UND Başkanı Nuhoğlu: Bulgaristan'a dava açacağız

Uluslararası Nakliyatçılar Derneği (UND) Başkanı Ö. Çetin Nuhoğlu, Bulgaristan’da yaşanan sorunun çözüldüğünü, 15 gün boyunca bekletilen TIR’ların da geçişlerini sağladığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
UND Başkanı Nuhoğlu: Bulgaristan'a dava açacağız

Uluslararası Nakliyatçılar Derneği (UND) Başkanı Ö. Çetin Nuhoğlu, Bulgaristan’da yaşanan sorunun çözüldüğünü, 15 gün boyunca bekletilen TIR’ların da geçişlerini sağladığını söyledi. Yaşanan krizden hem nakliyatçıların hem de ihracatçıların zarar gördüğünü anlatan Nuhoğlu, “Benim ciddi zararım var, ihracatçının ciddi zararı var. Yunanistan’da mahkeme açılacak AB’de de mahkeme açılacak ve her biri tek kuruşuna kadar alınacak.” dedi.

UND Başkanı Ö. Çetin Nuhoğlu, Bulgaristan’da UBAK Belgesi alamayan ve 15 gün bekletilen nakliyatçıların sıkıntılarını anlattı. Dün gece bu belgelerin alındığını ve transit geçişlerin sağlandığını kaydeden Nuhoğlu, “29 Ocak tarihinde bir krizle karşılaştık. Türkiye tarihinde böyle bir ulaştırma, lojistik krizi yaşanmadı. İki ülke arasında bir anlaşma imzalanıyor, taahhütler belirleniyor. Bir ülke bu anlaşmanın şartlarını yerine getirmediğini söylüyor. ‘Size senelik 125 bin transit belge vermem gerekirken sadece 5 bin veriyorum’ diyor. Transit belge iki ülke ile alakalı bir şey değildir. Avrupa’ya geçebilmek için kullandığım bir belgedir. Avrupa Birliği’nin serbest dolaşım hakkına sahibim. Yaşananlar iki devlet arasında olmaması gereken bir şeydir. Anlaşmalara riayet edilmiyor ayrıca Dünya Ticaret Örgütü’nün 2013 tarihinde aldığı kararla, hiçbir üye ülke başka bir ülkenin taşıyacağı malları engelleyemez şeklindeki kararına da karşı. Bulgaristan AB’ye 2007’de katıldı. Biz 1995 yılında malların serbest dolaşım hakkını aldık. Dünya Ticaret Örgütü ile yapılan anlaşma, AB ile yapılan anlaşma, Bulgaristan’ın kendisi ile yapılan anlaşma var.” ifadelerini kullandı.

Bulgaristan’ın, malları kendilerinin taşıması için böyle bir şey yaptığını söyleyen Nuhoğlu, “Çok net olan gerekçe şu: ‘Biz şu anda sizin yüklerinize talibiz diyor. Türk nakliyecileri Türk mallarını taşımasınlar biz taşıyalım’ diyorlar. ‘Siz bize kadar getirin, bizim nakliyecilerimiz işsiz şu anda, biz bu malları taşıyalım’ diyorlar. Bu bir başka ülkenin egemenlik haklarına müdahale etmektir.” şeklinde konuştu.

Bu olayda Bulgar hükümetinin etkisi olduğunu savunan Nuhoğlu, şunları söyledi: “Bulgar hükümeti şu an yeni kuruldu.Koalisyon halinde. Siyaset, bürokrat, iş dünyası birliklerinin, ticari olmayan işbirliklerinden bahsediliyor. Biz 29 Ocak’tan itibaren dün akşama kadar çok sıkıntı yaptık. Yetkililer bunun bir suç olduğunu anlattılar. Nakliyeciler üzüntü çekti, ihracatçılar çok sıkıntı çekti. Gece 12’den itibaren gelip belgeleri teslim ettiler. Bu bize malların serbest dolaşımı açısından bir şey gösterdi. Başka bir şey yapmamız lazım. AB ile oturup 1995’de ihmal edilmiş olan bu hakkın bir kerede alınması gerekiyor. Böyle bir kriz yaşanmaması adına bunun mücadelesini vermeliyiz."

Yaşanan bu süreçte ciddi maddi zarara uğradıklarını kaydeden Nuhoğlu, malların Yunanistan üzerinden ve RO-RO’lar aracılığı ile taşınmaya çalışıldığını aktardı. Nuhoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “İyi ki RO-RO’larımız varmış iyi ki Yunanistan varmış. Yüzde 75 taşımayı gerçekleştirebildik ama çok kötü bir performans oldu. Maliyetlerimiz arttı ve ciddi bir kaybımız var. Bir daha bunun yaşanmaması için AB ile konuşmamız ve Türk nakliyatçısının, ihracatçısının zararının tanzim edilmesi lazım. Bunun için mahkeme ise mahkeme, konuşmak gerekiyorsa konuşmak lazım. Bu olay yaşanacak bir olay değildi, bu güne kadar da hiçbir ülkede böyle bir örnek yaşanmış değildir. Avrupa’ya her gün bin aracımız çıkıyor. Bunun 500’ünü RO-RO’larla yaptık. 150 tanesini İpsala kapısından yaptık. Geri kalan 350 aracımız Bulgaristan’da bloke oldu. Yani toplamda 3 bin 500 aracımız bloke oldu. Benim ciddi zararım var, ihracatçının ciddi zararı var. Yunanistan’da mahkeme açılacak AB’de de mahkeme açılacak ve her biri tek kuruşuna kadar alınacak.”
CİHAN

Yorumlar