Üniversite hayali kuran genç '18 yaş' engeline takıldı

Açık öğretim lisesinde okurken üniversite sınavına giren ve iyi bir puan alan öğrenci, 18 yaşından küçük olduğu için yönetmelik gereği bütünlemeye kaldığı dersin sınavına giremiyor. Üç gün içinde soruna çözüm bulunamazsa öğrenci,...

Google Haberlere Abone ol
Üniversite hayali kuran genç '18 yaş' engeline takıldı

Açık öğretim lisesinde okurken üniversite sınavına giren ve iyi bir puan alan öğrenci, 18 yaşından küçük olduğu için yönetmelik gereği bütünlemeye kaldığı dersin sınavına giremiyor. Üç gün içinde soruna çözüm bulunamazsa öğrenci, lise diploması alamadığı için üniversiteye de kayıt yaptıramayacak.

Bolulu 17 yaşındaki Davut Özmen, üniversiteyi daha iyi hazırlanıp güzel bir bölüme yerleşebilmek için okuduğu liseyi bırakıp Açık öğretim lisesine kaydoldu. Eskişehir’de görev yapan ağabeyinin yanına yerleşen Özmen, bir yıl boyunca hem açıktan liseyi okudu hem de var gücüyle üniversiteye hazırlandı. Üniversite sınavlarında Türkiye genelinde 80 bininci olan Özmen, Sakarya Üniversitesi Makine Mühendisliğine yerleşmeye hak kazandı. Ancak Özmen bu esnada açıktan bitirmeye çalıştığı lisede derslerin 5 tanesini başarıyla verirken İngilizce dersinden bütünlemeye kaldı. Üniversiteyi kazanmanın sevinciyle bütünleme sınavlarına katılmak için gittiği Halk Eğitim Merkezi’nde şok yaşadı. Milli Eğitim Bakanlığının ‘Açık Öğretim Liselerinde 17 yaşını doldurmayanlar bütünleme sınavlarına giremez’ şartı gerekçe gösterilip bütünleme sınavına girme başvurusu kabul edilmedi. Üniversite sınavına girmesine rağmen lise diplomasını bu gerekçeyle alamayan Özmen, aldığı haber karşısında adeta şoke oldu. Eğer Özmen için 3 gün içinde bütünleme sınavına girmesi için bir çözüm bulunamaz ve diplomasını alamazsa bir yıl boyunca yaptığı çalışma boşuna gidecek ve üniversiteye kaydolamayacak.

Türkiye’nin eğitim sistemindeki ilginç uygulamaları öğrencileri mağdur etmeye devam ediyor. Bu durumun mağdurlarından biri de 17 yaşındaki Açık Öğretim Lisesi öğrencisi Davut Özmen oldu. 18 yaşına girmesine 1,5 ay kalan Özmen, Milli eğitim Bakanlığının ‘Açık Öğretim Liselerinde 17 yaşını doldurmayanlar bütünleme sınavlarına giremez’ şartına takılarak, kaldığı tek dersten 3. dönem bütünleme sınavına giremiyor. LYS'de aldığı puanla üniversiteye kaydolmaya hak kazanan Özmen, açıköğretim lisesi bütünleme sınava giremediği için lise diplomasını alamıyor.

Buğulu gözlerle yaşadığı çaresizliği anlatan Davut Özmen, Bolu’da lisenin üçüncü sınıfında okurken üniversiteye daha iyi hazırlanabilmek için Açık Öğretim Lisesine geçiş yaptığını söyledi. Üniversite için güzel bir hazırlık dönemi geçirdiğini ve sınavlara girerek Türkiye genelinde iyi bir netice ile 80 bininci olduğunu belirten Özmen, "Üniversite için tercihlerimi yaptım. Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesine rahatlıkla girme imkanım var." dedi.

'HENÜZ 18 YAŞINDA DEĞİLSİN, 3. DÖNEM SINAVINA GİREMEZSİN'

İkinci dönem 6 dersten girdiği Açık Öğretim Lisesi sınavlarında İngilizce dersinden kaldığını aktaran Özmen, "Üçüncü dönem yani bütünleme sınavlarına kayıt yaptırmak için Halk Eğitim Merkezine gittiğimde şok yaşadım. Görevli ‘22 Ağustos 1997 ve öncesi doğumlular 3. dönem sınavına girebilirler. Sen henüz 17 yaşını doldurmamışsın. Daha 1,5 ay var. Sınava giremezsin.’ dediler. Sonra Açık Öğretim Lisesi Sınav Sonuç Bilgileri ekranına girdim ve buradaki açıklamada böyle bir kuralın olduğunu gördüm. Şimdi sınava giremiyorum." diye konuştu.

Üniversite tercihlerini yaptığını, sonuçlarını beklediğini anlatan Özmen, "Üniversiteye kayıt yaptırmam için lise diplomamı almam lazım. Ne hikmetse yaşım 17’yi doldurmadığı için 3. dönem bütünleme sınavına giremiyorum, diplomamı alamıyorum." şeklinde konuştu.

1 Ekim 1997 doğumlu olduğunu, ekimde ayında 18 yaşına gireceğini belirten Özmen, "1,5 ay gibi bir süreden dolayı mağdur durumdayım. Yönetmenlikte öyle bir kural varmış. 17 yaşını doldurmayanlar üçüncü dönem bütünleme sınavlarına giremiyormuş." ifadesini kullandı.

'HİÇ OKUMANIN YAŞI OLUR MU?'

"Bir yıl üniversiteye girmek için gece gündüz çalıştım, ancak 1,5 aylık yaş nedeniyle şimdi bütünleme sınavına girememenin üzüntüsünü yaşıyorum." diyen Özmen, okumanın yaşının olmayacağını, yetkililerin bu soruna bir çare bulmasını istedi.

Özmen, "Benim gibi gençler mağdur olmasın. Bizlere okumayı tavsiye ediyorlar. Ama sonra bu tür garip durumlarla karşılaşıyoruz ve mağdur oluyoruz. Komik bir durum. Ben okumak istiyorum ama onlar adeta ‘hayır okuma’ diyor. Okumak isteyenlerin önüne engel konmasın. Yıllarımız yaş gibi basit şeylerle boşa harcanmasın. Hiç okumanın yaşı olur mu?" şeklinde yetkililere seslendi. CİHAN

Yorumlar