Uludağ ormanlarını yangınlardan korumak için özel önlem alınıyor

Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, geçtiğimiz yıl çıkan yangınlarda binlerce hektar ormanın zarar gördüğü Uludağ’da, yangına karşı özel önlem alacaklarını söyledi. Coşkun, zirvede tespit edilen 34 bin kilometrelik patika...

Google Haberlere Abone ol
Uludağ ormanlarını yangınlardan korumak için özel önlem alınıyor

Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, geçtiğimiz yıl çıkan yangınlarda binlerce hektar ormanın zarar gördüğü Uludağ’da, yangına karşı özel önlem alacaklarını söyledi. Coşkun, zirvede tespit edilen 34 bin kilometrelik patika yolun, küçük eskavatörlerle genişletilerek, yangına daha hızlı müdahalenin sağlanacağını dile getirdi.

Bölge müdürlüğünde basın toplantısı düzenleyen Coşkun, havaların ısınması ile orman yangınlarına karşı dikkatli olunması uyarısı yaptı. Coşkun, şu bilgileri verdi: “2013 yılında 118 adet orman yangını çıktı. 532,5 hektar orman alanı zarara gördü. 192 adet de kırsal alanda yangın çıktı. 2014 yılında ise 4 Haziran itibariyle toplamda 22 adet orman yangını çıktı, 16,5 hektar alan zarar gördü. Bu yıl kırsal alandaki yangın adedi ise 21. Özellikle kırsal alan yangınları bizleri çok uğraştırıyor. Ekiplerimizin enerjisini azaltıyor. Orman kanununa göre orman köylerinde ve ormana 4 kilometre mesafede anız yakmak yasak.”

“TEHLİKELİ GÜNLER BİZİ BEKLİYOR”

Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, meteorolojiden alınan bilgiye göre bu sene hava sıcaklığının 0.5 ile 2 derece arasında mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini belirtti. Coşkun, şunları kaydetti: “Dolayısıyla orman yangınları açısından tehlikeli günler bizi bekliyor. Kışın karın yağmaması, baharda ise çok miktarda yağmur yağması, otları büyüttü. Bu otlar haziranda, temmuzda kuruyacak, orman yangınları için çok büyük tehlike arz edecek. Lütfen sönmemiş sigaralarınızı atmayalım. Piknik yapacaksak orman idaresi tarafından belediyelere tahsis edilen şehir ormanlarında yapalım. Çünkü küçük bir dikkatsizlik büyük bir felakete sebebiyet veriyor.”

“ULUDAĞ’DA PATİKA YOLLAR YAPACAĞIZ”

Geçtiğimiz yıl Uludağ’da binlerce hektarlık ormanlık alanın zarar görmesine sebep olan 2 ayrı yangını hatırlatan Coşkun, Uludağ için alınacak özel önlemleri anlattı. Zirvenin yangına müdahale için uygun olmaması nedeniyle söndürme işleminde gecikme yaşandığına dikkat çeken Coşkun, alınacak tedbirleri şöyle ifade etti: “Uludağ’da 34 bin kilometre patika yol tespit ettik. Yangın araçlarımızın buralarda çalışabileceği, bir yangın anında çalışabilir duruma getireceğiz. Mevcut patikaları ıslah edeceğiz. Küçük eskavatörler kullanarak, Uludağ’da yangına müdahale için yollar yapacağız.”

Orman yangınlarının yüzde 92’sinin insan eliyle çıktığına dikkat çeken Coşkun, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Coşkun, son teknoloji kullanılarak artık orman yangınına sebep olan şahısların çok kolay bir şekilde tespit edilebildiğini kaydetti.

“YANGIN YERİNDEKİ KONUŞMALARDAN TELEFON NUMARALARINI TESPİT ETTİK, CEZALAR ÇOK AĞIR”

Coşkun, şu uyarıları yaptı: “Hem orman muhafaza memurlarımız, hem jandarma yangın çıktığı zaman hemen takibe başlıyoruz. Artık son teknolojiyi kullanıyoruz. Bir yerde çıkan yangında o anda oradaki konuşmalardan telefon numaraları tespit edildi, sanıklar yakalandı ve cezalandırıldı. Caydırıcı olsun diye bunları sonuna kadar takip ediyoruz, adalete teslim ediyoruz, cezaları da ağır. Tespit edilirse oraya yapılan tüm masrafları ondan talep ediyoruz. Bizim bir helikopterimizin bir saat yangına müdahalesi 11 bin TL’nin üzerinde. Bir sürü uçak geliyor, araçlar geliyor, işçi giderleri... Yani hapis yatması daha kolay olacaktır. Ayrıca ormana verilen zararın da tazminini istiyoruz.”

“BİR ARAZÖZ İMRALI ADASI'NDA BEKLETİLİYOR”

Coşkun, Bölge Müdürlüğü olarak 35 gözetleme kulesinden 24 saat ormanları gözetlediklerini söyledi.

Araç ve personel sayısı hakkında da bilgi veren Coşkun, 600 yangın işçisi, 194 teknik eleman, toplam 701 personel, 39 arazöz, 2 adet 6 tonluk su tankeri, 18 ilk müdahale aracı, 8 dozer, 6 greyder, 7 treyler, 88 adet araç ve iş makinesi ile yangınlara karşı hazır olduklarını anlattı. Bir arazözün İmralı Adası'nda bulunduğunu ifade eden Coşkun, yangın helikopterinin ise 1 Temmuz itibariyle göreve başlayacağını kaydetti. CİHAN

Yorumlar