kanada turnesine katılarak Türkiye Romanları'nı ve kendi Rumeli kökenlerini temsil etti.

Zengin müzikal deneyimleri sonunda, bölgeye ait zengin bir repertuar ve çalma tarzı edinerek, canlı bir arşiv niteliği kazandı. Gerek Romanlar gerek Roman olmayanlar arasında, doğaçlamalardaki ustalığı ile hem düğün havalarının, hem de günün dans ezgilerinin baş yorumcusu olarak ünlendi. Selim Sesler, Almanya, Fransa ve İsveç ve Avrupa’nın pek çok kentinde önemli festivallere katıldı. Sanatçı Amerika’da da özel konserler verip müzik atölyelerine eğitmen olarak katıldı.

CİHAN

Yorumlar