Türkmenistan ile Tacikistan arasında işbirliği anlaşması imzalandı

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman'ın daveti üzerine Duşanbe'de resmi temaslarda bulunuyor. Bu sabah Duşanbe'ye giden Berdimuhamedov, Tacik mevkidaşı Rahman tarafından törenle karşılandı....

Google Haberlere Abone ol
Türkmenistan ile Tacikistan arasında işbirliği anlaşması imzalandı

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman'ın daveti üzerine Duşanbe'de resmi temaslarda bulunuyor. Bu sabah Duşanbe'ye giden Berdimuhamedov, Tacik mevkidaşı Rahman tarafından törenle karşılandı. Ardından başbaşa ve heyetler arası görüşmeler yapıldı. Görüşmeden sonra 9 işbirliği anlaşması imzalandı. İki ülke arasında arasında; ulaşım, turizm, kültür ve eğitim alanlarında işbirliği anlaşmaları imzalandı. İmzalanan anlaşma kapsamında Türkmenistan, Tacikistan'ın Cilikul ilçesinde Mahtumkulu'nın adını taşıyacak okul inşa edecek.

Görüşmelerden sonra ortak basın toplantısında konuşan Rahman, Türkmenistan ile son 8 yıldır işbirliğinde önemli mesafeler aldıklarını kaydetti. "Bugün biz ikili ve bölgesel konuları görüştük. Ekonomi ve ulaşım sektöründeki işbirliğini değerlendirdik. Tacikistan-Afganistan-Türkmenistan demiryolu hattı projesini fazlaca görüştük" dedi.

Berdimuhamedov, uluslararası seviyedeki çeşitli inisiyatifleri destekledikleri için Tacikistan yönetimine teşekkür ederek, görüşmelerde Aral gölü, su kaynakları ve ekoloji sorunları ele aldıklarını kaydetti. Enerji kaynaklarını çeşitli yollarla dünya piyasasına ulaştırmak istediklerini belirten Berdimuhamedov, Tacikistan topraklarından da geçecek olan Türkmenistan-Çin doğalgaz boru hattının inşaatına başlanacağını belirtti. Türkmen lider, Tacik mevkidaşı Rahman ile terör, uyuşturucu kaçakçılığı, NATO güçlerinin Afganistan'dan çekilmesi gibi bölgedeki son gelişmeleri de değerlendirme fırsatı bulduklarını ifade etti.

Berdimuhamedov, Duşanbe temasları kapsamında Tacikistan Başbakanı ve Meclis Başkanı ile görüşecek. Yarın Tacikistan milli kütüphanesini gezecek olan Berdimuhamedov, daha sonra Türkmenistan'a dönecek. CİHAN

Yorumlar