Uludağ Üniversitesi kalp nakli yapabilmek Sağlık Bakanlığı'ndan onay aldı

Bursa Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi, yıllardır başarıyla yürüttüğü böbrek, kornea ve karaciğer nakillerinden sonra kalp nakli yapabilmek için gerekli ruhsatı da aldı. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi...

Google Haberlere Abone ol
Uludağ Üniversitesi kalp nakli yapabilmek Sağlık Bakanlığı'ndan onay aldı

Bursa Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi, yıllardır başarıyla yürüttüğü böbrek, kornea ve karaciğer nakillerinden sonra kalp nakli yapabilmek için gerekli ruhsatı da aldı.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tahsin Yakut, 2 yıldır devam eden sürecin tamamlandığını ve Sağlık Bakanlığı’nın kalp nakli yapabilme ruhsatını verdiğini açıkladı.

UÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında, Başhekim Prof. Dr. Tahsin Yakut ve Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Davit Saba, ruhsat süreciyle ilgili bilgi verdi.

Yaklaşık iki hafta önce yapılan son denetimlerde, Hastane’nin kalp nakli ile ilgili gerekli donanımı sağladığı, ameliyat ekibinin gerekli eğitimi alarak yeterli deneyimi kazandığı belirlendi.

Başhekim Prof. Dr. Tahsin Yakut, bu gün UÜ Tıp fakültesi hastanesi olarak çok gurur duydukları bir izni aldıklarını belirterek, “Yaklaşık bir buçuk iki yıldır hazırlıklarına devam ettiğimiz organ nakli ünitemizin en önemli bir bölümünü oluşturan kalp nakli ruhsatımız Sağlık Bakanlığı tarafından onaylandı. Bu da şu demek ki Güney Marmara’da bundan sonra kalp nakli bekleyen hastalarımıza her hangi bir başka merkeze gitmeden bütün donanımımız ve ekibimizle bu nakli gerçekleştirebileceğiz.” dedi.

GEÇEN SENE TÜRKİYE’DE 63 KALP NAKLİ YAPILDI

Ameliyatları ekibiyle birlikte yapacak olan Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Davit Saba, kalp nakli için liste oluşturacaklarını belirterek, organ bağışlayanlar da olduğu sürece her an ameliyatlara başlayabileceklerini söyledi.

Türkiye’de 12 merkezde kalp nakli yapılabildiğini anlatan Saba, daha önce böyle bir merkezleri olmadığı için kaç hastanın kalp beklediği şeklinde bir liste yapmadıklarını ancak bundan sonra yapacaklarını ifade etti.

Halen ortalama 50-60 hastanın kalp nakli beklediğini tahmin ettiklerini ifade eden Prof. Dr. Saba, Üniversite’de yılda 30 dolayında ameliyat yapabileceklerini dile getirerek, “Geçen sene tüm Türkiye’de ke kalp nakli sayısı 63, Bilemiyoruz kaç tane yapacağım ama bir hastayı bile kurtarsak bizim için büyük bir mutluluktur” dedi.

Kalp naklinde zamanın çok önemli olduğunu, hayatını kaybedenlerin yakınlarının buna çok acele karar vermesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Saba, kalp nakli için kan grubunun uymasının yeterli olduğunu belirtti.

Hayatını kaybetmiş bir hastanın kalbinin en fazla 4-5 saat içinde diğer hastaya nakledilmesi gerektiğini anlatan Saba, organın canlı kalma süresi bu kadar olduğunu söyledi.

Bu yüzden zamana karşı yarışıldığının altını çizen Prof. Dr. Saba, bu organizasyonu da Hastane Organ Nakli Koordinatörlüğünün yapacağını bildirdi. Bağışçı ve yakınlarının kendilerine zamanında ulaşmasının çok önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Davit Saba, diğer organ nakillerinde olduğu gibi kalpte de en iyi organizasyonu yapacaklarını sözlerine ekledi.

CİHAN

Yorumlar