Uluabat Gölü bataklığa dönüşme dönemine girdi

‘Dünyada Yaşayan Göller’ arasında Türkiye’yi temsil eden Uluabat Gölü'nün, aşırı sanayi kirliliği, hayvansal ve madensel atıklar yanında ağır metaller ve avcıların yasaklanan avlanmaları sonucunda bataklığa dönüşme dönemine...

Google Haberlere Abone ol
Uluabat Gölü bataklığa dönüşme dönemine girdi

‘Dünyada Yaşayan Göller’ arasında Türkiye’yi temsil eden Uluabat Gölü'nün, aşırı sanayi kirliliği, hayvansal ve madensel atıklar yanında ağır metaller ve avcıların yasaklanan avlanmaları sonucunda bataklığa dönüşme dönemine girdiği belirtildi. Uzun yıllar beklenen yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması için çağrı yapıldı.

10. Leylek Şenliği kapsamında Bursa’nın Karacabey ilçesine bağlı Eskikaraağaç Mahallesi’nde düzenlenen ‘Uluabat Gölü ve Leylek Koruma Çalıştayı’nda kamu yetkilileri, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri gölün korunması amacıyla yasal düzenlemeler yapılması konusunda görüş birliğine vardı. Toplantıya katılan kamu yetkilileri, açıklamalarında gölün tüm doğal özellikleriyle korunması yolunda gereken adımların hızla atılacağı yönünde kamuoyuna mesajlar verdi. Çalıştayda, Uluabat Gölü Sulak Alanına ve Bursa Valiliği Yönetim Planı içerisindeki yerine genel bakış dile getirildi. Göldeki biyolojik çeşitlilik, gölü tehdit eden faktörler, göldeki su kalitesi ile Türkiye’de ve bölgedeki leyleklerin varlığı, göç yolları, elektrik hatlarının izole edilmesi konuları mercek altına alındı.

Bursa Vali Yardımcısı İsmail Demirhan ve Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan’ın izlediği etkinlikte, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2. Bölge Müdürü Yahya Güngör, Uludağ Milli Parklar Şube Müdürü Yusuf Geren, Bakanlığın 2. Bölge mühendislerinden İrem Odacı, Leylek Dostu Köyler Projesi Koordinatörü Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Arıcı ve eşi aynı projenin sorumlusu Franziska Arıcı, UÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Feza Karaer, aynı üniversitenin Fen Fakültesi Bölümü Öğr. Üyesi Yard. Doç. Dr. Nurhayat Dalkıran, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden Dr. Ortaç Onmuş ve Bursa Elektrik Mühendisleri Odası’ndan Elk. Müh. Aytaç Sevim konuşmacı olarak görev aldı.

Çalıştayda yapılan açıklamalarda, Uluabat Göü ve çevresinde 87 türde yaklaşık 5 bin kuşun konaklayıp barındığı, Uluabat Gölü ile ilgili ciddi çalışmalar dönemine girildiği, bu amaçla akademisyenler ile sivil toplum kuruluşları tarafından sürekli projeler üretildiği, göl çevresinde noksanlığı hissedilen arıtma tesisleri konusunda gerekenlerin yapılacağı, gölün Türkiye’de en yüksek oranda katılımcılık planıyla yönetildiği, bölgenin doğal değerlerini koruyacak önlemlerin de ÇED raporlarında aranması için çaba harcanacağı, yanlış avlanma, su kalitesinin bozulması, sediment taşınımı, gölün dolması, habitat tahribi ve su rejimine yapılan hatalı müdahaleler gözlendiği, Uluabat Gölü Yönetim Planı ile Havza Yönetim planlarının ortak hedef doğrultusunda birbirleriyle uyumlu çalışmaları gerektiği, Türkiye’deki leylek kayıplarını en aza indirmeyi hedefleyen Avrupa örnekli bir yönetmeliğin de Enerji Bakanlığı’nın onayına sunulduğu ve gelecek nesillere örnek bir göl varlığı bırakılmak istendiği belirtildi.

Çalıştay sonunda hazırlanan sonuç bildirgesinde ise Uluabat Gölü ile bölgedeki leylek varlığının korunmasına yönelik öneriler kamuoyuna açıklandı. Buna göre, gölün tüm değerleriyle gelecek nesillere örnek göl olarak miras bırakılması, kamu ve STK’ların Bursa’daki duyarlı tutumlarının günümüzde ve gelecekte artarak sürdürülmesi gerektiği, leyleklerin korunması için Doğa Koruma Bölge Müdürlüğü’nün bir eylem planı hazırlaması, eski elektrik hatlarının kuş dostu hatlara dönüştürülmesi, tüm elektrik hatlarının da kuş dostu olarak yalıtımlı olması çağrısı bir kez daha yinelendi ve bununla ilgili yasal düzenlemelerin hızla hayata geçirilmesi istendi. CİHAN

Yorumlar