Ünal Tanık, Başbakan'a Kabataş Olayı İçin İnanmamalıydık Dedi

Tecrübeli gazeteci Ünal Tanık, Gezi olayları ve 17 Aralık gibi sancılı süreçlerde Türk medyasının iyi sınav veremediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Ünal Tanık, Başbakan'a Kabataş Olayı İçin İnanmamalıydık Dedi

Gezi olayları sonrasında ortaya atılan iddialara medyanın yeterince temkinli ve sorgulayıcı yaklaşmadığını belirten Tanık, "Biz o dönemde, hem Kabataş iddiasını, hem de camide içki içildiği iddiasını haberleştirirken, kendi görüşümüzü katmadık ama Tayyip Bey’in iddialarının açık söyleyeyim doğru olduğunu varsayarak haber yaptık. Bu ülkenin başbakanı, bu görüntüler elde olmasa, bu kadar net konuşmaz diye düşündük. Daha açık söyleyeyim, bu kadar büyük yalanlar söyleyeceğini düşünmedik. Oysa bugün bakıyoruz ki bu iddiaların hiçbirinin temeli yok." dedi. 

Cihan Medya Haber Dergisi'ne konuşan Rota Haber Genel Yayın Yönetmeni Ünal Tanık, Gezi ve 17 Aralık süreçleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Medyanın bu süreçlerde yeterince sorgulayıcı olmayan yayınlar yaptığını ifade eden Tanık, "Kabataş iddiaları ilk ortaya atıldığında medyanın tavrı yeterince sorgulayıcı ve temkinli miydi? Bugünkü iddialara bakınca medyanın çıkarması gereken dersler var mı?" sorusuna şu cevabı veriyor: "Ben kendi adıma şu dersi çıkardım. Biz o dönemde, hem Kabataş iddiasını, hem de camide içki içildiği iddiasını haberleştirirken, kendi görüşümüzü katmadık ama Tayyip Bey’in iddialarının açık söyleyeyim doğru olduğunu varsayarak haber yaptık. Bu ülkenin başbakanı, bu görüntüler elde olmasa, bu kadar net konuşmaz diye düşündük. Daha açık söyleyeyim, bu kadar büyük yalanlar söyleyeceğini düşünmedik. Yani elinde bilgi olmadan, bu bilgiler belgeler net delillendirilmeden konuşmayacağını düşündük ve Erdoğan’ın ağzından bu bilgileri doğru gibi verdik. Oysa bugün bakıyoruz ki bu iddiaların hiçbirinin temeli yok. Hiçbirisi doğru değil ve bu iddialarla ilgili ne kadar çırpınırlarsa o kadar batıyorlar maalesef. Bugünkü bu tavırlarını gördükten sonra, bu tür olaylarda, Erdoğan belgesini ortaya koymadan sadece Erdoğan’ın iddiası olarak veririm. Erdoğan olsun başkası olsun, hepsi için geçerli… Daha temkinli yaklaşılması gerektiğini düşünüyorum. Ve o günlerde eleştirel bakmadığım için de kendimi hatalı görüyorum." 

'HAVUZ MEDYASI' TÜRK MEDYA TARİHİNİN YÜZ KARASI

"Havuz medyası" tartışmalarına da değinen Ünal Tanık, "Bir kere, ‘havuz medyası’ –artık başka şekilde adlandırma imkanı yok- Türk medya tarihine yüz karası olarak geçecek bir dönemdir. ‘Havuz medyası’ diye adlandırılan medyanın nasıl ele geçirildiğini, oradaki pespayeliklerin neler olduğunu internetten dinleyenler biliyor. Bu kadar pespayeliğin döndüğü bir yerde hükümetin eline tetikçilik için verilen yayın kuruluşlarının neler yaptığını da bugün hep beraber görüyoruz." diyor. Aynı medya kuruluşlarının 28 Şubat’taki pespayeliklerinin, bugün 28 Şubat’ın daha ötesi bir noktaya vardığını ifade eden Tanık, "O zaman bu kadar çirkinleşmemişti bunlar. 28 Şubat manşetleri bugünkünden daha haysiyetliydi." diyerek bir medya için ne kadar yüz karası iş varsa hepsinin bu dönemde iktidar eliyle yapıldığını söylüyor. 

'Alo Fatih Hattı'nı da değerlendiren Tanık, "Artık hükümet yandaşı yayınların ne hale geldiğini, ortak manşetlerin nasıl atıldığını da net bir şekilde öğrenmiş oluyoruz." tespitinde bulunuyor. Tanık, yeni internet yasası ile ilgili olarak da, "19 Şubat, Türkiye’de sansürün başladığı tarihtir." diyor. 

SANCILI SÜREÇLER VE İNTERNET MEDYASI 

Tecrübeli gazeteci Tanık, Cihan Medya Haber Dergisi'ne verdiği röportajda ayrıca sahibi olduğu rotahaber.com sitesiyle ilgili bilgiler veriyor, yayınlarının Hükümet yandaşı olduğu iddialarına da Cemaat yanlısı olduğu söylentilerine de cevap veriyor. Sancılı süreçlerde aldıkları teklif ve tehditleri anlatıyor. Türk internet medyasından, dijital yayıncılar olarak karşılaştıkları sorunlardan bahsediyor.

Ünal Tanık ile yapılan röportajın tamamını Cihan Medya Haber Dergisi’nin son sayısında (Mart-Nisan 2014) okuyabilirsiniz. Medya dünyasından haber ve incelemeler yayınlayan dergi, aboneliğin yanı sıra tüm NT mağazaları ile seçkin Yaysat bayilerinde ve Turkcell Dergilik'in dijital raflarından satışa sunuluyor.

Yorumlar