"Üniversite-sanayi işbirliği karşılıklı yarar esasına dayandırılsın"

CHP Adana Milletvekili ve TBMM Sanayi Ticaret Enerji Komisyonu Üyesi Ümit Özgümüş, TBMM Genel Kurulu’nda Araştırma Altyapılarının Desteklenmesi Kanun Tasarısı hakkında bir konuşma yaptı.Üniversite-sanayi işbirliği, AR-GE faaliyetlerinin...

Google Haberlere Abone ol
"Üniversite-sanayi işbirliği karşılıklı yarar esasına dayandırılsın"

CHP Adana Milletvekili ve TBMM Sanayi Ticaret Enerji Komisyonu Üyesi Ümit Özgümüş, TBMM Genel Kurulu’nda Araştırma Altyapılarının Desteklenmesi Kanun Tasarısı hakkında bir konuşma yaptı.

Üniversite-sanayi işbirliği, AR-GE faaliyetlerinin artırılması ve katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi gibi konuların yıllardan beri konuşulduğunu belirten Özgümüş, ancak ne yazık ki çok fazla yol kat edilemediğini aktardı. Özgümüş, "Bizden 200 yıl önce sanayileşmiş, sömürgelerin kaynaklarını sömürmüş ve AR-GE’ye teknolojiye yatırım yapmış batı ülkelerinin geliştirdiği teknolojiyi almamız ve bu teknolojiyle üretim yapmamız bekleniyor. Bu mümkün değil, bilimi ve teknolojiyi satın almak yerine üretmemizden başka çaremiz yok. Ancak bu da bugünden yarına olmaz. Yani 200 yıllık açığı 10-20 sene içerisinde kapatamayız. Orta ve uzun vadeli, üzerinde çalışılmış, ciddi stratejilere ihtiyacımız var." dedi.

Üniversite- sanayi işbirliğinin kurumsal ve yasal anlamda karşılıklı yarar esasına dönüştürülmesi gerektiğini savunan Özgümüş, konuşmasına şöyle devam etti: "Şu anda üniversite hocalarının akademik kariyer yapabilmesi için makale yazması ve bu makalenin de bilimsel dergilerde yayımlanması şartı var. Benim önerim şu, eğer üniversite hocaları fabrikalarda, şantiyelerde, tarlalarda çalışıyorsa bu bahsettiğim makaleler akademik kariyerlerinde terfi etmelerine yol açacağına, saha içerisinde yapılan çalışmalar ve olumlu sonuçları, akademik terfi için yasal anlamda bir basamak olmalı. Böylece bir yandan üniversitelerde öğretilen bilgiler, sanayide teknolojiye, üretime, kara dönüşürken, diğer yandan öğretim üyeleri için de yarara dönüşür. YÖK Yasası'nda değişiklik yapılarak, üniversite hocalarının yaptığı bu tür çalışmaların, bilimsel yayın yapmış gibi akademik kariyer yapmaları için bir etken olması sağlanmalı. Bu gerçekleşirse, üniversite hocaları raflarda kalan makaleler yazmak yerine, sanayinin sahanın içerisinde kalarak üniversitede üretilen bilim ve teknolojinin yarara dönüşmesini sağlayacaktır."

CİHAN

Yorumlar