Üç ayda 445 kişi keneden hastanelere başvurdu

Çorum'da Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) şüphesiyle 3 ayda 445 kişi çeşitli hastanelere baş vurdu. Havaların ısınmasıyla ortaya çıkan kene vakıalarına karşı uyaran Çorum Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalık Kontrol Programları...

Google Haberlere Abone ol
Üç ayda 445 kişi keneden hastanelere başvurdu

Çorum'da Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) şüphesiyle 3 ayda 445 kişi çeşitli hastanelere baş vurdu. Havaların ısınmasıyla ortaya çıkan kene vakıalarına karşı uyaran Çorum Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalık Kontrol Programları Şube Müdürü Dr. Hüseyin Moray, özellikle çiftçilikle uğraşan vatandaşları uyardı.

Göçmen kuşlarının keneleri başka alanlara taşınmasında etkili olduğunu ifade eden Moray, kenelerin vücuttan ne kadar çabuk çıkarılırsa hastalık riskinin de o kadar azaldığını kaydetti.

''HAYVANLAR VE KUŞLAR HASTALIKLARIN DOĞADAKİ DEPOLAYICILARI''

Kenelerin özellikle kurak, yarı kurak ve bozkırları sevdiğine değinen Hüseyin Moray, yabani kemirici hayvanların kuşlar ve kenelerin hastalığın doğadaki saklayıcısı durumunda olduklarını dile getirdi.

''Keneler beslenmek için hayvanlardan kan emerler, kan emme sırasında aldıkları virüsü, kan emerken insanlara bulaştırırlar. '' diyen Moray, hastalık daha çok hayvancılıkla uğraşanlarda, mezbaha çalışanlarında ve kırsal alanda yaşayanlarda görüldüğünü belirtti.

Moray ''Ateşlenme, kas ağrısı, baş ağrısı, halsizlik, kusma gibi durumlar kene KKKA hastalığının öncelikli belirtileri arasındadır. Çorum'da son üç ay içerisinde 445 kişi kene şikayeti ile çeşitli hastanelere başvurdu, ancak şu ana kadar ciddi bir vakıaya rastlanılmadı. Baş vuranların bazıları ise Ankara'ya sevk edilirken bazıları da baş vurdukları hastanede müdahale edildi. ''dedi.

CİHAN

Yorumlar